Taso taulutelevisiolle

Kun tavallinen televisio vaihtui 42 tuuman taulutelevisioon, vanha taso näytti lilliputilta. Tarvittiin uusi ja isompi. Se syntyi liimapuulevystä muutamassa tunnissa. Osat kytkettiin toisiinsa hieman erikoisella tavalla – kierretangoilla, jotka jäivät kromattujen putkien suojaan.

180x124__tv_taso.jpg

Liimapuulevyjen mittoihin sahattujen levyjen särmiin hiotaan kevyt pyöristys. Ne kannattaa myös pintakäsitellä ennen kasaamista. Sävytetyt lakat sopivat hyvin tarkoitukseen. Samoin värilliset puuvahat. Noudata tuotteen käyttöohjeita!

 Poraa kansi- ja pohjalevyyn reiät kierretankoja varten. Kulmiin tulee reiät kolmen sentin etäisyydelle päästä ja sivusta. Kulmareikien ja puolivälin tienoille tulevien reikien väli on 43 senttiä. Etäisyys reunoista 3 senttiä. Välihyllyyn tulee vastaavat reiät 37,5 sentin päähän päädystä.

Sahaa kahdeksan millin kierretangot 52,5 sentin mittaisiksi. Siisti päät viilalla, jotta mutterit lähtevät oikein kierteisiin.

50x70_tv_taso.jpg

 

 

Koristeelliset hattumutterit ja kromatut putket ovat tason viimeisteltyjä yksityiskohtia. Liimapuulevyn paksuus on 38 mm.

 


 

 

 

Katkaise kierretankojen suojaksi tulevat holkit kromatusta vaatetankoputkesta. Päädyn putket ovat 43,5-senttisiä ja väliputket 20-senttisiä. Kierretangot on helppo kohdistaa keskelle putkea esimerkiksi viinipullonkorkeista katkaistuilla pätkillä, joihin on porattu keskelle kierretangon mentävä reikä. Kun reikä on hieman ahdas, korkit pysyvät hyvin paikoillaan.

Etene kerroksittain

Kiinnitä kalustepyörät pohjalevyyn. Pyöräytä hattumutterit kierretankojen päihin, pujota aluslevyt tankoihin ja työnnä ne alakautta pohjalevyn reikiin. Aseta päätylevy ja syrjälleen tuleva välilevy paikoilleen. Voit lyödä pienet naulat levyjen reunoihin ja katkaista ne muutaman millin pituisiksi. Ne pitävät levyt oikeilla kohdilla painuessaan pohjalevyn pintaan.

Pujota väliputket kierretankojen päälle ja aseta välihylly paikalleen. Aseta toinen välilevy välihyllyn päälle ja pujota ylävälin putkiholkit paikoilleen. Nosta kansi rakennelman päälle ja pujota kierretangot siinä oleviin reikiin. Aseta aluslevyt kierretankoihin ja kierrä kevyesti hattumutterit paikoilleen. Tarkista, että levyt ja putket ovat oikeilla paikoillaan ja suorassa. Kiristä mutterit.

100x70_tv_talo.jpg

 

 

Tv-taso mitoitettiin 42-tuumaisen taulutelevision mukaan. Hyllyille sopivat dvd-soitin ja levyt sekä vaikkapa kotiteatterin laitteet. Toistaiseksi kirjat ovat vallanneet hyllyt.

 

 

 

 

100x130_tv_taso_1.jpg

Kansilevy 40x100 cm

Välihylly 40x85 cm

Pohjalevy 40x100 cm

Välilevy 40x20 cm

Päätylevy 40x43,8 cm

Välilevy 40x20 cm

 

Lisäksi tarvitset:

Kromattua putkea:
43,8 cm – 2 kpl
20 cm – 4 kpl

8 mm:n kierretankoa:
52,5 cm
– 4 kpl

Hattumuttereita:
8 mm – 8 kpl

Aluslevyjä:
8 mm
– 8 kpl

Kalustepyöriä:
50 mm – 4 kpl

Tarvikkeet pintakäsittelyyn

 

Teksti ja piirrokset Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi