Pytty vaihtoon

Eikö pinttynyt lika irtoa pytyn pinnasta millään keinolla? Onko vanhan pytyn lasitus kulunut himmeäksi? Vai onko pytty tuhlari? Kuluuko vettä ämpärillinen jokaisella huuhtelukerralla? Jos kyllä-vastauksia on yksikin, pytyn vaihtoa kannattaa harkita vakavasti.

145x180_pytty.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wc-istuin on kiinnitetty lattiaan useimmiten ruuveilla tai liimamassalla. Muinoin se ankkuroitiin betonilla. Lattialle kasattiin sopiva läjä jäykkää betonia ja pytty painettiin siihen kiinni. Betoni tunkeutui jalassa olevaan onkaloon.

Pytyn irrottaminen on taitolaji, mutta voimaakin ehkä tarvitaan. Sulje ensin vedentulo. Tyhjennä vesisäiliö ja irrota vesijohdon liitos. Avaa kiinnitysruuvit. Leikkaa auki silikonitiivistys jalan juuresta. Sen jälkeen pytyn pitäisi irrota lievin voimakeinoin. Jos kiinnittämisessä on käytetty betonia, ainoaksi keinoksi jää useimmiten jalkaosan rikkominen.

Uusi pytty kiinnitetään lattiaan ruuveilla, asennuskulmilla tai liimamassalla. Tutustu pytyn valmistajan laatimiin asennusohjeisiin.

Ensitöiksi pytty nostetaan paikalleen. Sen paikka merkitään lattiaan ja tarvittaessa myös ruuvien tai kiinnityskulmien kohdat. Pytty siirretään sivuun ja lattiaan porataan reiät asennusohjeen mukaisesti pytyn tai kulmien kiinnitysruuveille. Kiinnitysruuvien reikiin pursotetaan silikonia. Pytty nostetaan takaisin paikoilleen ja kiinnitetään.

 Älä riko putkia tai kaapeleita

Lattialämmityskaapeleita ja -putkia on varottava. Ellei niistä ole varmuutta, kannattaa turvautua liimamassakiinnitykseen.

Liimamassakiinnityksessä jalan avulla piirrettyyn asennuskohtaan pursotetaan liimamassaa reilusti. Pytty nostetaan paikoilleen ja annetaan kuivua rauhassa. Yli pursunut liima poistetaan terävällä veitsellä. Jalan sivun ja liimausalueen ulkopuolisen lattian osan voi suojata maalarinteipillä ennen liimaamista.

Tarvittaessa pytyn asentoa saa korjattua vaakasuoraksi ohuilla puukiiloilla. Ne sovitetaan paikoilleen jo ennen liiman levittämistä.

Lopuksi jalan ja lattian yhtymäkohta tiivistetään ja siistitään silikonilla. Sen suojaan jäävät sopivasti myös asennetut kiilat. Rajauksissa on viisainta käyttää maalarinteippiä.

Jos epäilet omia taitojasi, kysy ammattitaitoista asentajaa samalla, kun ostat pytyn. Hän irrottaa vanhan ja asentaa uuden nopeasti ilman epäonnistumisen riskiä. Lisäksi pääset vaivattomasti eroon vanhasta romusta.

Teksti Hannu Hotakainen Kuva Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi