Tonttien hinnat ovat karanneet

Helsingin liepeillä tonttien hinnat ovat nousseet hirmuisesti vajaassa kymmenessä vuodessa. Omakotirakentaja maksaa maapohjasta lähes yhtä paljon kuin talonsa rakentamisesta. Käväisin jututtamassa aiheesta Pitkäsen Maraa Espoon Matinkylässä.

100x100__tontin_hinta_aj.jpgMara on kokenut kiinteistönvälittäjä. Kohta 20 vuotta hän on myynyt taloja, tontteja ja osakehuoneistoja Espoossa. Aiemmin rakennusmestari Pitkänen oli rakennusalalla, joten ammattinäkemystä nykyiseen työhön on tullut sitäkin kautta.

Keskustelumme aiheena oli tonttien hintakehitys, ja samalla sivuttiin myös omakoti- ja rivitalojen hintoja. Kävi ilmi, että tonttien hinnat ovat nousseet eniten, mutta miksi? Kysyntää on ollut enemmän kuin tarjontaa.

Vuosituhannen vaihteessa tutustuin tonttien hintoihin tavallista tarkemmin, kun haussa oli rakennuspaikka omalle talolle Länsiväylän liepeiltä. Silloin yhden talon tontit olivat noin 750-neliöisiä. Hinnat pyörivä useimmiten 300 000–400 000 markan tienoilla. Varovaisella muuntokertoimella 60 000–80 000 euroa.

Kymmenkunta vuotta myöhemmin vastaavan kokoiset tontit maksavat samalla alueella noin 150 000 euroa. Huippuhinnat ovat kohonneet lähes 200 000 euroon!

Huonoa esimerkkiä

Kuntien myynnissä olevat tontit eivät paljon häpeä hinnoissaan. Äkkivilkaisulla 600 neliön tontit maksavat Espoossa keskimäärin 120 000 euroa. Vantaan puolelta olen kuullut, että tonttien hakijamäärät ovat romahtaneet. Kerrotaan, että kaupunki on hylännyt ostotarjouksia, jotka ovat jääneet vain hitusen alle tavoitehintojen. Ei hyvältä kuulosta!

Entä jos ...?

Entä jos tonttien hinnat olisivat 30–40 prosenttia nykyisiä alhaisempia. Kalliita ne olisivat silloinkin pääkaupunkiseudulla, mutta sentään joidenkin tavallisten palkansaajien mahdollisuuksien rajoissa. Kauppa myös kävisi vilkkaammin kuin nyt taantuman seisautettua tonttien myynnin lähes tyystin.

Kunnat voisivat näyttää hyvää esimerkkiä ja lopettaa ahneuden tonttikaupassa. Ehkä se saisi jotkut yksityisetkin lopettamaan taivaita hipovan hinnoittelun.

Muuten

Ei kai vaan kunnat ylläpidä tarkoituksellista tonttipulaa kaavoituspolitiikallaan. Sehän varmistaa tonttien korkean hintatason ja mahdollistaa kuntien ryöstöhinnoittelun. Niin ei saisi olla!

Teksti ja kuva Hannu Hotakainen Copyright www.hannuh.fi