Uusi vesikattosi ajoissa

Käy katolla! Seuraa vesikattosi kuntoa säännöllisesti. Käynnistä korjaustoimenpiteet ennen kuin vuotava katto aiheuttaa vahinkoa talon rakenteisiin. Jos kattoremontti ei suju omin voimin, käytä ammattitaitoista asennuspalvelua.

 

180x124_vesikatto.jpg

Vesikaton tärkein tehtävä on suojata talon rakenteita. Katto on myös talon viides julkisivu, joten ei ole aivan yhdentekevää, miltä se näyttää.

Vuosittain korjataan Suomessa noin 30 000 omakotitalon vesikattoa. Korjattavaa olisi ilmeisesti paljon enemmän, sillä omakotitaloja on toista miljoonaa sekä lisäksi rivitalot ja lähes puoli miljoonaa loma-asuntoa.

Harmillisen usein hälytyskellot pärähtävät soimaan vasta, kun vesi lotisee sisälle katon kautta.

Silloin ollaan pahasti myöhässä. Täydellistä katastrofia on todennäköisesti edeltänyt salakavala rakenteita kasteleva vuoto.

Hätätilan vallitessa tulee yleensä niin kova hoppu, ettei ole aikaa harkintaan eikä eri materiaalivaihtoehtojen ja toteutustapojen pohdintaan. Uusi vesikate pitää saada pikimmiten.

Vesikaton kuntoa kannattaa tarkkailla säännöllisesti.  Ainakin syksyisin käydään katolla ja tarkastetaan erityisesti läpivientien tienoot. Savupiipun tyvi ja ilmanvaihtokanavien ja tuuletusputkien juuret ovat akilleenkantapäitä.

Harkitse laajempaa remonttia

Ammattimaisesti tehty katon kuntokatselmus on hyvä lähtökohta suunnittelulle.

Viisainta on myös selvittää rakennusvalvontaviranomaisilta, missä tapauksessa kattoremontti muuttuu luvanvaraiseksi. Toimenpidelupa yleensä riittää. Kattomuodon muutoksissa tarvitaan useimmiten suunnittelupalvelujakin.

Vesikatteen uusimista suunnitellessa kannatta selvittää, mitä muuta samassa yhteydessä voisi tehdä.  Yläpohjan lisäeristäminen tai kattoikkunoiden asentaminen saattavat olla erittäin järkeviä toimenpiteitä.

100x70_vesikatto_1.jpg

 

 

Katevaihtoehtoja miettiessä kannattaa pohtia myös eri värivaihtoehtoja.

 

 

 

 

 

Mielikuvien tai ulkonäköön liittyvien mieltymysten perusteella pohditaan usein katemateriaalin vaihtamista toiseen. Se on lähes aina mahdollista, mutta kenties ei viisasta.

Katemateriaalien neliöhinnoissa on varsin vähän eroja. Valmiiksi tehdyn katon hintaerot johtuvat erisuuruisista asennuskustannuksista ja alusrakenteiden muutoksista tai lisäyksistä.

Kokonaiskustannuksiin vaikuttaa myös, kuinka suuren osan kattoremontista pystyy tekemään itse. Eroja on tekijöiden taidoissa, kokemuksissa ja katemateriaalin soveltuvuudessa omatoimiseen asentamiseen.

Aluskatteelliset ja ruoteiden varaan asennetut katteet ovat useimmiten helposti vaihdettavissa keskenään. Vanhat ruoteet voidaan käyttää hyödyksi. Ennen vaihtopäätöstä selvitetään, onko vanha ruodejako sopiva uudelle katteelle. Ruoteiden siirtely ja lisääminen nostavat kustannuksia. Toisaalta ruoteita uusittaessa notkahtanut katto tulee samalla oikaistuksi.

Vanha tiivis huopakatto toimii hyvin teräs- tai tiilikaton aluskatteena. Huopakaton päälle on kuitenkin yksinkertaisinta asentaa uusi huopakate. Nykyaikaisilla bitumituotteilla asentaminen sujuu vaivattomasti ilman pikipatoja ja -ämpäreitä. Rullahuopien lisäksi löytyy monenmuotoisia laattoja.

Ennen lopullista vaihtopäätöstä kannattaa selvittää myös katevalmistajien suositukset katon kaltevuudesta. Kaikki materiaalit eivät sovi loivimmille katoille.

