Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Huolellisesti suunniteltu remontti ei ole sentään ihan puoliksi tehty, mutta monelta harmilta välttyy paneutumalla ajoissa muutamiin perusasioihin.

180x124_suunnittele_remontti.jpg

Remontteja on monenlaisia, mutta useimmiten se pyritään tekemään ainakin osittain omin voimin. Intoa on yllin kyllin, mutta kokemusta, rutiinia ja ammattitaitoa saattaa olla niukasti.

Suunnittele huolellisesti, siihen kannattaa panostaa. Erilaisista piirroksista, materiaalivaihtoehtojen esitteistä, tarvikeluetteloista ja aikataulun laatimisesta on suuresti hyötyä.

Varmista lupa-asiat, sillä remonttiin saattaa liittyä rakennusviranomaisten lupaa edellyttäviä toimenpiteitä. 

Vertaa tuotteita, niiden ominaisuuksia ja hintoja. Halpa tuote on harvoin edullinen. Siitä saattaa puuttua hyviä ominaisuuksia. Esimerkiksi halvan maalin peittokyky on usein heikko, jolloin hyvä lopputulos edellyttää useita maalauskertoja. 

Varaudu toimitusaikoihin, jotka voivat yllätyksinä sekoittaa aikataulut pahasti. Erityisesti sesonkiaikoina joidenkin tuotteiden toimitusajat saattavat venähtää tavallista pidemmiksi.

Varaa ammattilaiset ajoissa. Remonttiin liittyy usein työvaiheita, joita pystyy tai edes saa tehdä vain ammattitaitoinen asentaja. Sellaisen saaminen voi olla hankalaa lyhyellä varoitusajalla. Ja laskussa on kiirelisää!

Hanki tarvikkeita riittävästi

Muutaman laatan tai paneelinpätkän puuttuminen harmittaa, kun remontin pitäisi edetä vitkastelematta. Kalliiksikin se voi käydä, jos palkka juoksee asentajan vain odotellessa lisää tarvikkeita.

Tutustu etukäteen asennus-, käyttö- ja hoito-ohjeisiin. Aivan liian usein me suomalaiset teemme ensin ja luemme vasta, kun vahinko on jo sattunut.

Kunnon työkalut nopeuttavat remontintekoa. Varmista, että sinulla on sopivat, hyväkuntoiset ja terävät työvälineet.

Muistan kuinka isälläni oli tapana vastata, kun pikkupoikana pyysin puukkoa lainaksi:
– Odota hetki, teroitan sen ensin.
Hänen mielestään tylsä ja huonokuntoinen työkalu oli vaarallisin. Kokemus puhui!

Muista myös silmä-, kuulo- ja hengityssuojaimet.

Teksti Hannu Hotakainen Kuva Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi