Hurmaava nukketalo

Nukketalosta voi tehdä ison tai pienen. Selvää on kuitenkin, että lapset tykkäävät talosta, jossa on useita kerroksia ja monta huonetta. Isokokoisen nukkekodin voi nostaa pyörille, jolloin sen voi siirtää sivuun seinän viereen tai pyörättää ympäri kohti aurinkoista ikkunaa.

180x124_nukkekoti_akuva.jpg

Kolmikerroksinen nukkekoti on jokaisen tytön ja monen pojankin unelma.

Ensin oli ajatuksena, että nukketalon mittakaava olisi yhden suhde kahteentoista. Laskemisen yksinkertaistamiseksi päädyimme kuitenkin suhteeseen yksi kymmeneen eli metri luonnossa on kymmenen senttiä nukketalossa.

Uuden nukketalon runko on 16 mm:n paksuista mdf-levyä. Siitä sahattiin piirroksen mittojen mukaiset palat. Omaa työtä helpottaa huomattavasti, jos sahauttaa levynpalat puutavaraliikkeessä ja leikkaa itse vain ovi- ja ikkuna-aukot sekä vinot linjat ja viisteet.

Väliseinään tuli kolme oviaukkoa ja etureunasta alkaen 15 senttiä syvät ja 16 milliä leveät lovet lattioita varten. Samanlaiset lovet tarvittiin myös ullakon ja yläkerran lattialevyihin. Lovien avulla levyt saatiin asennettua ristikkäin. Lisäksi väliseinän etureunasta piti leikata pala pois, jotta kattoa tukevan kaaren sai upotettua etureunan tasalle. Räystäillä kaari päättyi ullakon lattian tasalle.

180x124_nukkekoti_osat.jpg

Ikkunat kuten haluat

Talon päätyyn piirrettiin viisi ikkunaa. Peruskoko oli 10x12 senttiä. Olohuoneen ikkunasta tuli tuplaten isompi. Ikkunoiden ja ovien yläreunat ovat samalla korkeudella eli 20 sentissä. Ikkunat voi jokainen sijoittaa mielensä mukaan. Mikään ei estä sijoittamasta niitä myös 100x100_nukkekoti_mitat.jpgsivuseinille.

Aukkojen sahaaminen on konstikasta, ellei käytettävissä ole sähköpistosahaa. Sahaaminen aloitettiin tulevan aukon vastakkaisiin nurkkiin poratuista noin 12-millisistä rei’istä. Reikänurkat viimeisteltiin pistosahalla kulmikkaiksi ja reunat myös hiottiin.

Levyt kiinnitettiin toisiinsa liimalla ja ohuilla nauloilla tai ruuveilla. Ruuveja käytettäessä levyihin täytyy porata reiät – myös kierreosaa varten, ettei levy halkea. Osa naulojen tai ruuvien kannoista jää näkyviin, joten ne kitataan ja hiotaan ennen maalaamista.

Katon lappeiden liitoksissa levyjen reunat täytyi viistää. Sen voi tehdä sahaamalla pienet siivut hieman ylimittaisista levyistä tai höyläämällä reunat sopivan vinoiksi. Jos levyjen väleihin jää rakoja, ne kitataan.

Nukketalon sisäkatot ja räystäiden alapuolet maalattiin valkoisiksi, samoin keittiön seinät. Samalla voi maalata kovalevyn suikaleet, joista katkotaan ikkunoiden ”karmit” ja pielilaudat. Lista käy myös väliseinän etureunaan, jolloin ristiliitosten mahdolliset raot peittyvät.

Katosta tuli musta, samoin ulko-oven eteen mdf-levystä sahatuista askelmista. Ulkoseiniin valittiin keltainen väri alkuperäisen nukketalon tapaan. Sama keltainen toistuu myös katon tukikaaressa.

Talon nurkkalaudoiksi liimattiin kulmalistat. Sitä saa myös valkoiseksi maalattuna.

