Yrttitarha ympäri vuoden

Yrttejä voi kasvattaa kotona kesät talvet. Mutta missä? Nikkaroi siirreltävä yrttitarha, jonka voit lykkiä kesäksi pihalle tai parvekkeelle.

180x124_yrtti.jpg


Ideana on tehdä jalallinen puukehikko, jonka sisälle sopii rinnakkain kaksi muovista kukkalaatikkoa. Jalkoihin kiinnitetään pyörät. Yrttitarhaa on helppo siirrellä sisällä vaikkapa ruoan laiton ajaksi keittiöön. Viljelmän saa kätevästi myös ulos lämpiminä päivinä jo aikaisin keväällä.

Ensimmäiseksi kannattaa hankkia kukkalaatikot, sillä kehikon mitat määräytyvät niiden mukaan. Paras malli on sellainen, jossa on reilut ulospäin kääntyvät reunat. Niiden varassa laatikot pysyvät kehikon sisällä ilman pohjalautoja. Riittää, kun päädyissä on kannatusrimat.

Kehikon mitoituksessa on otettava huomioon myös jalkojen paksuus. Laatikoiden pitää sopia niiden sisäpuolelle.

Hyvät jalat saat 32 x 32 mm:n höylätystä soirosta. Toinen käyttökelpoinen koko on noin 45 x 45 mm.

Sahaa jalat noin 70 sentin mittaisiksi. Päistä tulee suorat varmimmin, kun käytät katkaisusirkkeliä tai käsisahaa ja jiirilaatikkoa. Suorakulmastakin on apua.

Höylättyä lautaa

Pitkiä sivulautoja tarvitset neljä. Sopiva koko on 12 tai 15 x 95 mm. Alahyllyn laudat voivat olla samanmittaiset. Sahaa lisäksi kuusi laudanpätkää päätyjä varten. Alapään pituussuuntaiset tukilaudat voit katkaista vasta, kun olet kasannut kehikon. Saat niin varmimmin oikean mittaiset.

180x124_yrtti_piirros.jpg

 

 

Kehikko mitoitetaan kukkalaatikoiden mukaan. Kun kukkalaatikossa on reilut ulospäin kääntyvät reunat, riittää kannakkeiksi päätyihin kiinnitetyt tukirimat. Jalkojen tukilaudat toimivat myös hyllyn kannakkeina.   

 Poraa lautoihin reiät kiinnitysruuveja varten. Ruuvit ovat ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin naulat. Naulaamalla kasattu kehikko nitkuu ja notkuu ennen pitkää.

Kiinnitä ensin jalkaparit toisiinsa päätylaudoilla. Merkkaa lautojen paikat etukäteen vierekkäin asetettuihin jalkoihin. Tarkista päätyelementtien suorakulmaisuus ristimittauksella.

Yhdistä päädyt sivulaudoilla. Jalkojen sisäpuolelle kannattaa kiinnittää pitkittäiset tukilaudat, hyllyn alapuolelle. Muista taas ristimittaus.

Hyllyn kolme lautaa liitetään toisiinsa poikittaisilla tukirimoilla tai laudoilla. Hyllyelementti nostetaan alatukien varaan. Sitä ei tarvitse kiinnittää.

Kukkalaatikoiden päätyihin tulevat kannattajat voit tehdä jalkamateriaalista.

100x70_yrtti_4.jpg

 

 

Laipalliset kalustepyörät kiinnitetään jalkoihin puuruuveilla. Pyörillä varustettu yrttitarha on helppo siirtää kesäksi ulos.

 

 

 

 

Yrttitarhan voi käsitellä monilla tavoilla. Esimerkiksi Tikkurilan Vinha on osoittautunut kestäväksi myös ulkona.

Kylvä tai istuta

Kylvä yrtit hiekansekaiseen ja kuohkeaan multaan esimerkiksi turveruukkuihin. Laita nimilaput tunnistamisen helpottamiseksi. Lado ruukut kukkalaatikoihin ja peitä ne muovikelmulla. Pidä istutukset kosteina.

100x70_yrtti_3.jpg

 

 

 

Turveruukku on oivallinen yrttien kylvöastia. Yrtit pystyy tunnistamaan nimilapuista jo pienestä pitäen.

 

 

 

 

100x70_yrtti_5.jpg

 

 

 

Harvenna kylvös, kun siemenet ovat kasvaneet pieniksi taimiksi. Siirrä taimet turveruukkuineen mullalla täytettyihin kukkalaatikoihin.

 

 

 

Korjaa satoa säännöllisesti latvoista ja versojen kärjistä. Silloin ne tuuheutuvat, ja saat satoa pitkään.

Voit istuttaa myös kaupasta ostettuja yrttejä. Joillain ne menestyvät, toisilla taas ei.

100x70_yrtti_6.jpg

KOKEILE NÄITÄ

Basilika
Kirveli
Laventeli
Persilja
Rucola
Ruohosipuli
Salvia
Sitruunamelissa
Tilli
Timjami

 

Teksti ja piirrokset Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi