Hyvät Ideat!


100x100_laudeidea.jpg

LAUTEIDEN JALAT KUIVINA

Saunan lauteiden puiset runkotolpat imevät vettä lattiasta ja lahoavat ennen aikojaan. Sen voi estää kiertämällä tolppien alapäihin kansipultit. Niiden peitteeksi voi painaa vielä sopivan kokoiset muovitulpat. Lisäksi kansipulttien avulla jalan korkeutta voi säätää lattian kallistusten mukaisesti.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

100x100_muovikidea.jpgMUOVIKASSI SUOJAKSI

Maalaustelan laatikon puhdistaminen on työlästä tai vähintään ikävää puuhaa. Siltä säästyy, kun verhoaa telalaatikon muovikassilla ja kaataa maalin laatikkoon vasta sen jälkeen.

Maalaustelan peseminen on erityisen työlästä. Jos maalia jää hitunenkin karvoihin, se kuivuessaan kovettaa telan käyttökelvottomaksi. Puhtaaksi pestyllä, mutta edelleen märällä telalla työn jatkaminen voi olla yhtä piinaa. Vesi ohentaa telaan rullatun maalin liruksi, joka valuu seinille ja ehkä käsivarsiinkin.

Huilitauon ajaksi telan voi säilöä tiiviiseen muovipussiin. Kun telaan jättää runsaasti maalia, se säilyy käyttökelpoisena useita vuorokausia.

 

 

 


HARKOILLE KYYTIÄ

100x100_harkkonost.jpgKevytsoraharkkojen kantaminen on vaivalloista puuhaa. Painonsa puolesta niitä siirtää helposti kaksikin kerrallaan, mutta isokokoisia harkkoja on hankala kaapata syliinsä kaksin kappalein. Harjateräksestä saa oivalliset kantotelineet, joiden avulla molemmissa käsissä harkot kulkevat kuin viikonlopun kauppakassit konsanaan.

Taivuta 8 mm:n harjateräksestä piirroksen muotoinen kahva. Säädä sen leveys sellaiseksi, että kahvan päihin väännetyt tarttumakynnet puristuvat harkon päitä vasten. Nostovaiheessa harkko roikkuu napakasti kahvan kynsien varassa painon lisätessä puristusta.  Kahva on helppo irrottaa, kun harkko lasketaan maahan ja puristusvoima vähenee.

 

 

 

 


100x100_siisti_sahaus.jpg

SIISTI SAHAUS

Kuviosaha on näppärä laite esimerkiksi lattialaminaattien ja parkettilautojen sahauksessa. Sillä on helppo ajella sahauslinjaksi piirrettyä viivaa pitkin. Ongelma on vain se, että normaaliterän leikkuusuunnasta johtuen yläpinnan sahausjälki repeilee rumasti.

Ei hätää, kuviosahan voi kääntää kädessä ylösalaisin ja sahata laudan alapuolelta yläpinnassa olevaa viivaa seuraten. Pienen harjoittelun jälkeen työskentely sujuu mutkitta. Sivustaseuraajatkin hämmästelevät sahaajan näppäryyttä.

 

 

 

  

100x100_kaatopassi.jpg

HELPPOA KAATOA

Viemäri- ja salaojaputkissa pitää olla tasainen kaato, jotta virtaus sujuu suunnitellulla tavalla. Oikea kaato on helppo varmistaa vatupassilla, johon on kiinnitetty teipillä sopivan paksu koroke. Jos kaadon pitää olla yksi prosentti, korokkeen tulee olla sadasosa vatupassin pituudesta. Esimerkiksi 80 cm:n mittaiseen vatupassiin laitetaan toiseen päähän 8 mm:n suuruinen koroke. Putkessa on haluttu kaato, kun sen päälle asetetun ja korokkeella varustetun vaaterin kupla on viivojen välissä.

 

 

 

 

 

 


 

100x100_avaunuidea.jpgKÄTEVÄ TYÖMAAKOPPI

Omakotirakentaja tarvitsee taukotuvan heti rakentamisen alkaessa. Hyvä vaihtoehto on käytetty asuntovaunu. Siinä on useimmiten valmiina keittimet, jääkaapit ja lämmittimet. Myös vessa tulee kuin kaupanpäällisenä.

Asuntovaunussa on mukava nauttia välipalaa ja vaikka viettää pieni lepohetki. Lukittava tila toimii myös ensimmäisenä varastona. Lisäksi vaunua on helppo siirrellä tontilla tilanteen vaatiessa.

Ehtoopuolella olevan vaunun hinta on karissut vetokilometrien myötä, joten sen saa helposti myytyä seuraavalla rakentajalle.

 

 

 

 

 


100x100_makkaraidea.jpgLOIMUNAKKIA UUNISSA

Lyö laudanpätkään muutama naula kahteen riviin ja vastakkaiselle puolelle kaksi naulaa yläpäähän. Kiinnitä kertakäyttövuoka laudan alapäähän.
Lado makkarat tai nakit naulojen varaan ja ripusta lauta uunin luukkuun.
Säädä lämpötilaa luukkua kääntämällä.

 

 

 

 

 

 

 

  

100x100_kukkavaunu.jpg

VIHERKASVI PYÖRILLE

Isoa kukkaa on helppo siirrellä, kun sen asettaa Kukkavaunuun.
Sahaa liimapuulevystä pyöreä tai neliön muotoinen pala. Pintakäsittele se haluamallasi tavalla. Kiinnitä levyyn neljä kalustepyörää.

Vinkki: Aseta kukkaruukun aluslautasen alle pala käytävämaton liukuesteverkkoa. Ruukku pysyy hyvin paikoillaan siirtelynkin aikana.

 

 

 

 

 

 


100x100_vaateri.jpg

NÄPPÄRÄ LISÄKÄSI

Aitatolppia tai talon runkoa pystyttäessä kaksi kättä ei riitä. Vesivaakaa pitelevän apumiehen puuttuessa yksinkertainen lisälaite on näppärä.

Kierretangosta taivutettu haka pujotetaan vesivaakaan poratun reiän läpi ja lukitaan mutterilla. Hakoja voi tehdä useita tolppien paksuuden mukaan. Haka toimii vipuna, joka puristaa vatupassin tolppaa vasten painovoiman ansiosta. Hakaan voi kiinnittää liukujarruksi pätkän kumiletkua.

 

 

 

 

 

 


 

100x100__idea.jpgHATTU SAVUPIIPULLE

Savupiipun yläpää pitäisi aina suojata sateelta. Toistuvasti kastuva piippu rapautuu ennen aikojaan sekä päältä että sisäpuolelta. Valmiita piipunhattuja pidikkeineen myydään rautakaupoissa, mutta sellaisen voi tehdä itsekin.

Savupiipun päässä olevan betonikranssin kulmiin porataan noin 50 mm syvät reiät, joihin mahtuu 10 mm paksu kierretanko. Noin 30 sentin mittaiset ruostumattomat terästangot juotetaan reikiin vedenkestävällä laastilla tai massalla.

Hieman savupiippua kookkaampi hattu tehdään pellistä, jonka reunoihin taivutetaan pokkaukset jäykisteeksi. Hatun kulmiin porataan reiät kierretangoille. Tankoihin kierretään ruostumattomat mutterit. Hattu pujotetaan paikoilleen ja kiinnitetään hattumuttereilla. Nuohouksen ajaksi hattu poistetaan, ellei piipun harjaus onnistu hatun ja savupiipun välistä.