Tietokone avuksi

Väliovet ovat kuuden millin mdf-levyä. Niistä kannattaa tehdä noin puoli senttiä pienemmät kuin aukoista. Ovista saa hauskan näköiset, kun liimaa peiliovien kuvat molemmin puolin levyä. Sopivia kuvia löytyy netistä ovien valmistajien sivuilta. Kuvat voi tulostaa tarra-arkeille, jolloin säästyy liimaamisen vaivalta.

Ovien saranointi sujuu helposti taipuisilla muovin kappaleilla. Ne kiinnitetään sulateliimalla. Tartunta paranee, kun saranoiden kohdilta poistaa palat kuvatarraa ja tapettia.

100x70_nukkek_int_5.jpg 

 

Netistä voi imuroida kylpyhuoneeseen myös laattaseiniä, peilejä ja pesualtaita. Takaseinään liimattu tarra suihkukaapista näyttää yllättävän aidolta.

 

  

Nukketalon huoneissa seinät saa tapetoitua jo pienelläkin pätkällä tapettia. Vanhentuneet mallikirjat ovat aarreaittoja. Niitä voi kysellä tapetti- ja rautakaupoista. Samassa huoneessa voi olla useanlaista tapettia ja lisäksi maalattuja pintoja.

Tapeteista kannattaa leikata sopivan kokoiset palat jokaista seinää varten. Tapetointi käy perinteiseen tapaan liisterillä. Non-woven-tapettia käytettäessä liiman voi levittää seinään. Myös sprayliima on kelpo vaihtoehto.

100x70_nukkek_int_1.jpg

 

 

Ikkuna- ja oviaukot leikataan auki vasta, kun tapetit ovat kuivuneet. Terävä veitsi ja maltti ovat valttia.

 


 

 


100x70_nukkek_int_2.jpg 

 

Jokaisessa huoneessa on erinäköinen lattia. Kiitos mattokauppiaan, joka luopui viimevuotisesta muovimattojen mallikirjasta. Ellei mallikirjaa onnistu saamaan, jäännöspaloja saa pilkkahintaan. Matonpala pysyy lattiassa liimaamatta.

 

 
100x70_nukkekoti_4.jpg 

 

 

Ovia valmistavien yritysten nettisivuilta löytyy kuvia, jotka voi tulostaa tarra-arkille, leikata ja liimata sopivan kokoisiksi sahattuihin mdf-levyihin.

 Ristikot ikkunoihin

Ikkunoiden ja ulko-oven pieliä varten kovalevystä sahattiin 16 mm:n levyisiä suikaleita. Reunat hiottiin ja listat maalattiin kauttaaltaan valkoisiksi.

Ulko-oven ja ikkunoiden aukkoihin kiinnitettiin valkoiset kovalevykaistat. Ne katkeavat näppärästi puutarhurin oksasaksilla. Kiinnitys sujuu helpoimmin sulateliimalla. Ennen liimaamista karmilistoihin porattiin reiät ikkunaristikoita varten. Puisista grillivarrastikuista tuli sopivat ristikot. Tikut pujotettiin paikoilleen listojen kiinnittämisen yhteydessä.

100x70_nukkekoti_2.jpg

 

 

Talon ulkopuoli viimeisteltiin ovi- ja ikkunapielien vuorilaudoilla. Ne voi muotoilla haluamallaan tavalla. Helposti leikattava pieni viistekin riittää!

Sulateliimapistooli on näppärä apuväline monissa askarteluissa. Halvimpia saa reilulla kympillä. Hevijuuseri panostaa vähän enemmän.
100x130_nukkekoti_ukuva.jpg

 

 

 

 

Nukketalo oli lähes valmis. Pohjaan kiinnitettiin vielä kääntyvät kalustepyörät siirtelyä helpottamaan. Asukkaat toivotettiin tervetulleiksi heti, kun ulko-oven eteen oli liimattu portaat.

 


Teksti ja piirrokset Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi