Talli pyörälle

Ostin moottoripyörän. Tuli ongelma, kun en raaskinut jättää sateeseen uutuuttaan hohtavaa menopeliä. Eikä autoltakaan voinut tallipaikkaa riistää. Sitten sain idean!

180x100_mp_suoja.jpg

Makasin sängyssä yön pimeinä tunteina ja mietin, miten saisin ratkaistua tallipulmani. Sitten välähti kuin salama kirkkaalta taivaalta. Minun oli pakko mennä tietokoneen ääreen luonnostelemaan uutta ideaani.

Päätin tehdä terassilaudasta noin kolme metriä pitkän ja metriä leveän lavan. Poikittaisia tukilautoja tulee tavallista tiuhempaan, sillä moottoripyörässä on painoa reilusti päälle 100x50_mp_suoja.jpgkaksisataa kiloa.

Sivuseinät teen 6,5 mm:n koivuvanerista. Sitä saa kolme metriä pitkänä ja 1,5 metriä leveänä. Päätyseinät ja katon teen 9 mm:n havuvanerista. 122 x 244 cm kokoisesta levystä tulee yksi pääty ja yksi katon lape.

Tukevan rungon saan 48 x 48 -millisestä soirosta. Tarvittaessa laitan siitä muutaman pystytuen sivuseinille kulmien ja alareunan lisäksi.

Levyt kiinnitän soiroihin ruuveilla. Lisäksi käytän vedenkestävää puuliimaa. Kattoon kiinnitän bitumihuovan.

Talli kipataan pystyyn

100x70_mp_suoja.jpgKopin kiinnitän toisesta päästä terassiritilään tukevilla saranoilla. Toiseen päähän asennan nostokahvat ja viritän jonkinlaisen lukitussysteemin. Se on vielä mietinnässä.

Kopin alakulmiin saatan laittaa kolmionmuotoiset vanerinkappaleet sivuttaistukea lisäämään.
Jos rakennelmasta tulee niin painava, että kopin nostaminen käy hankalaksi, hankin Biltemasta pari auton takaluukun kaasujousta. Niitä saa monen tehoisia ja mittaisia.

Ja mitä uusi pyörätallini maksaa. Kyselin vähän hintoja ja ynnäilin, että koko komeudesta joudun pulittamaan noin 400 euroa. Ei paha hinta hyvästä ja turvallisesta tallipaikasta. Hyvin tuulettuna se pelittää hyvin moottoripyörän talvitallinakin.

Näitä tarvitset

2 kpl koivuvaneri 6,5 x 1 500 x 3 000 mm
2 kpl havuvaneri 9 x 1 220 x 2 440 mm
26 jm mitallistettua soiroa 48 x 48 mm
36 jm terassilautaa 28 x 95 mm
1 rulla kattohuopaa
Nauloja, ruuveja, liimaa
Sarat, kahvat, lukituslaite, kaasujouset
Määrät on laskettu tallille, jonka koko on noin 100 x 300 cm x 150 cm.

Teksti ja piirrokset Hannu Hotakainen Kuva Bike World Copyright www.hannuh.fi