Laituri rannan mukaan

Laituri_200x100.jpg

Laiturilta on mukava lähteä uimaan ja siihen voi kiinnittää veneen. Laiturilla viihtyvät auringonpalvojat ja iltaisin siellä voi ihailla auringonlaskua. Suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon käyttö ja rannan pohjan laatu, vedensyvyys, jääolosuhteet, vedenkorkeuden vaihtelut sekä laiturin käyttötarkoitus.

Sopivia veden syvyyksiä: - uiminen 90 cm - sukeltaminen 120 cm - pienten lasten uiminen 30–50 cm - pienveneet 60–120 cm - kölipurjeveneet 120–200 cm

Kelluva_laituri-1.jpeg

Kelluva laituri
Rannan syvyydellä ei väliä
Mukautuu veden korkeuteen
Nostetaan rannalle talveksi

Pukkilaituri-1.jpeg

Pukkilaituri
Kohtuullinen rannan syvyys
Kova pohja
Nostetaan rannalle talveksi

Paalulaituri-1.jpeg

Paalulaituri
Kohtuullinen rannan syvyys
Pehmeä pohja
Säädettävyys tarvittaessa

Arkkulaituri-1.jpeg

Arkkulaituri
Kohtuullinen rannan syvyys
Kestää jäiden rasituksia
Mahdollisuus isoon laituriin

Konsolilaituri-1.jpeg

Konsolilaituri
Jyrkkään ja syvään rantaan
Ei jäävaurioita

Kelluva laituri on hyvä vaihtoehto, kun mökkiläisen harmina ovat vedenpinnan suuret korkeusvaihtelut. Kiinteä laituri saattaisi olla alkukesästä veden valtaama, mutta kuivan kesän lopulla metrinkin korkeudella vedenpinnasta. Lisäksi kelluvan laiturin voi vetää talveksi maihin jäittenlähdön ryskeitä pakoon.

Kelluvaa laituria ovat kannatelleet perisuomalaiseen tapaan pelti- tai muovitynnyrit. Ne ovat kuitenkin muodoltaan aika hankalia liitettäviksi laituriin. Teollisesti valmistetut ponttonit ovat huomattavasti kätevämpiä kellukkeita. Niitä saa esimerkiksi kulmikkaina ja putkimaisina lieriöinä.

Laiturin suunnittelu ja mitoitus kannattaa aloittaa kellukkeiden valinnalla, sillä ne kiinnitetään laiturin runkoon muodostuneisiin lokeroihin.

Ponttonin kantavuus on parisataa kiloa eli kutakuinkin sama kuin tilavuus litroina. Kelluntakorkeutta voi säätää täyttämällä ponttonit osittain vedellä. Samalla vakauskin lisääntyy. Täyttötulpan kautta myös tiivistynyt liikavesi voidaan poistaa.

Laituriosasta on järkevää tehdä niin iso, että se soveltuu oleiluun, vaikkapa auringonottoon. Sopiva koko on esimerkiksi 180x280 cm. Vähintään metrin levyisellä kulkusillalla ei tarvitse taituroida edes ohitustilanteissa.

Määrämittaista kestopuuta

Kestopuu on laiturin paras materiaali. Tarvittavasta puutavarasta voi tehdä kauppalistan tarkkoine pituuksineen. Sahauttamalla laiturin osat määrämittaisiksi puutavaraliikkeessä riesaksi ei jää hankalasti hävitettävää kestopuujätettä.

Runkopuut ovat 50x25-millistä ja kannen aluspuut 38x100-millistä sahattua kestopuuta. Kannet ja niitä kiertävät reunalaudat ovat höylättyä 28x95 mm:n rallilautaa.

Runkokehikko kasataan kuumasinkityillä viiden tuuman nauloilla, ruostumattomilla ruuveilla tai kansipulteilla. Paksuja ruuveja ja pultteja varten täytyy porata reiät, etteivät lankut halkea. Runkopuut voi liittää toisiinsa myös kulmaraudoilla ja ruuveilla.

Kehikon päälle kiinnitetään ruuveilla kannen aluspuut, joihin rallilaudat kiinnitetään erikoisruuveilla. Niille porataan reiät rallilautoihin. Laituri viimeistellään kannen kiertävillä reunalaudoilla.

