Paneeli on kelpo kaveri

Panelointi sopii kotona tavattoman moneen paikkaan. Perinteisesti sitä on käytetty esimerkiksi saunoissa ja pesutilojen katoissa. Myös asuinhuoneiden kattoja on tehty paneelista, kun on haluttu sileän levykaton sijasta luksusta tai kotoista tunnelmaa. Paneeleiden asentaminen on sujuvaa. Ja vaihtoehtoja on tullut jatkuvasti enemmän ja enemmän.

180x124_paneeli.jpg

Sävytetyllä lakalla käsitellyt sormipaneelit muodostavat sävyiltään elävän pinnan, kun puun syiden kuviot kuultavat lakan alta.

Paneeleita on käytetty perinteisesti saunoissa ja pesutilojen katoissa eli tiloissa, joissa materiaalin pitää sietää kosteutta ja korkeita lämpötiloja.

Takkahuoneiden kattoihin paneelia on laitettu kotoisen tunnelman luomiseksi. Muissa asuinhuoneissa paneeleilla on tavoiteltu äveriästä vaikutelmaa toisin kuin levymateriaaleilla.

100x130_paneeli_seiniin.jpg

 

 

 

 

 

Puolipaneeli on näyttävän näköinen, kun se ulotetaan ikkunan yläreunan tasalle. Panelointi myös suojaa seinää. Se kestää kolhuja ja huonekalujen hankausta huomattavasti paremmin kuin tapetti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sittemmin paneeleille on keksitty yhä monipuolisempia käyttötapoja. Siitä on tullut suosittu pintamateriaali kodin kaikissa tiloissa.

Paneelit on höylätty pääasiassa kuusi- ja mäntylaudoista. Saunoihin oli tarjolla vaihtoehdoiksi myös haapaa ja joskus leppää. Sitten tuli lämpökäsiteltyjä vaihtoehtoja.

Maalattujen paneeleiden suosion myötä niitä alettiin valmistaa myös mdf-levystä. Puukuiduista puristetuista levyistä sahattuihin levynsuikaleisiin on höylätty pontit ja profiilit samaan tyyliin kuin massiivipuupaneeleihin.

Mdf-paneeleiden etuja ovat vähäinen eläminen ja tasalaatuisuus. Usein niissä on pontit myös päissä, jolloin hukkaa syntyy vähän asennusvaiheessa. Jatkoksia voi sijoittaa vapaasti koolauksen sijainnista piittaamatta. Paneelit ovat myös tasamittaisia, kun puupaneelit ovat usein lankeavaa mittaa, eli puusta on sahattu ja höylätty tukin mittaisia lautoja.

Paneelien mitat ja profiilit on standardoitu, joten useimmilla valmistajilla on kutakuinkin samanlaiset peruspaneelit. Pieniä mittaeroja toki on, joten eri valmistajien paneeleita ei kenties voi yhdistellä.

Paneelit ovat useimmiten 15 mm:n paksuisia eli ne on höylätty 18 mm:n raakalaudoista. Raakaleveydet ovat 100 ja 125 mm. Valmiit paneelit ovat silloin 95 ja 120-millisiä. Hyötyleveys on vähemmän, sillä pontit syövät osan leveydestä. Nyrkkisäännön mukaan 95-millistä paneelia menee metrille kaksitoista kappaletta ja 120-millistä yhdeksän.

Puuvalmiiden lisäksi paneeleita myydään lakattuina, kuultokäsiteltyinä ja maalattuina. Niitä käyttämällä valmista tulee nopeasti, eikä tarvitse järjestää suojattua tilaa pintakäsittelyä varten.

100x130_paneeliprof.jpg 

 

 

 

 

 

Tavallisimmat paneeliprofiilit ovat yhdenmukaisia kaikilla valmistajilla. Myös mitat ovat kutakuinkin samat. 
ST-paneelien koodeissa S=suora, V=viiste ja P=pyöreä.

Monta tapaa käsitellä

Puuvalmiit paneelit voi vahata, öljytä, lakata tai maalata. Se kannattaa tehdä aina ennen asentamista. Sävytetyt vesiohenteiset lakat ovat näppäriä kuultokäsittelyssä. Sivelykertoja lisäämällä pystyy säätelemään sävyn voimakkuutta. Myös vahoilla saa paneeleihin lämminhenkistä ilmettä.

Paneelit voi kiinnittää monella tavalla. Ripeimmin se sujuu paineilmanaulaimella. Naaraspontin alahuulesta kiinnittämällä naulaus jää näkymättömiin. Myös urospontin juuressa naulat ovat lähes huomaamattomia.

Asentamisessa voi käyttää naulattavia metalliklipsejä, joiden avulla paneeli kiinnittyy naaraspontin alahuulesta. Metallipidikkeen kiinnitysosa jää piiloon seuraavan paneelin urospontin taakse.

Helpointa naulaaminen on paneelin päältä. Naularivit jäävät näkyviin, joten niistä kannattaa tehdä suoria. Nauloja saa myös koristekantaisina.

Vaakapanelointi madaltaa ja leventää huonetta, pystypaneeli saa tilan näyttämään korkeammalta ja kapeammalta. Kattopaneelit kannattaa asentaa niin, että ikkunasta tuleva valo lankeaa lautojen pituussuuntaan.

Viihtyisiä kokonaisuuksia saa erilaisilla puoli- ja osapaneloinneilla, jotka viimeistellään koriste- ja peitelistoilla.

Teksti ja piirrokset Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi