Uusi lattia helposti

Helppo lattia syntyy nopeasti kotikonstein. Asentamisen vaivattomuuteen vaikuttaa tuotteen ominaisuuksien lisäksi myös pohja- ja valmistelutöiden määrä.

180x124_uusi_lattia_1.jpg

Onni näytti hyvää esimerkkiä siitä, miten helppoa on laminaattilattian asentaminen. Ensikertalaisenakin hän teki huoneeseensa uuden lattian muutamassa tunnissa.

Laminaatista on tullut nopeasti suosituin lattiamateriaali. Sillä onkin paljon hyviä ominaisuuksia. Vaihtoehtoja on runsaasti, sen asentaminen sujuu vaivattomasti, ja lattia kestää hyvin kulutusta. Lisäksi laminaatin valmistamiseen ei tarvita eksoottisia puulajeja, vaikka kuosiksi valittaisiin harvinaisin jalopuu.

100x100_uusi_lattia_3.jpg

 

 

 

 

Quick Step -laminaatissa on alimmaisena pohjakerros, runko on kosteutta kestäväksi käsiteltyä hdf-levyä, kuviokerroksen päällä on iskuja ja kulutusta sekä kuviointia korostava pintakerros.

 

 

 

 

 

 

Korkealaatuisen laminaatin ytimenä on kosteuskäsitelty hdf-levy.  Sen päällä on paperille painettu kuviokerros ja päällimmäisenä on kestävä kulutuspinta. Runkolevyn alapinnassa on suorana pysymisen varmistava vastaveto ja toisinaan myös askelääniä vaimentava joustokerros.

Laminaattiin työstetty pontti vaikuttaa olennaisesti asentamisen vaivattomuuteen ja myös saumojen kiinnipysyvyyteen.

Laminaatit olivat alkujaan noin 20 senttiä leveitä ja 120 senttiä pitkiä lautoja. Sitten tulivat hieman kapeammat ja pidemmät lankkuaiheet. Nyttemmin saa myös laattavaihtoehtoja, joissa neliönmuotoisissa levyissä on kuviona keraaminen laatta tai aito kivikuosi.

100x130_uusi_lattia_2.jpg

 

 

 

 

Keittiön kivilattia on todellisuudessa Quick Step -laminaattia. Orient-Occidentin maahantuomaa laattalaminaattia saa Quadra Praton lisäksi useita luonnonkivi- ja laattakuoseja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laminaatista tehdään aina uiva lattia. Yhteen liitetyt laminaattilaudat tai laatat muodostavat sopivan alusmateriaalin päälle irrallisen kokonaisuuden. Seinän vieriin jätetään ohjeiden mukainen liikkumavara, joka peittyy jalkalistan alle.

Parketti on aitoa puuta

Myös lautaparketista tehdään uiva lattia. Aiemmin laudat liimattiin toisiinsa ponteista, mutta nykyisin lähes kaikissa lautaparketeissa on ilman liimaa lukittuva pontti.

180x124_uusi_lattia_4.jpg

Upofloorin Merbau Grand Kartano 138 Matt -parketissa on laudan reunaan työstetty viiste. Valmiissa lattiassa on vanhan lankkulattian tunnelmaa, sillä lautojen väliin jää v-muotoinen ura.

Lautaparkettia valmistetaan yksi-, kaksi- tai kolmesauvaisena. Sauvojen määrä osoittaa, kuinka monesta rinnakkaisesta palasta parkettilaudan pintakerros muodostuu. Yksisauvainen kulutuskerros on sahattu yhdestä laudasta. Kolmisauvainen parkettielementti koostuu useista paloista, jotka on ladottu kolmeen riviin.

Sauva-design vaikuttaa erityisesti lattiapinnan ilmeen elävyyteen ja rytmikkyyteen. Kolmisauvainen parkettien klassikko on parhaimmillaan, kun halutaan ilmeikästä lattiapintaa. Laajoille lattiapinnoille soveltuu ylellisen ja yhtenäisen näköinen kaksisauvainen tai yksisauvainen kartanoparketti.

100x100_uusi_lattia_5.jpg 

 

 

 

Upofloor-parketin rakenne:
1. Lakkaus tai öljykäsittely
2. Jalopuinen kulutuskerros
3. Havupuinen välikerros
4. Päätyvahvike vaneria
5. Pohjana havupuuvaneri

Monta tapaa käsitellä

Lautaparketteja on saatavilla erilaisilla pintakäsittelyillä. Niiden tarkoituksena on saada puu näyttämään yksilölliseltä sekä kestämään käyttöä.

Öljyämällä tehty pintakäsittely säilyttää puun luonnollisuuden. Öljykäsiteltyjä on saatavilla vaaleita ja tummia sävyjä.

Lakkaus antaa parketille kestävän ja pitkäaikaisen suojan. Harjaus lisää ajan patinoimaa ilmettä. Petsaus tuo puulle uuden, sen aitoutta korostavan värin.

Puuta voidaan myös lämpökäsitellä, jolloin saadaan eloisan lämminhenkisiä vaihtoehtoja.

Luonnollinen korkki

Alkujaan korkkilattiat tehtiin liimaamalla neliönmuotoisia korkkilaattoja lattiaan. Nyttemmin asentaminen on huomattavasti yksinkertaisempaa. Korkki on liimattu  kosteussuojatun hdf-levyn pintaan. Levyihin on jyrsitty lukittuvat pontit, joilla ne liitetään toisiinsa ilman liimaa uivaksi lattiaksi. Myös hdf-levyn alapinnassa on korkkikerros, joka tasaa jännityksiä ja vaimentaa askelääniä.

100x130_uusi_lattia_6.jpg 

 

 

 

 

 

Korkkilattialla on miellyttävä tepsutella vaikka paljain jaloin. Triofloorin Idecon painettu puukuvio kätkee alleen joustavan ja lämpimän korkkilattian. Uivan korkkilattian asentaminen on helppoa pontatuista levyistä ilman liimaa. Pintaan ja pohjaan on liimattu korkkikerrokset. Yläpinnan suojana on kestävä lakkakerros.

 

 

 

 

 

 

 

Uusinta uutta ovat korkkilattian trendikkäät pintakuviot. Sen mahdollistaa uusi digitaalinen painotekniikka, jolla korkin pintaan voidaan loihtia lähes minkä tahansa materiaalin ulkonäkö. Esimerkiksi kivi- ja puukuosit tuovat lisää vaihtoehtoja korkin ominaisuuksia arvostaville sisustajille.

25 vuotta sadonkorjuuseen

Korkkitammi voi kasvaa 20 metrin korkuiseksi. Se elää 150–250-vuotiaaksi. Korkkitammia viljellään laajalti Välimeren alueella korkkiteollisuutta varten, tärkeimpänä tuottajamaana on Portugali.

Korkkitammen kuoreen muodostuu paksu kerros korkkia. Sitä kerätään noin kymmenen vuoden välein samasta puusta – ensimmäisen kerran, kun puu on noin 25-vuotias. Työ tehdään ilman koneita.  Korkinkeruu ei vahingoita puuta, vaan tilalle kasvaa uusi korkkikerros.

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Orient-Occident, Upofloor, Triofloor Copyright www.hannuh.fi