Laiturin osat kytketään toisiinsa nivelillä. Jatko- ja kulmaliitosrautoja sekä maakiinnityssarjoja saa laiturivarusteita myyvistä liikkeistä. Nivelet voi tehdä myös itse tukevista saranoista, järeistä kulmaraudoista tai lattaraudasta. Nivelet pultataan runkopuihin kansiruuveilla.

Laituri kiinnitetään rantaan joustavasti mutta lujasti betonilaattaan, kallioon tai luonnonkiveen. Laiturin sivuttainen liikkuminen tuulessa ja aallokossa pitää estää ankkuroinnilla. Pehmeäpohjaiseen rantaan lyödään teräsputket tai puupaalut, jotka kulkevat laiturin sivuihin kiinnitettyjen metallirenkaiden kautta. Kovapohjaisessa rannassa käytetään betonisia painoankkureita ja ristikkäisiä vaijereita.

Kestopuu on pitkäikäistä ulkona märissäkin olosuhteissa. Hyvin hoidettuna se säilyy lähes uuden veroisena vuodesta toiseen. Säännöllinen käsittely puuöljyllä tai kuultavalla puunsuoja-aineella suojaa kosteudelta ja lialta. Myös halkeilu vähenee. Puuöljyjä ja puunsuoja-aineita voi sävyttää, jos haluaa muuttaa kestopuun vihertävää väriä.

Paalulaituri tuetaan pohjaan lyötyjen paalujen varaan ja kiinnitetään rannassa maahan upotettuihin puutolppiin tai betonilaattaan. Paalut on helpoin asentaa talvella jäähän tehtyjen reikien läpi. Pienissä paaluissa käytetään lekaa, isoissa kaivurin kauhaa.

Paaluihin kannattaa varata ylimääräistä pituutta. Lopulliseen mittaan ne katkaistaan vasta asentamisen jälkeen. Paaluja voi käyttää myös kaidetolppina.

Kulkusiltamaista laituria kannattelevat paalujen väliin kiinnitetyt poikittaispalkit. Veden korkeuden vaihteluihin voi varautua säädettävillä poikittaispalkeilla. Säädön voi toteuttaa kierretangoilla, joilla palkkia nostetaan ja lasketaan. Paaluihin voi tehdä myös palkkien kiinnityspultteja varten useita reikiä eri korkeuksille. Yksinkertaisin vaihtoehto on puukorokkeet, joita ladotaan tarvittava määrä poikittaispalkkien päälle.

Pukkilaituri on helppo toteuttaa, jos ranta on matala ja pohja kantava. Kestopuusta tehdään yksi tai useampi, sopivan korkuinen pukki. Laituri lepää pukkien varassa. Uloimpaan pukkiin voi tehdä uimaportaat laiturille kipuamista helpottamaan. Talveksi laituri ja pukit nostetaan kuivalle maalle.

Arkkulaituri voi olla isokokoinen. Se sopii erityisen hyvin tuuliseen rantaan, jossa jäät uhkaavat laiturin rakenteita. Pohjaan tuleva arkku tehdään kestopuulankuista tai pyöreästä puutavarasta. Arkussa on samasta materiaalista tehty pohja-arina.

Arkun voi kasata maalla ja uittaa asennuspaikalle. Siellä arkku täytetään kivillä veden ylimpään korkeuteen saakka. Arkun päälle tehdään halutunlainen kansi, joka yhdistetään rantaan kulkusillalla.

Pienen laiturin arkun voi rakentaa myös kaivonrenkaista, jotka täytetään kivillä.

Konsolilaituri muodostuu kulkusillan kaltaisesta ulokkeesta, joka tuetaan rantakallioon tai betonista valettuun perustukseen. Kokonaan vedestä erossa olevaa laituria eivät jäät pääse vahingoittamaan.

Kelluvan_runko-1.jpeg

Kelluvan laiturin runko mitoitetaan käytettävien kellukkeiden mukaan. Ponttoneissa on korvakkeet, joilla ne on helppo kiinnittää runkolankkuihin.

Laituri_100x70_1.jpg

Laiturille pitää olla hyvä näköyhteys, jos perheessä on pieniä lapsia. Laiturin paikan valintaan vaikuttaa myös se, halutaanko näkösuojaa ja omaa rauhaa naapureilta.

 


Laituri_100x70_2.jpg

Laituriosasta kannattaa tehdä riittävä iso. Silloin sinne voi sijoittaa vaikka istuinryhmän. Kaiteiden myötä viihtyisyys lisääntyy entisestään.