Kiviseinää kätevästi

Oletko haaveillut kivi- tai tiiliseinästä keittiöön, olohuoneeseen tai vaikkapa takkahuoneeseen? Sellaisen voit loihtia helposti asennettavien sisustuskivien avulla. Uutta hohtoa niillä saa myös takan pintaan.

180x180_kivis.jpg

Art Stone -sisustuskivet voi kiinnittää lähes mihin tahansa kuivaan, tasaiseen ja puhtaaseen pintaan. Työskentely etenee sujuvasti, kun verhoiltavasta pinnasta tekee etukäteen tarkan ladontasuunnitelman. Jos seinään tulee kulmia, kannattaa aloittaa kulmapaloilla. Niiden mukaan määräytyy kivien limitys.

Kiinnityslaasti levitetään seinään teräslastalla ja kammataan auki hammaspuolella. Sopiva alue on enintään puoli neliötä kerrallaan, jotta laasti ei kuivu ennen kivien asentamista.

Myös kiven takapintaan levitetään laastia. Aukikampaus tehdään eri suuntaan kuin seinässä, jolloin ristikkäiset laastivanat varmistavat hyvän tartunnan.

Jos kivet asetellaan vieri viereen, niiden väliin ei tule saumausta. Ellei, saumat täytetään kuivahkolla, hieman karkealla saumalaastilla. Ylimääräinen laasti poistetaan kuivalla ja jäykähköllä harjalla ennen kuin laasti on täysin kuivunut.

Saumaamisen sijasta kiinnityslaastia voi käyttää reilummin, jolloin kivien väliin jäävä laasti muodostaa saumauksen. Lopputulos on hieman roheinen, mutta näyttää ajan patinoimalta vanhalta tiiliseinältä.

Ulkona ja kosteissa tiloissa sisustuskivet käsitellään suoja-aineella (esimerkiksi Kiillon Kisu tai Imprasol). Se levitetään seinäpintaan sumutinpullon avulla.  

 50x70_kivis_1.jpg

 

 

Laastia levitetään kerrallaan noin puolen neliömetrin alueella ja kammataan auki pystyvedoin.

 


 

 

 

50x70_kivis_2.jpg

 

 

Myös kiven takapinnoille levitetään laastia. Se kammataan auki vaakasuoraan.

 

 


 

 

 

50x70_kivis_3.jpg

 

 

Kivien asentaminen sujuu ripeästi, kun niiden paikat sommittelee jo etukäteen. Leikkaaminen onnustuu parhaiten timanttilaikalla.

 


 

 

 

50x70_kivis_4.jpg

 

 

Sisustuskivillä toteutetussa tiiliseinässä on tunnelmallista patinaa.

 


 

 

 

 

100x30_kivis.jpgErikokoisia sisustuskiviä yhdistelemällä muodostuu yksilöllinen ja elävä seinäpinta. Kiven paksuus on tavallisimmin 12 mm. Liuskemaisien kivien paksuus vaihtelee kymmenestä millistä viiteenkymmeneen.

 

 

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi