Saunamestarin vinkit

Topi Koski on saunamestari. Hän on monen saunan tekijä ja kiertänyt vuosikausia jakamassa oppejaan pitkin ja poikin Suomenmaata. Perustietojen lisäksi saunan kunnostajat saavat häneltä hyviä käytännön vinkkejä ja oivalluksia.

180x124_saunam.jpg

Saunaremontti alkaa purkuhommilla. Vanhat lauteet heitetään ulos ja paneelit revitään irti seinistä ja katosta.

– Uusia paneeleita ei kannata lyödä vanhojen päälle, Topi muistuttaa.

– Koskaan ei voi olla varma, mitä seinät kätkevät sisäänsä. Alumiinipintainen vuorauspaperi on todennäköisesti hapertunut ja aikansa elänyt. Tuuletusrakokin on ehkä aikoinaan unohtunut tehdä.

– Myös lahovaurioita saattaa rakenteissa olla, ja eristeissä voi olla parantamisen varaa. Ne täytyy tietenkin korjata, ennen kuin saunan uusiminen varsinaisesti aloitetaan, Topi jatkaa.

Ilmanvaihto paremmaksi

Hyvät löylyt edellyttävät asianmukaista ilmanvaihtoa. Happirikasta ilmaa on oltava riittävästi saunassa. Ilman tulon ja poiston pitää olla tasapainossa.

Ennen oli tapana tuoda raitista ilmaa saunaan kiukaan alle sijoitetun venttiilin kautta. Sittemmin havaittiin, että tuloilmaventtiilin järkevämpi paikka on kiukaan yläpuolella. Raitis ilma sekoittuu kiukaan kuumentamaan ilmaan ja leviää tasaisesti koko saunaan.

Saunaremontin yhteydessä tuloilmaventtiilin paikkaa voi siirtää näppärästi teleskooppisella ja litistetyllä ilmanvaihtokanavalla. Vähän tilaa vievänä se on helppo sijoittaa rakenteisiin.

Mitoita kiuas oikein

Useimmiten saunan kiuas uusitaan remontin yhteydessä.  Erityisesti sähkökiukaan pitää olla riittävän tehokas.

– On harhaluulo, että alitehoisella kiukaalla säästyy sähköä, Topi varoittelee.

– Tilanne on päinvastainen. Hieman ylitehoisella kiukaalla sauna lämpiää nopeasti ja kiuas siirtyy vähemmän sähköä kuluttavaan ylläpitotilaan.

Kiuasta mitoitettaessa laskentaperusteena on saunan kuutiotilavuus. Tehontarvetta lisäävät rapatut, laatoitetut tai tiiliset seinäpinnat.

– Nykyisin perinteinen puuovi vaihdetaan usein kokolasiseen. Sekin lisää kiukaan tehontarvetta, Topi ynnäilee.

100x70_saunam_2.jpg 

 

 

Paneloinnin takana pitää olla kunnollinen ilmarako, jotta seinä tuulettuu ja voi hyvin. Myös seinän ja katon liittymäkohdassa tulee olla rako. Yleensä sen näkösuojaksi asennetaan varjolista. Vaihtoehtoisesti alumiinipaperin ja koolausrimat voi maalata mustiksi, jolloin ne eivät loista raosta.


 

 

100x130_saunam_3.jpg

 

 

 

 

 

 

Siisti kulma syntyy erikoislistan avulla. Paneelien päät jäävät piiloon listan huulloksien taakse. Seinäpaneelit kiinnitetään naaraspontti alaspäin, jolloin vesi ei jää makaamaan ponttien uriin.

 

 

 

 

 

 

 

 


100x130.saunam_4.jpg

 

 

 

 

 

Rautakaupoista saa valmiita laude-elementtejä – suoria ja myös kulmakappaleita. Säteittäisesti kasatuista kulmaosista pystyy muokkaamaan aivan uudenlaista ilmettä myös suoriin lauteisiin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100x130_saunam_5.jpg

 

 

 

Lauteiden runko kiinnitetään seiniin tukevilla ruuveilla paneloinnin alle kiinnitettyyn vaakalautaa. Vaakalaudan ja eristysvillan väliin laitetaan poikittain laudan pätkät, jotta ilma pääsee kulkemaan.

Runkolankkujen ja seinän väliin kannattaa laittaa noin puolen sentin korokerimat tai vanerinkappaleet. Silloin rakenne pääsee kuivumaan.

 


 

 

 

 

 

 

 

100x130_saunam_6.jpg

 

 

 

Panelointi kannatta aloittaa yläreunasta paneelilla, josta on urospontti poistettu. Silloin viimeinen, mahdollisesti vajaa tai jopa kiilamainen lauta jää huomaamattomampaan paikkaan seinän alaosaan.

Viimeistelynaulain on oiva apu. Sen hankkimista kannattaa harkita jo yhtä saunaremonttia varten.

Paneelit kiinnitetään ensin vain päistä ja vasta lopuksi välirimojen kohdilta. Naulariveistä saa suoria vatupassin tai laudan avulla. Seinät kannattaa käsitellä ennen lauteiden rakentamista.

 


 

 

 

 

100x130.saunam_7.jpg

 

 

Selkänojat voi tehdä parista laudelaudasta tai kuperaksi höylätystä laudasta, josta saa erinomaiset peitelaudat myös lauteiden etuosiin. Selkänojan laudat kiinnitetään ensin toisiinsa pystyrimoilla, joiden läpi valmiin elementin saa ruuvattua seinään. Peitelaudan ja lauderungon väliin jätetään muutaman millin tuuletusrako esimerkiksi paneelin pontista leikattujen korokekiilojen avulla.

 


 

 

 

 

 

 

 

100x70_saunam_8.jpg

 

Lauteiden välit peitetään rimoista tai halkaistuista laudelaudoista tehdyillä ritilöillä. Ne kiinnitetään etulankun takapintaan ruuveilla.

Topin suosikit:
Seiniin tervaleppää, lämpökäsiteltyä haapaa tai tuijaa.
Lauteisiin tavallista tai lämpökäsiteltyä haapaa.

Tärkein ohje: Aloita saunaremontti huolellisella suunnittelulla!

Teksti, piirrokset ja kuvat Hannu Hotakainen Copyright www.hannuh.fi