Routa kuriin

Roudan kanssa ei kannata leikkiä. Routaeristämisen osuus rakentamisen kustannuksista on mitättömän pieni, mutta merkitys suuri. Routavaurioita on hankala korjata, ja ne saattavat alentaa kiinteistön arvoa ratkaisevasti.

180x124_routa.jpg

Onnistunut routaeristäminen edellyttää hyviä suunnitelmia, korkealaatuisia
tuotteita ja huolellisuutta.

Pakkanen aiheuttaa varmasti vahinkoa sokkelille, ellei sitä ole asianmukaisesti routaeristetty. Talvella kostea tai märkä maa jäätyy ja laajenee siirrellen perustuksia paikoiltaan.

Roudan torjunnassa pitää kiinnittää huomiota varsinaisen routaeristyksen lisäksi perustuksien pystyeristykseen.

Ehdottoman tärkeää on, että myös salaojitus on toteutettu hyvin. Siihen liittyy lisäksi perustuksien kuivatuksen kannalta oikeiden maa-ainesten kuten murskeen ja korkealaatuisen salaojasoran käyttö.

Routaeristeen tehtävänä on pidätellä maan uumenista kohoavaa lämpöä, jolloin maa ei jäädy perustuksien alla. Eristämisen tarkoituksena on myös estää lämpövuodot sokkelin sisältä ulos.

Perustamistapa ja -syvyys vaikuttavat eristyksen mitoittamiseen. Onnistunut routaeristys edellyttää asiantuntevaa suunnittelua.

Routaeristämiseen löytyy useita vaihtoehtoja, kuten polystyreeni eli styroksi, polyuretaani, mineraalivilla ja kevytsora. Tärkeintä on, että niitä käytetään ohjeiden mukaisesti.

Eristyskerroksen täytyy olla riittävän paksu ja ulottua riittävän etäälle sokkelista. Esimerkiksi talon ulkonurkissa, ulokkeiden kohdilla ja pilareiden ympärillä tarvitaan enemmän eristettä kuin suoralla sokkelin osuudella.  Sama koskee rakennuksen kylmiä osia, kuten autokatoksia ja varastoja. Lisäksi pihalla on alueita, joissa kannattaa käyttää routaeristeitä.

100x130_routa.jpgPuhaltamalla paikalle

Kevytsora on osoittautunut oivalliseksi routaeristeeksi. Leca-soraksi usein kutsuttu kevytsora valmistetaan savesta polttamalla. Eristyskyky perustuu pieniä suljettuja ilmakammioita sisältäviin huokoisiin rakeisiin. Ne eivät ime vettä, eivät pala, eivätkä maadu.

Kevytsora toimitetaan työmaalle suursäkeissä tai irtotavarana, joka puhalletaan auton lavalta letkua myöten suoraan kohteeseen. Kevytsora muotoutuu saumattomasti mutkikkaankin sokkelin juureen ilman leikkelyä ja sovittelua. Routaeristeeksi puhalletun kevytsoran päälle kannattaa levittää suodatinkangas. Se estää pintamaiden sekoittumisen eristekerrokseen.

Tuulettuvassa alapohjassa sokkelin sisäpuolelle asennetaan pystyeristys. Ryömintätilan pohjalle levitetään noin 15 sentin kerros kevytsoraa eristeeksi ja kosteuden tasaajaksi. Kevytsora on helppo puhaltaa alapohjaan tuuletusluukkujen kautta.

180x124_routapiirros.jpgEsimerkki rakennusten ja pihan rakenteiden routaeristyksestä. Tyypillisiä kohteita ovat asuinrakennuksen lisäksi autotallit, grillikatokset, ajotiet ja pihalaatoitukset. Myös putkistojen suojaamiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Asiantuntijat varoittelevat, että erityisesti tämän talven kaltaiset säät pistävät routaeristeet kovalle koetukselle. Maaperä on hyvin märkää, suojaava lumikerros puuttuu tai on olemattoman vähäinen.

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi Piirrokset Thermisol
Copyright www.hannuh.fi