Kaasua grilliin

Ammattikokit ovat olleet kaasun kannattajia ruoan valmistuksessa jo vuosikymmeniä. Nestekaasusta on tullut myös kesägrillaajien suosikki – eikä ihme.  Sillä on lukuisia hyviä ominaisuuksia.

180x180_kaasua.jpg

Kaasugrilli on pihakokin oiva apulainen, sillä nestekaasu sopii ruoanlaittoon erittäin hyvin. Se on ympäristöystävällisin fossiilisista polttoaineista. Kaasun palaessa syntyy vain hiilidioksidia ja vettä. Eikä se anna sivumakua ruokiin.

Nestekaasun käyttö on myös turvallista, kunhan sen kuljetuksessa, säilytyksessä ja käytössä noudattaa annettuja ohjeita. Ulkokäyttöön tarkoitettuja kaasugrillejä ei saa käyttää sisätiloissa, vaikka sateinen tai kolea ilma niin houkuttelisikin tekemään.

Kuljeta ja säilytä oikein

Nestekaasupullot on säilytettävä aina pystyasennossa, olivatpa ne tyhjiä tai täysiä. Kaasupullon saa kuitenkin laittaa tilapäisesti vaaka-asentoon auton tavaratilaan kuljetuksen ajaksi, kunhan venttiilinsuojus on paikoillaan ja pullo tuettu tai sidottu liikkumattomaksi. Perillä kaasupullo on heti nostettava pystyasentoon. Autossa saa kuljettaa kerralla enintään bruttona 60 kiloa pullotettua nestekaasua, eli käytännössä nettona 25 kiloa.

Kotona nestekaasua voi säilyttää sisätiloissa, autotallissa, ulkovarastossa tai vastaavissa tiloissa kussakin 25 kiloa. Sen sijaan kellariin tai vintille kaasupulloa ei saa varastoida lainkaan.

Kaasupullon pintalämpötila ei saa nousta yli 40 asteen, joten sen paikka ei ole tulisijan läheisyydessä. Keittiössä kaasupullon voi sijoittaa kaappiin, jossa on tuuletusaukot ala- ja yläosassa.

Kaasugrilliä käytettäessä kaasupullon paikka on grillin takana tai vieressä. Ei koskaan grillin alla! Kun grillaaminen on lopetettu, voi pulloa säilyttää grillin alatasolla paineensäädin irrotettuna.

Kaikissa kotitalouspulloissa on varoventtiili. Se on turvalaite, jonka tehtävänä on päästää pullosta pois liika paine esimerkiksi tulipalon sattuessa.

Kaasupullo otetaan käyttöön siten, että paineensäätimen alaosassa oleva musta rengas nostetaan kaksin käsin ylös. Tämän jälkeen painetaan paineensäädin painoventtiilipullon venttiiliin ja vapautetaan musta rengas, jonka jälkeen rengas painetaan napakasti alaspäin.

Säädin on kunnolla kiinni, kun pullo nousee ilmaan paineensäätimen rungosta nostettaessa. Tämän jälkeen käännetään paineensäätimen päällä olevaa vipua niin, että punainen liekin kuva tulee näkyviin. Nyt kaasu virtaa paineensäätimestä letkuun, ja kaasulaite on käyttövalmis.

100x100_kaasua.jpg

Kevyet pullot

Kotitalouksille nestekaasua myydään sekä komposiitti- että teräspulloissa. Komposiittipullojen rakenne on erittäin luja, vaikka ne ovat teräspulloja huomattavasti kevyempiä. Komposiittipullon kuori kestää kuumuutta, tulta, iskuja ja ultraviolettisäteitä sekä pakkasta. Lisäksi komposiittipullon rakenne on läpinäkyvä. Se helpottaa arvioimaan pullon vaihtoajankohtaa.

Lasikuituvahvisteinen pullo on ruostumaton ja helppo pitää puhtaana. Pullon rengasmainen yläosa suojaa painoventtiiliä. Keveytensä ansiosta komposiittipulloa on helppo liikutella täysinäisenäkin.

Tarkasta vuosittain

Grillien lisäksi kotitaloudet käyttävät nestekaasua liesissä, keittimissä ja jääkaapeissa sekä valaisimissa ja lämmittimissä. Kaasulaitteet on syytä kuntotarkastaa aika-ajoin. Nestekaasuletkussa ei saa olla haavaumia. Jos niitä on tullut, letku pitää vaihtaa. Samalla tulee vaihtaa myös paineensäädin.

Letkulle ja säätimelle ei ole säädetty käyttöikää. Vaihtoväli jää laitteen käyttäjän omaan harkintaan. Talvilämpimässä mökissä kaasuletku voi olla moitteettomassa kunnossa 15 vuodenkin jälkeen. Tuulisessa ja suolaisessa ilmassa letku kestää mahdollisesti vain viitisen vuotta.

Kun kaasulla toimiva jääkaappi otetaan käyttöön talven jäljiltä, kannattaa tarkastaa, että laitteen takana oleva koneisto on puhdas ja että poltin palaa puhtaalla sinisellä liekillä. Jos näin ei ole, laite on syytä viedä huoltoon.

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Rautakesko ja Tehokaasu Copyright www.hannuh.fi