Pihaa suunnittelemaan

Pihan suunnittelu kannattaa aloittaa samaan aikaan kuin talonkin. Suunnitelmista on paljon hyötyä jo kaivinkoneen kuopaistessa ensimmäiset kauhalliset perustuksien alta. Maamassojen sijoittelussa voi ottaa huomioon pihan rakentamisen. Valaistuksen kaapeliojat voidaan kaivaa saman tien. Mahdollisen kuivatuksen edellyttämät salaojat saadaan jo paikoilleen. Myös pihan perustettavissa osissa osataan tehdä tarvittavat maanvaihdot.

180x124_suunpiha_1.jpg

Pihan suunnittelussa on viisainta turvautua asiantuntijoihin, vaikka kaiken kattavaa suunnitelmaa ei haluaisikaan teettää. Pihan rakentaminen sisältää monia yksityiskohtia, joiden toteuttamisessa ammattitieto on kultaakin arvokkaampaa.

Ensi töiksi arvioidaan tontin olemassa oleva kasvillisuus. Kaupunkimaisen pienellä omakotitontilla ei pysty säilyttämään kovin paljon alkuperäistä kasvillisuutta. Puustoinen tontti on parturoitava suurimmalta osaltaan. Ehkä joitain pienehköjä puita tai pensaita pystyy pelastamaan siirtämällä uuteen paikkaan.

Maaston mahdolliset muotoilut otetaan huomioon jo ylimääräisten maamassojen sijoittelussa. Tontin tuleva liikenne autopaikkoineen ja kulkureitteineen edellyttää kantavaa maapohjaa. Tarvitaan maakerrosten vaihtamisia ja sorapatjoja suodatinkankaineen.

Varsinkin savipohjaisilla tonteilla saattaa tulla paikallista kuivatustarvetta. Salaojat ja vesien purkupaikat vaativat suunnittelua. Vesiaiheen toteuttaminen edellyttää putkiston vetämistä jo pihanrakentamisen alkuvaiheessa.

Monta tarkoitusta

Pihan eri osat jaetaan käyttötarkoituksen mukaan alueisiin. Mihin mitäkin toimintoja sijoitetaan? Miten ne rajataan toisistaan? Miten suojaudutaan auringolta, tuulelta tai naapurien katseilta?

Lipputangon paikka, puutarhavälinevajan sijainti ja aidat liittyvät pihasuunnitteluun, mutta mahdollisesti luvanvaraisina ne on otettava huomioon jo talon perussuunnittelun yhteydessä.

Pihan valaistukseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Maakaapeleiden vetäminen on vaivatonta samalla kun pihaa muutenkin myllerretään. Jälkeenpäin niiden asentaminen rikkoo hyvälle alulle päässeen nurmikon ja ehkä muutakin kasvillisuutta.

Jätehuollolle pitää löytää järkevä toteuttamistapa. Aivan liian usein vierasta tervehtii ensimmäisenä jäteastia sotkuisine ympäristöineen. Myös kompostille tarvitaan suojainen sijoituspaikka.

 

180x124_suunpiha_3.jpg

Puut, pensaat ja kasvit ovat olennainen osa pihaa. Ne kannattaa hankkia keskitetysti taimitarhasta tai puutarhaliikkeestä. Kuljetuskin järjestyy useimmiten kaupantekijäisinä. Taimien kotimaisuudesta kannattaa varmistua, sillä ulkomailla kasvatetut lajikkeet eivät aina menesty meidän leveysasteillamme.

Puut kannattaa mahdollisuuksien mukaan säilyttää. Metsäinen tontinosa harvennetaan. Kauneusnäkökohtien lisäksi puuston sijoittumisessa pitää ottaa huomioon käytännön vaatimukset kuten auton kääntäminen.

Puut kasvavat hitaasti, joten ne kannattaa istuttaa mahdollisimman isoina. Puita valitessa pitää ottaa huomioon kasvupaikka ja -laatu. Isoksi kasvanut puu on melkoinen varjostaja ja tarvitsee tilaa ympärilleen.

Pensaat antavat näkösuojaa ja silmäniloa. Huvin ja hyödyn voi yhdistää valitsemalla esimerkiksi marjapensaita. Niistä kannattaa muodostaa mieluummin ryhmiä kuin ripotella pitkin tonttia. Talvea ajatellen istutetaan myös ikivihreitä pensaita ja havupuita.

Perennat ilahduttavat kotipuutarhuria koko kesän. Niistä muodostetaan ryhmiä, joissa on eri aikoihin kukkivia, erikorkuisia ja erivärisiä perennoja.

180x124_suunpiha_2.jpg

Kukkasipulit istutetaan syksyllä ennen maan jäätymistä. Ne ovat keväällä ensimmäisiä väriläiskiä, kun muu luonto vasta heräilee.

Hyötykasveille kannattaa varata nurkkaus pihasta. Yrtit tai ainakin tillit ja persiljat on mukava hakea omasta puutarhasta. Vihannespenkistä saa porkkanat  ja uudet perunat juhannukseksi. Vadelmapensaista muodostuu hyödyllinen näkösuoja. Omenoita voi kasvattaa vaikka perheomenapuussa – kolmea sorttia yhdessä puussa.

Nurmikkoa rakentamaan

Nurmikon perustaminen aloitetaan perusmaan muotoilulla. Taitava kaivinkoneen käyttäjä tekee sen nopeasti ilman raskasta lapiotyötä. Pinnan muodot, kaadot ja luiskat tehdään mahdollisimman tarkasti. Samalla kaivetaan myös istutuskuopat, jolloin niistä kertyvä joutomaa voidaan käyttää muotoilussa.

 

180x124_suunpiha_4.jpg

Nurmikkoa ei kannata istuttaa kovin jyrkille rinteille. Onnistuminen on epävarmaa, ja ainakin nurmikon leikkaaminen on hankalaa. Pengerrysten avulla jyrkille rinnetonteille voidaan muodostaa tasaisia alueita.

Siirtonurmella saa nurmikon pihalleen ennätysmäisen nopeasti. Päivässä valmis ei ole lainkaan pötypuhetta. Kasvatuspaikaltaan irtileikatut nurmikkokaistaleet kääritään rullille ja siirretään kuljetuslavoilla asennuspaikalle. Muutama rulla menee auton takakontissakin, pikkupihan tarpeet henkilöauton peräkärryssä.

Päällysteitä pihalle

Osa pihasta kaipaa ehdottomasti päällystettä. Käytävät, sisääntuloväylät ja patiot ovat tyypillisiä päällystettäviä pihanosia. Seinänvierustalle ladotaan esimerkiksi hieman miehen nyrkkiä isompia luonnonkiviä. 

3_pihakivi.jpg

 

Päällystämiseen sopivia materiaaleja ovat esimerkiksi kestopuuritilät, liuskekivet, betonilaatat, betoniset pihakivet ja noppakivet. Niitä yhdistelemällä voi rakentaa eläviä ja mielenkiintoisia pihapäällysteitä.

 

 


 

 

Pohjatyöt kannattaa tehdä huolellisesti. Routivista ja epätasaisista päällysteistä on pelkkää harmia. Tiivistetyn ja tasatun pohjamaan päälle levitetään suodatinkangas. Sen päälle tulee jakavaksi kerrokseksi 10–20 senttiä mursketta tai soraa. Pintaan tulevan tasauskerroksen alle levitetään vielä 10–20 sentin paksuinen kantava kerros.

Kerrokset kastellaan ja tiivistetään täryttimellä. Niiden paksuudet määräytyvät pihaosan käyttötarkoituksen mukaan. Pienellä yrttitarhan polulla riittää vaatimatonkin kerros. Autolla ajettavan pihanosan perustamiseen kannattaa paneutua huolellisesti ja riittävän paksuilla kiviaineskerroksilla.

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi