Lisää valoa katon kautta

Kattoikkunoiden kautta saa runsaasti valoa sisätiloihin. Lisäksi niiden alle muodostuu seisomakorkeaa tilaa. Se on kullankallista eritoten silloin, kun matalia ullakkotiloja remontoidaan asuinkäyttöön.   

 

180x124_valoa_katolta.jpg

Erityisesti ullakolla tulee usein luonnonvalon kanssa vaikeuksia, kun käytössä ovat vain talon päätyjen ikkunat. Matalat osat katon lappeen alla jäävät pimeiksi ja sisustamisen kannalta hankaliksi käyttää etenkin, kun yläkerta jaetaan väliseinillä pienempiin osiin.  Tuuletusmahdollisuuden puuttuminen vähentää omalta osaltaan viihtyisyyttä.

Kattoikkunoiden avulla rakennat vintille lisää tilaa mukavuudesta ja viihtyisyydestä tinkimättä. Voit asentaa kattoikkunat käytön kannalta parhaille paikoille. Kattoikkunan kohdalle muodostuu lisää seisomakorkeutta kattorakenteen paksuuden verran. Ne voivat olla ratkaisevia senttejä esimerkiksi portaiden tai wc-tilan kohdalla. Nehän sijoitetaan useimmiten mataliin reunaosiin järkevästi tiloja suunniteltaessa.

100x70_valoa_katolta.jpgKattoikkuna sopii kaikille katoille, joiden kaltevuus on yli 15 astetta. Kattoikkuna kannattaa sijoittaa riittävän alas, jotta siitä näkee ulos sekä istuessa että seisoessa. Nyrkkisääntönä voidaan lisäksi pitää, että mitä loivempi katto, sitä pidempi ikkuna.

Viime vuosina muotiin tulleisiin katto-lyhtyihin verrattuna kattoikkunalla on monia etuja.

Asentaminen nopeaa ja helppoa

Asentaminen on yksinkertaisinta, jos kattoikkuna sopii kahden kattotuolin väliin. Poikittaisia tukia käyttämällä voidaan kattorakennetta muokata myös leveämmälle ikkunalle sopivaksi.

Iso valoaukko on helppo toteuttaa yhdistämällä useita kattoikkunoita ryhmäksi. Silloin kattotuolit jätetään ikkunoiden väliin tai ne korvataan ikkunaa varten suunnitelluilla liimapuupalkeilla.

Kattoikkunan asentaminen sujuu nopeasti. Yksityiskohtaisia asennusohjeita noudattamalla puuhasta selviää helposti päivässä. Ikkunan kiinnittäminen sujuu nopeasti erikoiskulmaraudoilla.

Kattoikkunan mukaan mitoitettu ja saumatuin kulmin varustettu aluskate on helppo liittää tiiviisti katon aluskatteeseen. Ikkunan perustoimitukseen kuuluvat peite- ja suojapellitykset sopivat tarkasti paikoilleen ja ohjaavat sadeveden luotettavasti ikkunan ohi.

Saatavilla on myös valmis valokehys. Sillä on vaivatonta viimeistellä ikkunan ja sisäkaton välinen osa aukosta. Sen helposti puhdistettava valkoinen pinta ja avara muotoilu johtavat valoa sisään mahdollisimman paljon.

Valokehys kiinnitetään vain ikkunan karmiin. Se ei vaadi lainkaan vaivalloista aluskoolausta kuten paikalla rakennettu aukon ympärys. Kasaus- ja kiinnitysruuvitkin jäävät piiloon. Pakkauksessa ovat mukana kaikki tarvittavat listat ja kiinnitystarvikkeet.

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Jukka Porko Copyright www.hannuh.fi