Osta vain hyvää

Hyvät työkalut ja -koneet ovat rakentamisessa aivan välttämättömiä. Niillä työskentely sujuu nopeasti, mukavasti ja turvallisesti.

180x124_rakentajan_kalut.jpg

Rakentajan työkalupakissa ei tarvitse välttämättä olla kaiken maailman pelit ja vehkeet. Vähilläkin pärjää, kunhan ne ovat kunnollisia. Välineitä voi hankkia harkiten lisää ja osan voi vuokratakin. Turhaa tavaraa kalupakin painoksi ei kannata hankkia.

Ensimmäisiä hankintoja ovat vasarat, sahat, metrimitat ja puukot. Vasaroita kannattaa ostaa heti kaksin kappalein. Jykevämpi on paikallaan, kun naulalla on mittaa enemmän kuin kolme tuumaa. Pienten listanaulojen hakkaamiseen se on kuitenkin kömpelö. Varavasaraa on mukava tarjota paikalle ilmestyvän rupattelijan käteen.

Karkeahampainen saha on tarpeellinen alusta lähtien. Mitä pitemmälle rakentaminen edistyy, sitä fiinimpiin hommiin siirrytään. Silloin tarvitaan myös pienihampaista sahaa esimerkiksi listojen ja paneeleiden katkomiseen.

Metrin pituisella mitalla ei ole mitään virkaa. Sen sijaan 3–5-metrinen rullamitta pitää olla aina kotitimpurin taskussa. Sitäkin pitemmälle mitalle on käyttöä jo ennen perustuskuopan kaivamista. Yllättävän monta kertaa mitattavat matkat ovat ylipitkiä tavalliselle rullamitalle.

Myös puukkoja kannattaa ostaa heti pareittain. Ensimmäinen kuitenkin häviää varsin pian. Edulliset tarjouspuukot ovat parhaimpia. Katoamista ei tarvitse suuremmin murehtia. Koristekaiverretut ja nahkatuppiset arvopuukot kannattaa säästellä takanreunukselle tai työhuoneen seinälle.

Vatupassilla vaateriin

Aika äkkiä tulee rakentamisessa tilanne, jolloin puutavaraa pitää saada tarkasti pystyyn tai vaakasuoraan. Silloin vatupassi eli vesivaaka on edelleen käyttökelpoisin apuri. Niitäkin tarvitaan oikeastaan kaksi. Lyhyt noin 60-senttinen kulkee mukavasti mukana ja sopii esimerkiksi  oviaukkoon poikittain. Pitkällä passilla on omat hyvät puolensa. Sillä pystyy vaaka- ja pystysuoruuden lisäksi tarkastelemaan myös esimerkiksi lattiapintojen tasaisuutta.

Korkoja mittailtiin ennen vesiletkun avulla. Nykyisin käytetään vaaitus- ja laserlaitteita. Niiden avulla operaatiosta selviää yksinkin.

Koneista voimaa

Sähköllä toimivien koneitten valinnassa kannattaa ottaa huomioon jatkokäyttö. Esimerkiksi rakennussirkkeli on suhteellisen kallis hankinta, mutta sillä on paljon käyttöä vielä rakentamisen jälkeenkin.

Käsisirkkelin tärkeimpiä ominaisuuksia ovat riittävä voima ja sahaussyvyys. Kakkosnelonen pitää saada poikki tai halki. Leikkaussyvyys on siis 55 mm tai enemmän. Käsisirkkeliä ei kannata hankkia rakennussirkkelin kaveriksi. Ne rahat sijoitetaan mieluummin säädettävällä sahauskulmalla varustettuun katkaisusirkkeliin, jonka arvostus nousee viimeistään panelointi- ja listoitusvaiheessa.

Moottorisaha on monipuolinen apulainen. Sähkökäyttöinen malli on huoleton rakennustyömaalla. Jos moottorisahaa tarvitaan myös esimerkiksi mökillä savottahommissa, kannattaa valita polttomoottoriversio.

Halvasta sähköporakoneesta on yleensä enemmän iloa kuin halvasta akkukoneesta. Porakoneessa pitää kuitenkin olla suunnanvaihdin ja nopeuden portaaton säätö. Akkukoneessa tarvitaan kunnollinen laturi ja kaksi akkua, muuten hommiin tulee keskeytys sopimattomaan aikaan.

Kulmahiomakoneen hankkimistakin kannattaa harkita. Metallin lisäksi se leikkaa sopivalla laikalla betonia ja klinkkeriä.

Kunnolliset jatkojohdot kuuluvat tietenkin asiaan. Maadoitetut pistorasiat ja ulkokäyttöön tarkoitetut, myös pakkasta sietävät kaapelit ovat turvallisia. Omatekoisia viritelmiä ei saa käyttää!

Teksti Hannu Hotakainen Kuva Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi