Uutta pintaa kattoon, seiniin, lattiaan

Hyvännäköisiä pintamateriaaleja vyöryy kauppoihin kiivaaseen tahtiin. Se innostaa remontin tekoon. Usein uusitaan ensin lattia ja sitten seinät. Katto näyttääkin sen jälkeen nuhruiselta. Sekin saa uuden silauksen. Järjestys on kuitenkin väärä – katosta pitäisi aloittaa ja lattia tehdä viimeiseksi.

180x124_pinnat_1.jpg

Atlas Evolution 1 -kuvatapetit ovat vahvaa, helposti kiinnitettävää kuitutapettia. Liima levitetään seinään ja kuiva tapetti tasoitetaan pintaan lastalla. Kuva on painettu peräkkäisinä vuotina rullalle. Yli 80 erilaista kuvavaihtoehtoa.

 Katto on useimmiten sileä ja lähes mattavalkoiseksi maalattu. Yleisiä ovat myös rosopintaiset ruiskutasoitekatot erityisesti elementtirakenteisissa kerrostaloissa.

Paneelikatoilla on saatu olohuoneisiin juhlavuutta ja takkahuoneisiin lämmintä kodikkuutta. Ajan saatossa tummiksi patinoituvat puukatot ovat saaneet väistyä viime vuosina. Tilalle ovat tulleet lähes valkoisiksi kuultolakatut paneelit.

100x70_pinta_3.jpg

 

Suurin osa uusista paneelikatoista on valkolakattuja tai tyystin valkoisia. Sileää kipsilevykattoa voi somistaa osittaisella paneloinnilla. Noin 60 sentin välein kiinnitettyyn rimoitukseen on naulattu sormipaneeli. Vaaleaksi kuultolakattu paneelilevy ikään kuin leijuu katossa.

 


 

 

100x130_pinnat_9.jpg

 

 

 

Nykyaikaisella tuotantotekniikalla valmistetaan mdf-levystä erehdyttävästi aidon puun näköisiä paneeleita. Niissä pintana on muovikalvo, johon puun syykuviot on painettu. Paneelit eivät kieroudu eivätkä halkeile. Ne ovat ympäripontattuja, joten materiaalihukka on vähäinen.

 

 

 

 


 

 

 

 

Sisäkattoja varten on tehty monia muitakin verhoilulevyjä. Puukuvioiset, tekstiilipintaiset tai yksivärisillä kalvoilla pinnoitetut levyt on useimmiten pontattuja, jolloin niiden kiinnitysnaulat tai -hakaset jäävät piilloon. Esimerkiksi Halltex-sisäkattolevy on luonnonmukainen ja ääntä vaimentava. Ympäripontattuna sen asentaminen on helppoa ja nopeaa vaikka yksin.

Seinään

Seinät useimmiten maalataan tai tapetoidaan. Maalausalustaksi voi liimata lasikuitutapetin. Se ryhdistää alustan ja muodostaa maalipinnalle kudonnan mukaisen kuvioinnin. Myös maalaustekniikoita ja maaleja on kehitetty. Niillä saa hyvin eläviä ja erikoisiakin maalipintoja.

Tapetoinnista on tullut entistä helpompaa. Non-woven-paperitapetit ovat mittapysyviä, joten ne voi kiinnittää vettymättöminä märkäliimauksella. Liima levitetään seinään tasaisesti maalaustelalla reilun vuodan leveydelle kerrallaan. Tapetit nostetaan seinälle suoraan rullalta kuvion mukaan kohdistaen.

Tapeteissa on taas voimakkaita kuvioita ja värejä. Usein huoneen yhteen seinään valitaan vahvakuvioinen tapetti. Muut seinät tapetoidaan sävyyn sopivalla neutraalilla tapetilla.

Myös paneeleihin ja pinnoitettuihin rakennuslevyihin on saatu uusia pirteitä vaihtoehtoja. Värilliset vanerit ovat herättäneet suurta kiinnostusta.

100x70_pinta_4.jpg

 

Tapetointiin on tullut leikkimieltä – boordi pystyyn, tapetti vaakaan. Tapeteissa toistuvat keväisen luonnon herkät sävyt. Lisäksi ne ovat kuitutapetteja, joiden kiinnittäminen käy kuin leikki.

  

 

100x70_pinta_2.jpg

 

 

Jopa tiili- ja kivipintoja voidaan kiinnittää tavallisiin puurunkoisiin seiniin. Helposti uutta ilmettä saa aidon kiven näköisillä  Art Stone -sisustuskivillä. Ne ovat kevyitä ja helppoja asentaa.

 


 

 

100x130_pinnat_6.jpg

 

 

 

Wisa-Pron Laine-, Tasa- ja Viiste-paneelien avulla on helppo suunnitella ja toteuttaa yksilöllisiä sisustuksia. Kolme erilaista profiilia, joita voi käyttää yksinään tai yhdistellä keskenään.

 

 

 

  

Lattiaan

Parketti on ollut pitkään lattiamateriaalien ykkönen. Alkujaan parkettilattia muodostui paksuista sauvoista, jotka kiinnitettiin alustaan, hiottiin ja lakattiin. Sitten tulivat mosaiikkiparketit, joissa sauvat olivat huomattavasti ohuempia ja pienempiä. Myös ne liimattiin alustaan ja viimeisteltiin asennuspaikalla.

Nykyisin valtaosa parkettilattioista on uivia.  Havupuisen runkolevyn päälle on liimattu haluttu puulaji. Lautoihin on jyrsitty pontit ja pinta on lakattu tai muuten käsitelty tehtaalla.

Uivassa lautaparkettilattiassa laudat on kiinnitetty toisiinsa lukittuvalla tai liimatulla pontilla. Lattia on yhtenäinen, alustastaan ja seinänvieristä irrallinen kokonaisuus.

100x130_pinnat_8.jpg

 

 

 

 

Tyylikäs tammiparketti on iätön, luja ja arvokas. Tammi on suosituin parkettimateriaali kautta aikojen. Kuusinkertainen lakkaus tekee parketista kestävän ja käyttövalmiin heti asennuksen jälkeen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parketin kovaksi kilpailijaksi on noussut laminaattilattia. Se on aidon puulattian näköinen, ja asennetaan uivaksi samaan tapaan kuin lautaparketti.

Laminaattilautojen ytimenä on useimmiten hdf-levy. Sen päälle on kiinnitetty halutunlaisella kuviolla painettu paperi ja erittäin hyvin kulutusta kestävä, läpinäkyvä pintakerros. Laminaattilaudat liitetään toisiinsa lähes poikkeuksetta lukittuvalla pontilla ilman liimaa.

100x130_pinnat_7.jpg

 

 

 

Laminaattilattia kestää hyvin myös koiran kynnen raapaisut. Pintakerros on erittäin kova. Lisäksi runkona oleva mdf-levy on periksi antamattoman tiivistä, jolloin ei synny painaumiakaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kosteissa tiloissa, eteisissä ja takkahuoneissa keraamiset laatat ovat suosittuja. Ne kestävät hyvin kulutusta ja myös vettä, kunhan kiinnitysalustan vedeneristys on tehty asianmukaisesti. Keraamisen laattalattian yhteydessä suositellaan lattialämmitystä mukavuussyistä. Sellaisen voi asentaa ennen laatoitusta myös remonttikohteeseen.

100x130_pinnat_10.jpg

 

 

 

 

Uusinta kehitystä edustavat kuiviin tiloihin asennettavat keraamiset laatat, joissa on lukittuvat pontit ja joustavat saumanauhat. Lattiasta tehdään uiva ilman kiinnitys- ja saumalaastia. Sen voi myös purkaa ja asentaa uudelleen.

 


 

 

 

 


 

 

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi ja valmistajat Copyright www.hannuh.fi