Isoäidin lautashylly

Liimapuulevy on hyvä materiaali lautashyllyyn. Se pysyy hyvin suorana, ja siitä saa sahattua juuri haluamansa kokoisia lautoja. Pieneen hyllyyn riittää 18 mm:n paksuinen levy. Leveässä lautashyllyssä tarvitaan enemmän kantavuutta. Silloin 28-millinen on tukevampi vaihtoehto.

180x124_lhylly_.jpg

Piirroksen hyllykön korkeus ja leveys on noin 100 cm ja syvyys 20 cm. Tämän kokoiseen hyllykköön suosittelemme 28 mm:n paksuista levyä. Hyllyn osat voi sahata kotikonstein, mutta helpommalla pääsee sahauttamalla ne määrämittaisiksi puutavaraliikkeessä tai rautakaupassa. Jos päätylevyihin haluaa piirroksen mukaiset muotoilut, ne tehdään kuviosahalla.

Lautasille varattuihin hyllyihin voi sahata pyörösahalla pituussuuntaiset urat estämään lautasten liukumista. Saman asian ajavat ohuet hyllyihin naulatut rimat. Lisäksi lautasten tukena ovat 21 mm:n paksuiset pyörökepit hyllyjen väleissä.

50x50_lautashylly_1.jpg50x50_lautashylly_2.jpg

 

 

 

 

 

 

Hyllystön liitokset on mahdollista tehdä monella tavalla. Perinteiset loveukset ovat työläitä. Vaivattomammin valmista tulee liittämällä hyllyt päätylevyihin poratapeilla tai puuruuveilla. Poratappiliitos on kokonaan piilossa. Puuruuvien kannat jäävät näkyville, ellei käytä tasoitetta tai peitä kantoja puutapeilla. Kaupoista saa myös puusta sorvattuja, kupumaisia karmitulppia, jotka voi liimata ruuvien upotusreikiin.     

Pyörökeppejä varten porataan reiät päätylevyihin. Niistä tehdään vain noin 10 mm:n syvyiset. Toisena vaihtoehtona kepit voivat tulla päätyjen läpi. Silloin niiden päät pyöristetään hiomalla. Sopivan kokoisen poranterän puuttuessa kiinnittämisessä voi käyttää myös poratappeja tai puuruuveja kuten hyllyissä.

Puuosat hiotaan ennen kokoamista. Kulmat pyöristetään kevyesti. Kaikissa liitoksissa käytetään liimaa. Ruuviliitokset onnistuvat ilman puristimia. Poratappeja käytettäessä tarvitaan pitkiä puristimia. Ellei sellaisia ole, liitoksia voi pitää tiukalla liiman kuivumisen ajan leveillä pakkausteipeillä, kuormansidontaliinoilla tai naruilla ja puukiiloilla.

Heti kasaamisen jälkeen ristimittauksella varmistetaan, että hyllystä tulee suorakulmainen.

Liitosliimojen kuivuttua hyllykön yläosaan kiinnitetään koristelista liimalla ja pienillä nauloilla. Nurkissa listojen päät sahataan 45 asteen kulmaan jiirisahalla tai tavallisella pienihampaisella sahalla jiirilaatikossa.

Tarkistushionnan jälkeen hyllykkö maalataan. Vasta sen jälkeen ruuvataan paikoilleen ripustuskoukut ja hyllykön kannatinraudat.     

Lautashyllyn tarvikkeet

Liimapuulevyä, paksuus 18 mm tai 28 mm
Päätylevyt 200 x 1 000 mm 2 kpl
Hyllylevyt 150 x 1 000 mm 2 kpl
Hyllylevyt 200 x 1 000 mm 2 kpl
Pyörökeppiä 21 mm noin 2,2 jm
Koristelistaa noin 1,5 jm

Lisäksi ruuveja, ripustuskoukkuja, kannatinraudat, vaarnatappeja ja liimaa sekä pintakäsittelyssä tarvittavat tuotteet.

Teksti ja piirrokset Hannu Hotakainen Copyright www.hannuh.fi