Suihkuu ilman sähköä

Lämmin suihku on yksi mökkielämän mukavuuksista. Sen voi toteuttaa monella tavalla. Edes sähkö ei ole välttämätöntä. Ja yllättävää kyllä vettäkin kuluu vähemmän suihkussa kuin perinteisessä vatipesussa.

100x130_suihku_4.jpg

 

 

 

Yksinkertaisimmillaan suihku syntyy ämpäristä, jonka pohjaan porataan reikiä. Ämpäri koukataan täyteen sopivan lämpöistä vettä, ripustetaan pesupaikan yläpuolelle ja nautitaan juoksevasta vedestä.
Kesäisen suihkupaikan voi rakentaa vaikka pensaiden katveeseen tai puuritilän suojaan lähelle saunaa. Ä
mpärisuihkuun vesi lämpiää tummassa saavissa, johon aurinko porottaa. Vedellä täytetty ämpäri ripustetaan suihkupaikan yläpuolelle ja nautitaan!

 

 

 

 


 

 

suihku_pitkulakuva.jpg 

 

Reikä-ämpäriä jalostuneemman suihkun saa vesikanisterista, letkusta ja bideesuihkun kahvasta. Kanisteri täytetään lämpimällä vedellä ja nostetaan parin metrin korkeudelle rakennetulle telineelle. Suihku alkaa virrata, kun painaa bideekahvan tangenttia. Seinätelineessä sen voi lukita auki-asentoon napakalla kumilenkillä.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jos löylyhuonetta käytetään peseytymistilana, sinnekin voi asentaa suihkun. Ellei sille ole tilaa seinällä, kädessä pidettävänäkin se on oivallinen apu esimerkiksi hiuksia pestessä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Suihkukaappi onkin jo sitten ylellisyyttä. Sille voi rauhoittaa tilan pukuhuoneen tai saunatuvan nurkasta. Ellei halua tai voi rakentaa varsinaista painevesijärjestelmää, veden voi pumpata suihkukaapin viereen sijoitetusta vesisäiliöstä akkuvirralla toimivalla pumpulla. Onpa saatavilla myös jalkapumpulla toimivia suihkukaappeja.

Altaalla varustetusta suihkukaapista pesuvedet on helppo johtaa jätevesijärjestelmään. Jätevedet on hoidettava viranomaisten edellyttämällä tavalla. Periaatteena on ollut, että pesuvedet eivät vaadi kovin kummoista järjestelmää, jos vesi on tuotu sisään kantamalla. Kannattaa kysyä kunnan viranomaisilta, kuinka he tulkitsevat suihkukaapin, jonka säiliöön vesi tuodaan ämpärillä.

 

 

 

 

 

 

Käyttökelpoisen ja mukavuutta lisäävän mökkivesijärjestelmän toteuttaminen on helppoa. Putkiston rakentaminen onnistuu nopeasti muoviputkilla ja nopeasti asennettavilla liittimillä. Painevettä saa vaivattomasti kaivosta tai vesisäiliöstä automaattipumpulla.

Myös sähköttömälle mökille saa vesijärjestelmän aurinkopaneelilaitteiston avulla. Saatavilla on 12 ja 24 voltin jännitteellä toimivia pumppuja. Porakaivoon suunnitellut mallit kykenevät nostamaan vettä jopa 70 metrin syvyydestä.      

Vesi lämpimäksi

Pesuvesi lämpiää mökillä perinteisin menetelmin padassa tai kiukaaseen liitetyssä vesisäiliössä.

Mökkivesijärjestelmän yhteydessä vesi lämmitetään sähkövaraajassa tai nestekaasulla toimivalla vedenlämmittimellä. Siinä nestekaasulla toimiva poltin lämmittää putkessa virtaavan veden ”vauhdissa”. Lämmintä vettä tuotetaan taloudellisesti vain juuri tarvittava määrä.

Kaasulämmitin on myös nopea ja vaivaton käyttää. Lämmintä vettä saadaan heti, kun on saavuttu mökille ja sytytetty pieni siemenliekki. Se palaa jatkuvasti laitteen ollessa toimintavalmiina ja sytyttää pääpolttimen samalla hetkellä kuin veden virtaus alkaa. Liekinvarmistin sulkee kaasuntulon, mikäli liekki jostain syystä sammuu.

Vettä varastoon

Etenkin meren saarissa makea vesi on usein kortilla. Kuivina kesinä vesipula voi muutenkin yllättää kaivojen kuivuessa. Sadevesi on hyvää talousvettä, etenkin kun siitä suodatetaan karkeat partikkelit pois. Saatavilla on vesisäiliöitä, joihin sadeveden voi johtaa myöhempää käyttöä varten. Niiden tilavuudet ovat muutamasta kymmenestä litrasta jopa tuhanteen litraan ja ylikin.

Myös kaivoveden voi välivarastoida säiliöön. Siellä se pikkuhiljaa lämpiää lähemmäksi käyttölämpötilaa. Jo pienikin pumppu kykenee pumppaamaan vettä säiliöstä.

Teksti ja piirrokset Hannu Hotakainen Copyright www.hannuh.fi