Tapetoinnista entistä iloisempaa

Tapetit ja tapetointivälineet sekä -tuotteet ovat mullistaneet tapetoinnin. Aikaa vieviä työvaiheita on jäänyt pois. Tapetoinnista on tullut entistä iloisempi tapahtuma.

145x180_tapetti.jpg

Perinteiseen tapetointiin kuuluu monta työvaihetta. On vuotien katkomista, oikomista, liisteröintiä, taittelua, vettymisen odottelua ja seinälle asettelua jälkihoitoineen. On tarvittu myös pitkää pöytää ja reilusti tilaa.

Paksujen selluloosapohjaisten Rolleri-tapettien myötä suuri osa työvaiheista on pyyhkäisty pois. Samalla tapetoiminen on muuttunut yksinkertaisemmaksi ja merkittävästi nopeammaksi.

Näin se käy näppärästi

Tapetoinnin aloituskohtaan vedetään pystyviiva vatupassin tai luotilangan avulla. Tapetoinnin voi aloittaa mieleisestään kohdasta, sillä puskusaumoihin ei muodostu varjoa tulipa valo mistä suunnasta tahansa.

Liisteriä levitetään seinään telalla parin tapettivuodan leveydeltä. Tapetti nostetaan seinälle suoraan rullalta. Tapettirulla ei pyöri pitkin lattioita likaantumassa, kun sen laittaa varta vasten suunniteltuun muovilaatikkoon. Puhdas kukkien parvekelaatikkokin käy vallan mainiosti.

Tapetin yläpää asetetaan oikealle kohdalle ja vuota painetaan kiinni seinään tapettiharjalla tai -lastalla. Ilmakuplat saa poistettua, kun vetelee lastalla keskeltä reunoja kohti. Tapetti katkaistaan lattianrajasta terävällä veitsellä.

Kulmissa tapettivuota halkaistaan niin, että se kääntyy pari senttiä seuraavalle seinälle. Tapetointia jatkettaessa varmistetaan vuotien pystysuora asennus luotilankalinjalla. Jos nurkka on vino, virhe korjataan kulmassa tapettivuotia limittämällä.

100x130_tapetti_1.jpg

 

 

 

 

 

Levitä liisteriä seinään parin tapettivuodan leveydeltä.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

100x130_tapetti_2.jpg

 

 

 

 

 

Vedä tapetti ylös suoraan rullalta.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

100x130_tapetti_3.jpg

 

 

 

 

Painele vuota seinään kiinni tapettilastalla tai -harjalla ja leikkaa alareunasta poikki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tapetissa olevat liisteritahrat poistetaan tuoreeltaan. Kostealla sienellä se käy näppärästi. Välillä sieni huuhdotaan lämpimässä vedessä. Myös kädet, harjat ja lastat pidetään puhtaina.

Sähköt katkaistaan kytkimistä ja pistorasioista ennen tapetoinnin aloittamista. Rasioiden kannet irrotetaan. Kiinnitettyihin tapetteihin leikataan aukot terävällä veitsellä ja kannet laitetaan saman tien paikoilleen.

Poista vanhat tapetit

Vanhat tapetit on viisainta poistaa. Se käy sujuvimmin, kun kostuttaa tapetin vedellä tai ohennetulla liisterillä. Tiivispintainen tapetti vettyy paremmin, kun sen pinnan rikkoo karkealla hiekkapaperilla hiomalla. Vinyylitapetista poistetaan pintakerros ennen kostuttamista.

Uusien seinien pohjat kannattaa maalata ennen tapetointia. Se helpottaa tulevaisuudessa tapetin poistoa. Jos kiinnitysalustana on esimerkiksi maalaamaton kipsilevy, tapettia poistettaessa mukana lähtee myös osa levyn kartonkipinnasta.

Rullassa tärkeää tietoa

Jokaisen tapettirullan mukana on tuoteseloste. Se sisältää tapetin valintaan ja asentamiseen liittyvää tärkeää tietoa. Eräs niistä on painoksesta kertova numerosarja. Tavoitteena on, että kaikki yhtenäiseen tilaan tulevat rullat ovat samaa painosta. Jos se ei ole mahdollista, painoksen vaihtuminen pitää sovittaa huoneen nurkkaan – ei missään tapauksessa keskelle seinää.

 

50x70_tepetti_piirros.jpg

Tapettirullan tuoteselosteesta löytyvät myös kohdistamiseen liittyvät tiedot.
Vapaa kohdistus – kuvio ei edellytä pystysuuntaista kohdistamista.
Tasakohdistus
– kuvio jatkuu samassa vaakalinjassa. Seuraavan vuodan kuviota ei tarvitse siirtää pystysuunnassa, jotta kuviointi jatkuu yhtenäisenä. Numero osoittaa kuvion korkeuden.
Vuorokohdistus – kuvio ei jatku samassa vaakalinjassa. Seuraavaa vuotaa on siirrettävä puoli kuvion korkeutta pystysuunnassa, jotta kuviointi jatkuu yhtenäisenä. Numero osoittaa kuvion korkeuden.

 

 

 

 

Kuviolliset tapetit edellyttävät usein kohdistusta. Siitäkin on merkintä tuoteselosteessa. Kohdistusta kannattaa ”kuivaharjoitella” parilla tapettirullalla ennen varsinaisen työn aloittamista. Roller-tapettia ei pätkitä vuodiksi etukäteen, joten kuviot on helppo sovittaa. Tarvittaessa yläpäästä leikataan sopiva pala pois ennen seinään kiinnittämistä. Ja alapäästähän rulla katkaistaan vasta vuodan kiinnittämisen jälkeen.

 

TYÖVÄLINEET

Tela ja pensseli
Tapettiharja tai -lasta
Pesusieni, puhdas rätti
Vesiämpäri
Mattoveitsi
Vesivaaka tai luotilanka
Metrimitta
Kynä


Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi