Aitaa pihasi

Aita muodostaa näkösuojan, vähentää tuulta ja melua. Se pitää kotieläimet omalla tontilla ja vieraat eläimet ulkopuolella. Aita muodostaa selkeät rajat omalle pihapiirille.

Aidan rakentaminen on usein luvanvarainen toimenpide, joten asia kannattaa varmistaa rakennusviranomaisilta.  Aitasuunnitelmat voi liittää jo talon rakennuslupa-anomukseen, jolloin sillekin saadaan lupa saman tien.  Aidan rakentamisesta tulee silloin myös velvollisuus.

180x124_aitaa_piha.jpg

Aita voi olla elävä pensaista muodostuva tai erilaisista rakennusmateriaaleista valmistettu.  Pensasaitatyypin valinnassa kannattaa ottaa huomioon monia ominaisuuksia: kasvunopeus, leikkaamistarve, suojauskyky ja tietenkin myös hinta. Hyvä on myös muistaa, että talvella moni pensasaita näyttää aivan erilaiselta kuin kesällä. 

Tiili- ja kiviaidat ovat hieman massiivisia tavallisen omakotitalon yhteydessä.  Lisäksi niiden perustaminen ja pystyttäminen ovat mittava toimenpide. 

Perinteistä puuta

Puinen aita yksinkertainen rakentaa.  Sen ilmeeseen voi vaikuttaa helposti värillä ja muodolla. Pystyaita näyttää todellista korkeammalta ja sopii matalaksi ja pitkäksi aidaksi.  Vaakalaudoituksella on puolestaan madaltava vaikutus, joten korkeakaan, hyvin näkösuojaa antava aita ei näytä raskaalta. Värityksessä voi noudattaa taloon valittuja sävyjä.

100x70_aitaa_piha_3.jpg 

 

 

 

 


 

 

Pystylautojen loveus muodostaa aitaan 100x70_aitaa_piha_2.jpgkuvion.
Lovet sahataan kuviosahalla tai sirkkelillä.

 

 

 

 

 

Aitatolpat tukevasti maahan

Teräksiset ja kestopuiset aitatolpat voi yksinkertaisesti juntata maahan, jos maaperän laatu sen mahdollistaa. 

50x70_aitaa_piha_3.jpg

 

 

Puutolppien kanssa on kätevä käyttää teräksestä valmistettuja tolppajalkoja.  Kiilamaiset siivet painuvat helposti maan sisään.  Niihin routakaan ei pysty tarttumaan.   

 

 

 

 

50x70_aitaa_piha_1.jpg

 

 

Tarvittaessa kaivetaan jokaiselle tolpalle kuoppa, johon valetaan pilarikengällä varustettu betoniantura. Betonin kuivumisen ajaksi pilarikenkä tuetaan tarkasti pystyasentoon. Routimattomuus varmistetaan maamassojen vaihdolla tai routasuojauksella.  

 

 

 

 

50x70_aitaa_piha_2.jpg

 

 

Tolppaa varten kaivettu potero täytetään betonilla. Myös kestopuutolppa tuetaan betonin kuivumisen ajaksi. Tolppaan voi naputella isoja nauloja tartunnoiksi.


 

 

 

Teksti ja piirrokset Hannu Hotakainen Kuva Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi