Koteja linnuille

Erityisesti kolopesijöillä on pulaa sopivista luonnonkoloista. Kesämökin pihapiiriin ja lähimetsiin pitäisi laittaa pesäpaikkoja. Talvellakin niillä on käyttöä lintujen ja oravien yöpymis- tai suojapaikkoina. Linnuille kannattaa tehdä uusia koteja talven aikana. Silloin ne ehtii saada paikoilleen ennen pesimiskauden alkua.

media.jpg

 

 

 

Linnunpönttöjen myötä mökin pihapiiriin saa uusia asukkaita. Niiden touhujen seuraaminen on hauskaa ajanvietettä. Avuksi kannattaa hankkiä hyvä lintukirja, jonka avulla vieraatkin lajit tulevat tutuiksi. Kuva WSOY

 

 

 

Linnunpöntön voi valmistaa pyöreästä puupölkystä kovertamalla. Kotikonstein se on kuitenkin vaivalloista. Lautapöntön rakentaminen sujuu huomattavasti helpommin. Pöntössä on monta lintujen turvallisuuteen ja poikueen menestymiseen sekä rakennelman kestoikään vaikuttavia yksityiskohtia. Tekovaiheen huolellisuus palkitaan!

Maalaamaton ja kyllästämätön sahapintainen lauta on hyvä materiaali pönttöön. Se on lämmintä, hengittävää ja sopivan karkeaa.

Filmivanerista saa kestävän katon. Katossa tarvitaan kunnon räystäät, ettei sadevettä valu pöntön sisälle. Sen pitää olla myös avattava, jotta pöntön saa tyhjennettyä ja puhdistettua. Katon alapintaan kiinnitetty tuplalevy pitää katon paikallaan. Lisävarmistukseksi se lukitaan kuparilankalenkillä.

Myös pohja tehdään filmivanerista. Pöntön sisäläpimitan mukainen pohjalevy kiinnitetään sisäpuolelle. Levyn kulmiin porataan reiät. Pönttöön mahdollisesti päässyt vesi valuu niiden kautta pois. Pohjaa ei saa tehdä koskaan avattavaksi. Ajan myötä sen lukitus saattaa pettää, jolloin linnun koti tuhoutuu munineen tai poikasineen.

Pöntön osat kiinnitetään toisiinsa galvanoiduilla nauloilla tai säänkestävillä ruuveilla. 

180x124_koti_linnulle.jpg

Linnunpönttö pitää mitoittaa oikein. Vaikka linnut eivät senteistä mitään ymmärräkään, tärkeimpiä mittoja ovat lentoaukon halkaisija ja pöntön sisäosan läpimitta. Liian isosta lentoaukosta pääsevät sisään pedot ja koloista kilpailevat isommat linnut. Liian suuri tai korkea pönttö aiheuttaa emoille ylimääräisiä pesänrakennustöitä. Ahtaassa pesässä puolestaan ison poikueen vahvimmat poikaset tallovat
heikompia alleen.

Ripusta ja huolla oikein

Pönttöjä voi sijoittaa kaikenlaisiin metsiin. Voimakkaasti käsitellyissä talousmetsissä on erityisen kova pula pesäkoloista. Pönttöjen ripustamiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Ripustuksesta ei saa aiheutua vahinkoa puulle tai pöntölle. Muovipäällysteisellä kuparilangalla tai sinkityllä rautalangalla saa kestävän ripustuksen. Narut ja köydet haurastuvat nopeasti. Puun ympäri kulkeva lanka kiinnitetään pöntön sivuissa oleviin ruuveihin tai ympäri koko pöntön. Ripustuksen on oltava riittävän löysä, ettei runko tai pönttö rutistu puun kasvaessa. Pönttö ei saa kuitenkaan kolista ja heilua kovallakaan tuulella. Se karkottaa linnut.

Pöntöt pitäisi puhdistaa vuosittain talvella. Samalla tarkistetaan pöntön kunto ja kiinnitys. Jos lentoaukossa on halkeamia, ne paikataan silikonilla. Vanhat pesäainekset kannattaa kerätä poltettavaksi, sillä pesäloiset selviävät elossa myös talven yli.

180x180_koti_linnulle.jpg

Muutamasta laudan pätkästä saa toimivan kodin linnulle

  • Upota pohja seinien sisään, ettei seiniä pitkin valuva vesi pääse pesään.
  • Poraa reikä pohjan jokaiseen kulmaan.
  • Poraa lentoaukko yläviistoon. Se vähentää veden pääsyä pöntön sisään.
  • Viimeistele lentoaukko puukolla.
  • Tilkitse silikonilla kaikki halkeamat ja raot, joihin linnun jalka tai kynsi voi takertua.
  • Sahaa takaseinän yläpää vinoksi, ettei vesi valu sisälle.
  • Takaseinään kiinnitetyt pystylistat pitävät pöntön irti puun rungosta.
  • Varmista, että katto on täysin tiivis ja siinä on reilut räystäät myös sivuilla.
  • Kiinnitä lentoaukon ympärille pelti, jos haluat suojata linnunpoikasia oravilta. Pellin ja laudan pitää olla tiiviisti kiinni toisissaan.
  • Älä laita istumaortta pesärosvojen avuksi.

Teksti ja piirrokset Hannu Hotakainen Copyright www.hannuh.fi
Lähde: BirdLife Suomi