Savusta sähköllä

Satuin paikalle, kun myymälässä esiteltiin Opan sähkö-savustinta. Sillä valmistui monenlaisia herkkuja maisteltaviksi. Ja niinhän siinä kävi, että minäkin lähdin kotiin kassan kautta savustin kainalossa.

100x100_savustin.jpgRakenteeltaan sähkösavustin on yksinkertaisen nerokas. Tassujen varassa lepää vaakasuorassa ruostumattomasta teräksestä valmistettu lieriö, jonka toinen pääty on avattava. Lieriön sisällä on sähkövastus ja kannattimet ritilälle, tippapellille ja purukaukalolle.

Tavallisista savustimista poiketen Opan sähkösavustinta voi käyttää myös uunina. Savustaminen käynnistyy vasta, kun purukaukalo asetetaan kannattimilleen. Se mahdollistaa ruoan kypsentämisen uudella tavalla. Mieto savustus on mahdollista, vaikka kypsymisaika olisi hyvinkin pitkä.

Esittelijän hyvät ohjeet

Lohen tai kirjolohen valmistan aina valmiiksi fileoituna ja pystyruodot nypittyinä. Muutama poikittaisviilto pintaan. Fileet folion päälle. Foliota kannattaa käyttää, koska kypsänä saa fileet paremmin savustimesta tarjoiluvadille. Pintaan sivelen useimmiten vahvaa omatekoista sinappia ohuen hunnun. Myllystä mustapippuria sekä ripaus valkopippuria ja hienoa sokeria. Suolaa käytän tässä vaiheessa vain hieman. Varsinaisen ”suolauksen” teen vasta kypsänä.

Sitten kalafileet savustimeen, jota on esikuumennettu 5–8 minuuttia. Annan savustimen toimia ensin 15–20 minuuttia uunina. Sen jälkeen lisään laitteeseen savupurukaukalon, jossa on kourallinen leppälastuja tai -haketta ja jatkan kypsennystä savun kera 10–15 minuuttia.  Niin saan kalafileisiin hienon savun maun sen peittämättä kalan omaa makua. Kypsät fileet nostan tarjoiluvadille ja pintaan lisään hiutaleista merisuolaa antamaan tarvittavan suolan maun ja tunteen.

Oletko koskaan ajatellut savustaa lihaa? Nyt voit helposti antaa hienon savun maun myös lihalle. Possun sisäfilee, kalkkunan ja broilerin rintafileet sekä kaikki riistalihat saavat mahtavan lisäaromin savustuksen avulla. Kannattaa kokeilla. Itse valmistan lihat samalla menetelmällä kuin kalafileet.

Sähkösavustimen käyttö uunina ennen savun antoa on uusi oivallinen tapa laajentaa ruoanvalmistusmenetelmiä. Kypsennysajat ja mieluisimmat savunantoajat löytyvät kokeilemalla. Leppälastun lisäksi kannattaa kokeilla muitakin vaihtoehtoja varsinkin lihojen savustuksessa.

Laitteen sisälämpötila on riittävän korkea myös muiden uuniruokien, kuten valkosipulikermajuustoperunoiden valmistamiseen.

Ja sitten kokeilemaan

Ensimmäiseksi päätin savustaa kirjolohifileitä. Tein muutamia viiltoja fileen pintaan. Ripottelin päälle sitruunapippuria. Sinappihuntua en hirvennyt lisätä näin ensikertalaisena.


Kuumensin uunia kuusi minuuttia. Sitten työnsin kalafileen savustimeen. Munakellosta väänsin ajaksi 20 minuuttia. Kellon pirahdettua lisäsin uuniin purukaukalon, jossa oli leppähaketta. Savustusajaksi säädin 15 minuuttia.

100x70_savustin_1.jpg

 

 

 

 

Hyvä vinkki oli suojata kaukalot ja ritilä alumiinifoliolla. Savustamisen jäljiltä kaukalot ja ritilä hohtivat uudenveroisen puhtaina tiskaamatta.


 

100x70_savustin_3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Valmis kala sai vetäytyä tovin. Sitten pääsimme maistelemaan. Jo ulkonäkö oli hyvin herkullinen. Myös maku oli mainio. Savua oli juuri niin maltillisesti kuin odotimme. Meitä kun ei ole koskaan kaupasta saatavan kalan äkkijyrkkä savun maku miellyttänyt.

100x70_savustin_2.jpg

 

 

Kirjolohifileen mausteeksi ripottelin ainoastaan sitruunapippuria. Noin 20 minuutin kypsennyksen ja 15 minuutin savustamisen jälkeen tarjolla oli mehevää ja herkullista savukalaa.

 

 

 

 

Saimme uuden maukkaan ja terveellisen ateriavaihtoehdon kotiruokalistaamme. Ja kuinka helposti savustaminen sujui sähköllä! Samoilla lämpimillä kypsensin myös muutaman possunlihapihvin. Ei käy moittimisen niidenkään makua.

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi ja Opa Copyright www.hannuh.fi