Postilaatikot katokseen

Jos kesämökin postilaatikkosi on mukana epämääräisessä laatikkorivistössä, ehdotan että rakennatte yhteisen katoksen laatikoille vaikka talkoovoimin.

180x124_postil_teline.jpg

Eihän teidän postilaatikkonne ole tämän näköisessä ojennuksessa mökkitien varressa?

Katos mitoitetaan postilaatikoiden lukumäärän mukaan. Varmuuden vuoksi tilaa voi varata myös parille lisälaatikolle.

Katoksen kannatustolpat tehdään kestopuusta, esimerkiksi 100x100 mm. Ne voi pystyttää maahan kaivettuihin kuoppiin. Tolppien ympärille juntataan kiviä ja maata tai valetaan betonia, kuten aitatolppia pystytettäessä on tapana tehdä. Myös teräksisiä tolppajalkoja voi käyttää. Ne lyödään maan sisään ilman kaivamista.

Tolppia voi myös koristella, jos haluaa. Loveukset sahataan käsisahalla. Kavennukset veistetään terävällä kirveellä. Kulmiin voi vuolaista viisteen viimeistelyksi.

180x124_postil_teline_piirros_.jpg

Katoksen tolppiin voi veistää lovia ja muotoja koristeiksi. Kattotiilet lepäävät pelkkien ruoteiden varassa. Huopakattoa varten tarvitaan umpilaudoitus tai levytys. Postinjakajan kannalta on mukavaa, kun täyttöaukko on 100–110 sentin korkeudella maan pinnasta.

Postilaatikoiden kiinnittämistä varten tarvitaan vaakapuut. Niiden korkeus ja keskinäinen etäisyys määräytyvät laatikoiden mukaan. Paria laatikkoa varten riittää lauta, mutta useiden laatikoiden ryhmä tarvitsee järeämpää puutavaraa.

Postin jakajaa helpottaa, kun laatikot tulevat oikealle korkeudelle eli 100–110 cm maan pinnasta täyttöaukkoon.

Vaakapuut ruuvataan säänkestävillä ruuveilla pystytolppien taakse. Kansipultit ovat hyviä siihen tarkoitukseen. Ne on helppo kiertää paikalleen lenkki-, kiinto-, hylsy- tai jakoavaimella. Pultteja varten porataan reiät etukäteen.

Katoksen katteeksi sopivat kaikki vesikaton materiaalit. Huopakatto tarvitsee alleen umpilaudoituksen tai levytyksen. Teräs- tai tiilikatolle riittää sopivasti sijoitetut ruoteet. Suosittelen tiilikattoa. Se näyttää komealta.

Pystytolppiin kiinnitetään piirroksen mukaiset kolmiokannakkeet. Niiden varaan on helppo asentaa ruoteet. Paksuudessa ei kannata säästellä, sillä tiilien painosta ohuet rimat notkuvat. Erityisen pitkän postilaatikkorivin katoksessa kannattaa harkita kolmatta tolppaa puoliväliin.

Alempien ruoteiden etupuolelle kiinnitetään otsalaudat. Kun ruoteet on katkaistu oikean mittaisiksi tiilien asentamisen jälkeen, myös päätyjen otsalaudat voidaan kiinnittää.

 Harjakattoon tarvitaan harjatiilet tai taivutettu harjapelti. Katosta voi tietenkin tehdä myös harjattoman, yksilappeisen pulpettimallin.

Teksti ja piirrokset Hannu Hotakainen Kuva Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi