Pakastava huussi mökille

Eläkepäivien lähestyessä ulkohuussissa asioiminen alkoi tuntua epämukavalta. Etenkin parinkymmenen asteen pakkasella lyhytkin istunto oli piinaava. Mökille päätettiin hankkia sisätiloihin kelvollinen kuivakäymälä.

100x130_pakastehuussi_1.jpg

 

 

 

 

Pakastavan käymälän asentaminen on mahdollisimman yksinkertaista – ei vesijohtoa, ei viemäriä, ei tuuletusputkea, ei lattiaan kiinnittämistä. Tarvitaan vain sähköä maadoitetusta pistorasiasta.

Helppo valinta 

Loma-asunto oli kokenut monta muutosta vuosien varrella. Jo ennen laajennusosan rakentamista sauna oli muutettu makuusopeksi puhkaisemalla väliseinään uusi oviaukko.

Entisestä saunasta johti edelleen ovi avokuistille. Tätä ovea hyödynnettiin, kun osa kuistista nipistettiin käymälä- ja peseytymistilaksi.

Hirsiveistämöltä tilattiin alkuperäisen kaltaiset lisähirret uusia seinänpätkiä varten. Seinät pystytettiin. Lattia lämpöeristettiin, levytettiin ja peitettiin muovimatolla. Katto koolattiin, villotettiin ja paneloitiin.

Kuivakäymälä oli luonteva valinta, sillä vesijohtojen vetoon ja jätevesijärjestelmien rakentamiseen ei haluttu ryhtyä.

Kuivakäymälöitä löytyi markkinoilta vaivattomasti kymmenkunta erilaista. Toimintaperiaatteitakin oli tarjolla kompostoivista polttaviin ja pakastaviin.

Pakastavan käymälän suuntaan vaaka alkoi kallistua jo esitteitä selattaessa. Selkeitä plussia oli useita.

- ei vettä eikä viemäriä
- ei seosaineita
- helppo asentaa
- yksinkertainen toimintaperiaate
- ei haittaeläimiä, kärpäsiä eikä kaksisiipisiä
- laite voi olla käyttämättömänä

Lisäpontta päätöksen tekoon saatiin Työtehoseuran raportista. Siihen oli kerätty käyttökokemuksia pienistä sisätiloihin soveltuvista kuivakäymälöistä. Pakastava käymälä oli saanut käyttäjiltään hyvin myönteisiä arvioita. Pakastava käymälä oli myös tutkimuksen edullisimpia.

Näin se toimii

Pakastavan käymälän toimintaperiaate on hyvin samankaltainen kuin tavallisen kotipakastimen. Laite jäähdytetään kompressorin avulla noin kolmeentoista pakkasasteen kiinteästi asennetun ja säädetyn termostaatin ohjaamana. Jätökset jäätyvät nopeasti, joten bakteerikasvu pysähtyy ja käymälä on hajuton.

Käymälälaite kytketään 230 voltin pistorasiaan. Roiskeveden pitävänä sen voi sijoittaa myös kylpy- ja suihkutilaan. Ilmanvaihto hoidetaan samalla tavalla kuin vesivessassa. Tuuletusputkea ei laitteessa tarvita.

50x50_pakastehuussi_2.jpgPakastavassa käymälässä on keräilyastia. Siihen sijoitetaan kompostoituva BigBag-ekopussi tai biohajoava Bioska-pussi mahdollisimman tiiviisti astian seinämiä vasten. Käymälä käynnistetään pääkytkimestä. Se on käyttövalmis noin puolen tunnin kuluttua.

Laite tyhjennetään, kun keräilyastia on täyttynyt 2/3-osaltaan. Keräilyastia nostetaan ylös, ja pussin suu käännetään jätteen päälle. Käymäläjäte siirretään kompostiin ja käsitellään terveysviranomaisten määräysten mukaisesti.

Tyhjennyksen yhteydessä tarkkaillaan laitteen huurtumista. Jos huurretta on runsaasti, se sulatetaan ohjeita noudattaen. Laite puhdistetaan tarvittaessa lämpimällä vedellä, johon on lisätty tavallista pesuainetta. Pesun jälkeen laite 50x50_pakastehuussi_3.jpgkuivataan ja käynnistetään uudelleen.

Yksi pakastavan käymälän parhaista puolista on vaivaton käyttö etenkin talviviikonloppuisin. Mökille tultaessa se on nopeasti käyttövalmis. Pois lähdettäessä käymälästä katkaistaan virta ja säiliö tyhjennetään kompostiin. Käymälä jää odottamaan harmittomana seuraavaa käyntikertaa.

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Jarmo Heikkilä Copyright www.hannuh.fi