Laituri myös kuivalle maalle

Laituri sopii myös kuivalle maalle. Se voi polveilla tontin puita, kiviä ja korkeuseroja kunnioittaen. Puusta rakennetusta laituriterassista saa viihtyisän paikan oleilulle ja lasten leikeille. Sinne voi levittää vaikka patjan auringonottoon.

180x124_kuiva_laituri.jpg

Laiturin suunnitteluun kannattaa panostaa. Se voi polveilla maaston mukaan.  Eri korkeuksilla olevista tasoista muodostuu istumispaikkoja amfiteatterin tapaan. Isotkaan kivet eivät estä laiturin tekoa. Lattia voi kiertyä hauskasti niiden ympärille.

Laituri ankkuroidaan maahan teräsjalkojen avulla. Ne juntataan maahan parin metrin välein tarkoin harkittuihin kohtiin.

Teräsjalkojen sisään lyödään 100 x 100 mm:n kestopuutolpat. Ne katkaistaan oikean mittaisiksi. Apuna käytetään vatupassia ja pitkää lautaa. Tolppien yläpäihin lovetaan kolot kannatuspalkeille (esimerkiksi 50 x 150 mm:n kestopuuta).

100x100_kuiva_laituri.jpg

 

 

 

 

Teräsjalkojen avulla laiturin perustaminen onnistuu maata möyrimättä. Tolpissa, palkeissa ja vasoissa käytetään kestopuuta. Kaiteen tolpat kiinnitetään vasoihin lukkokantapulteilla. Alapäät voivat jatkua lähes maanrajaan sokkelilautoja varten.

 

 

 

 

 

Palkit kiinnitetään pulteilla, jolloin niiden korkeutta voidaan tarvittaessa muuttaa. Palkkien päälle vasat (50 x 150 mm:n kestopuuta) kiinnitetään kulmaraudoilla tai vinosti lyödyillä nauloilla.  Vasat voi kiinnittää myös palkkien väleihin. Silloin turvaudutaan palkkikenkiin.


100x50_kuiva_laituri.jpg

 

Vasat voi asentaa myös palkkien väliin. Silloin käytetään metallisia palkkikenkiä, jotka kiinnitetään ankkurinauloilla tai ruuveilla. Jos vasat ladotaan palkkien päälle, teräsjalkojen sijoittelulle jää reilummin pelivaraa. Vasojen pääthän voivat ulottua palkkien yli kymmeniä senttejä.

 

Kaiteet koristeeksi

Laituriin on helppo tehdä kaiteita. Joka puolelle niitä ei tarvita, mutta joissain kohdissa kaide saattaa olla turvallisuutta lisäävä tai ainakin kodikkuutta tuova elementti.

Kaidetolpat kiinnitetään pulteilla vasoihin. Ne voi ulottaa alapäässä lähes maahan, jolloin laiturin reunaa peittäville sokkelilaudoille saa hyvän kiinnitysalustan.

180x20_kuiva_laituri.jpg

 

100x70_kuiva_laituri.jpg

 

 

Lämpökäsittelyn ansiosta terassilaudan säänkestävyys on hyvä ja kosteuseläminen vähäistä. Lämpökäsittely tehdään ilman kemiallisia aineita. Ruskea väri säilyy oikeanlaisella pintakäsittelyllä ja hoidolla. Terassilaudat kiinnitetään terassiruuveilla tai varta vasten kehitetyillä muovikiinnikkeillä ja ruuveilla.
 

Teksti ja piirrokset Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi, Rautakesko ja Lunawood
Copyright www.hannuh.fi