Lisää eristeitä

Vanhan talon yläpohjassa on usein riittämätön määrä lämmöneristeitä. Niiden lisääminen on järkevää vesikaton uusimisen yhteydessä. Jälkeenpäin asuinhuoneiksi muutetuissa vinttitiloissa on lähes aina vinoja sisäkattoja. Niissä on usein heppoiset eristeet tilanpuutteen takia. Myös lämmöneristeiden yläpuolinen tuuletus saattaa olla vajavainen tai puuttua kokonaan.

Höyrynsulun vuotokohdista sisätilojen kosteus työntyy yläpohjaan ja jää muhimaan rakenteisiin, ellei tuuletus toimi. Seurauksena voi olla pahoja lahovaurioita jo muutamassa vuodessa.

Eristeiden ja vesikatteen väliin pitää jäädä reilu tuuletusrako, mieluimmin noin 10 senttiä. Se saattaa edellyttää rakenteiden korottamista. Vesikaton uusimisen yhteydessä siitä selviää kohtuullisella lisätyöllä.

Tuuletuksen toimivuuden kannalta on olennaista, että ilma pääsee vapaasti tuuletusrakoon räystäältä ja poistuu harjalta. Elleivät päätyihin sijoitetut venttiilit vaihda ilmaa riittävästi, asennetaan harjalle asianmukaiset tuuletusventtiilit. Se on yleensä ainoa toimiva vaihtoehto aumakattoisissa rakennuksissa.

Valoa vintille

Asuinhuoneiksi muutettujen vinttitilojen viihtyisyyttä rajoittaa usein luonnonvalon puute. Sitä ei saada riittävästi rakennuksen keskiosiin päädyissä olevista ikkunoista.

Kattoikkunoilla ongelma ratkeaa. Niiden avulla saadaan lisää myös seisomakorkeutta etenkin asentamalla rinnakkain useita ikkunoita.

100x70_vesikatto_3.jpg

 

 

Kattoremontin yhteydessä on hyvä miettiä myös kattoikkunoiden asentamista. Niiden avulla vintille saa roimasti lisää valoa ja myös seisomakorkeutta.

 

 

 

 

Kattoikkunat on mitoitettu sopimaan kattovasojen väleihin. Tarvittaessa vasan voi katkaistakin. Silloin lisätään poikittaistukia ammattitaitoisen rakennesuunnittelijan ohjeiden mukaan.

Usein tehdään se virhe, että kattoikkunat asennetaan aivan liian korkealle. Ikkunasta näkyy vain kappale taivasta. Oikein sijoitetun ikkunan yläreuna on parissa metrissä ja alareuna sopivasti noin 90 senttiä lattiasta.

Ikkunan koko vaikuttaa olennaisesti saatavan valon määrään. Myös valoväylän koolla, muodolla ja värillä on merkitystä. Jos katto on paksu, väylästä tulee väistämättä syvä. Silloin on entistä tärkeämpää, että ikkunan ympärys on avara. Se myös lisää tehokkaimmin seisomakorkeutta ja ilmankiertoa. Kosteaa sisäilmaa kerääntyy vähemmän ikkuna-aukkoon. Vaalea väri johtaa parhaiten valoa sisään.

Kattoikkunoiden asentaminen sujuu luontevasti vesikattoremontin yhteydessä seikkaperäisten asennusohjeiden avulla. Asentamista helpottavat varta vasten ikkunoihin suunnitellut peitepellitykset, höyrynsulut ja valokehykset.

Katto turvalliseksi

Katolle järjestetään turvallinen kulku niin vuosittaisia tarkastuksia kuin nuohoojankin käyntiä varten. Kunnolliset tikkaat, lapetikkaat ja kulkusillat kuuluvat talon perusvarustuksiin. Lumiesteillä lisätään pihapiirin turvallisuutta.

100x70_vesikatto_2.jpg

 

 

Katon varustukseen kuuluvat myös turvavälineet, kuten lapetikkaat, kulkusillat ja lumiesteet.

 

 

 

 

 

Vesikatto kerää kovalla sateella valtavan määrän vettä. Se on johdettava hallitusti pois talon vierestä. Kourujen ja syöksytorvien avulla vedet siirretään sadevesiviemäreihin tai imeytetään kauemmaksi rakennuksesta.

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi ja Velux Copyright www.hannuh.fi