 


 

100x130_idea.jpg

VETTÄ ILMAN ROISKEITA

Kiinnitä vesipostiin pätkä polkupyörän sisäkumia. Käytä liitintä tai letkunkiristintä. Vesi on helppo juoksuttaa astiaan – eikä roisku!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 100x200_ideaamppeli.jpg

 

AMPPELIKETJUT HENKAREISTA

Hesarissa oli amppelin teko-ohjeet. Niistä tuli mieleeni muisto vuosikymmenten takaa. Eero-setäni teki amppeleita parin millin paksuisesta rautalangasta, jota käytettiin lehmihaan sähköaidoissa.

Hän katkoi parin millin paksuisesta langasta pätkiä ja taivutteli niiden päihin salmiakin muotoiset lenkit pihdeillä. Lenkkipäisistä osista hän kokosi amppelit.

Minäkin halusin kokeilla vanhaa hyvää ideaa. Materiaalina olivat nyt pesulan kertakäyttöhenkarit.

 

50x50_ideaamppeli_2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

100x130_kukkapn_laatat.jpgKUKKAPÖYDÄSTÄ KAUNIS JA KESTÄVÄ

Kukkapöydän lakattu kansi oli mennyt kurjaan kuntoon, kun kukkia kastellessa vesi oli tulvahdellut kansilevylle ja jättänyt lähtemättömät jälkensä.

Muutamalla laatalla ja reunaa kiertävällä alumiinikulmalistalla kukkapöydästä saa uutta ehomman. Pöydän pinta kestää vettäkin.

Kiinnitä laatat vieri viereen silikonilla. Sillä voi liimata myös reunaa kiertävät, metalliset tai puiset kulmalistat. Listat kannattaa tukea kuivumisen ajaksi maalarinteipin pätkillä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

50x50_kukkapn_laatat_3.jpgSiisti saumojen tiivistys edellyttää rajausta maalarinteipillä.

 


 

 100x100_poraa_ilman_p.jpg

 

PORAA ILMAN PÖLYÄ

Pölyä leviää pitkin huonetta jo yhden vaivaisen pikkureiän poraamisesta betoniseinään. Sen voi estää helposti asettamalla pölynimurin putkenpään aivan porauskohdan viereen. Imuri imee pölyt ja purut sen sileän tien.

 

 

 

 

 

 

 

 100x100_idea_v.jpg

 

 

RUUVI LIUKKAAKSI

Joskus ruuvin kiertäminen puuhun tuntuu aivan ylivoimaiselta. Varsinkin käsipelillä eli ruuvimeisselillä ristikantaruuvi ei kerta kaikkiaan suostu kiertymään kiristävän tiukalle. Pyöräytä ruuvia saippuassa, ja se uppoaa liukkaasti puuhun pitokyvyn heikentymättä.

 

 

 

 

 

  

PILARI-IDEOITA

Omakotitalossa ja kesämökissä terassien kattoja kannattelevat useimmiten tylsät peruspilarit. Niistä saa persoonallisen näköisiä pienellä vaivalla. Tässä muutamia ideoita!

100x50_pilariidea_2.jpg

Listoilla viimeistelyä

Neliskulmaisen peruspilarin kolot ja halkeamat kitataan ja pintaan vedetään uusi maali. Nurkkiin kiinnitetään puiset kulmalistat, esimerkiksi 32 x 32 mm. Käytä liimaa tai kannattomia nauloja. Ennen kiinnittämistä listat maalataan halutun värisiksi. Sävyn voi napata rakennuksen ulkoseinästä, terassin lattiasta tai kalusteista.

 

 

100x50_pilariidea_3.jpgKoveria kulmia

Pilari verhoillaan maalatuilla paneeleilla. Niiden alle naulataan poikittain sopivan paksuiset korokelistat, jolloin pilarin nurkkiin muodostuu riittävän suuret kolot koverille kattolistoille, esimerkiksi 14 x 40 mm. Koristeellisuus korostuu, kun listat maalataan eri värillä kuin paneelit.

 

 

 

100x50_pilariidea_1.jpgPyöreitä nurkkia

Pilari verhoillaan paneelilla edellisen idean tavoin. Jos paneelit ovat esimerkiksi 15 mm:n paksuisia, niiden alle ei tarvita korokerimoja. Kulmakolojen syvyys pitää olla puolet pyörökepin halkaisijasta. Esimerkiksi 25–30-millinen keppi näyttää hyvältä noin 180-millisen pilarin kulmissa.

 

 

 

100x50_pilariidea_4.jpg

Kiedottua köyttä

Pyöreän pilarin voi verhoilla osittain tai kokonaan ympäri kiedotulla köydellä. Jos pilarin halkaisija on noin 150 mm, köyden sopiva paksuus on noin 15 mm. Neliskulmaisesta pilarista saa pyöreän alla olevaa ohjetta noudattamalla.

 

 

 

100x50_pilariidea_5.jpg

Rimoilla jyhkeää pyöreyttä

Peruspilarista saa pyöreän kapeilla rimoilla ja kaaren muotoisilla koolauslaudoilla. Laudat naulataan pilarin ympärille noin 60 sentin välein. Ympärysmitta kannattaa sovittaa tasajaolle rimojen leveyden mukaan. Jos pilariin tulee esimerkiksi 16 kappaletta 45 mm leveitä rimoja, ympärysmitan pitää olla 720 mm. Ympyrän säde 114,7 mm saadaan, kun 720 mm jaetaan 3,14 ja saatu luku vielä kahdella.

Piirrä paperille peruspilarin kokoinen neliö. Aseta laudanpätkä neliön sivun mukaisesti. Piirrä lautaan kaari sahauslinjaksi. Säteen keskipiste on neliön keskipisteessä.

 


 

100x100__korkki_pois.jpgKORKKI POIS!

Onko viininpullon korkinavaaja kadoksissa? Eipä hätää, kyllä kotinikkari konstit keksii. Korkkiin kierretään puuruuvi ruuvinvääntimellä tai ruuvimeisselillä. Pullosta otetaan tukeva ote. Vasaran sorkat sovitellaan ruuvin kannan taakse. Tasaisen voimakkaalla vedolla korkki vapautuu pullonkaulan tiukasta puristuksesta. Varo läikyttämästä!

 

 

 

 

 

 

 

 


 

100x100_vetoa_uuniin.jpgVETOA UUNIIN!

Hyvässäkin tulisijassa saattaa olla veto-ongelmia, jos se on ollut pitkiä aikoja käyttämättömänä.

Entisaikaan vetoapua annettiin polttamalla paperia hormissa nuohousluukun kautta. Roihuava liekki nokesi kuitenkin ikävästi luukun pieluksia. Myös paloturvallisuuden kannalta konsti oli kyseenalainen.

Hiustenkuivain tai kuumailmapuhallin on hyvä apuri veto-ongelmissa. Kuumaa ilmaa puhalletaan savuhormiin pari minuuttia tuhkaluukun kautta. Lämmin ilma nousee ylöspäin hormissa kehittäen vetoa parantavia virtauksia.

 

 

 

 

 


 

100x100__kivilattiaa_helposti.jpg

KIVILATTIAA HETKESSÄ!

Tuulikaappiin syntyy nopeasti ja helposti kestävä kivilattia ilman kiinnityslaastia ja saumaamista. Työkaluiksi tarvitset vain laattaleikkurin ja puukon.

Faenza-laatat kiinnittyvät toisiinsa moduuleilla samaan tapaan kuin lukittuvat lattialaminaatit. Laattojen reunoissa on valmiina myös joustavat saumanauhat, joten latomisen jälkeen lattia on saman tien valmis. Kiinnitysmoduuli toimii myös askeläänen eristäjänä. Laatoista voi tehdä lattian huoletta myös kerrostaloon.

Laattalattian alustaksi sopii betoni, puu tai vanha lattia, esimerkiksi muovimatto.Erivärisiä laattoja yhdistelemällä saa ilmettä pieneenkin tuulikaappiin.