Laajenna harkiten

laaj_1_iso.JPG

Mökin laajentamisen syitä on monia. Perheen koko kasvaa, lapset kasvavat, perintönä tulleen mökin käyttöä on jakamassa useampi perhe.
Myös laajentamisen vaihtoehtoisia tapoja on useita, joten pohdintaan ja suunnitteluun kannattaa varata reilusti aikaa. Saattaa olla hyvin kannattavaa miettiä kesä mökillä ja maistella erilaisia mahdollisuuksia.

laaj_2.jpg

Ensimmäinen vaihtoehto

Useimmiten laajennus toteutetaan jatkamalla olemassa olevaa mökkiä. Se pitäisi tehdä alkuperäistä rakennusta kunnioittaen. Hyvä perusperiaate on toteuttaa laajennus jatkamalla mökkiä harjan suunnassa. Seinä- ja kattomateriaalit valitaan alkuperäisen mukaisina. Myös ikkunat toteutetaan samanlaisina kuin ydinmökissä. Lopputulos on onnistunut, jos uusi osa sulautuu vanhaan lähes huomaamattomana.
Aina ei ole mahdollista noudattaa perusperiaatetta. Silloin laajennusosa liitetään vanhaan mökkiin väliosalla, esimerkiksi katetulla terassilla. Myöhemmin terassin voi lasittaa käyttökelpoiseksi sisätilaksi.

Toinen ...

Nykyisten tilatarpeiden lisäksi on viisasta miettiä, mitä tapahtuu tulevaisuudessa. Teini-ikäisiksi varttuneita lapsia on vaikea houkutella viettämään pitkiä aikoja mökillä. Silloin nykyisen kokoinen mökki on ihan riittävän tilava ilman laajennustakin.
Laajennushankkeesta on viisainta päättää vasta myöhemmin, kun aikuistuneet ja perheen perustaneet lapset ovat innostuneet uudelleen mökkeilystä.

laaj_4.jpg

Kolmas ...

Remontilla mökin sisätilat voi järjestää uuteen uskoon. Vähäisessä käytössä olevia vintti- tai varastotiloja hyödynnetään tehokkaammin.
Mökin kanssa saman katon alla olevat saunatilat eivät ole paras mahdollinen vaihtoehto. Kesällä saunan käyttö kuumentaa koko mökin sietämättömän lämpimäksi.
Vanhan saunan, pesuhuoneen ja pukuhuoneen voi remontoida makuukamariksi. Uusi saunarakennus pystytetään pihapiiriin erillisenä. Saunatuvasta saa majoitustilaa omaa rauhaa haluaville yöpyjille.

laaj_3.jpg

Neljäs ...

Lisää petipaikkoja saa muuttamalla pihapiirin rakennusten käyttötarkoitusta. Liiteristä kenties remontoidaan yöpymistila. Uuden käyttökelpoisemman ja tilavamman varaston voi rakentaa myöhemmin.

laaj_5.jpg

Viides ...

Pihapiiriin rakennetaan erillisiä yksiköitä, joilla on useita käyttötarkoituksia. Hyvin suunniteltu huvimaja tai jopa leikkimökki toimii tilapäisvieraiden majoituspaikkana.

Kuudes ...

Laajentamisen tai uusien piharakennusten rakentamisen sijasta hankitaan asuntovaunu. Tarvittaessa se parkkeerataan mökkitontille. Muina aikoina vaunua voi käyttää tavalliseen tapaan matkailuun. Se kulkee mukavasti kesän oopperajuhlille tai festivaaleille. Asuntovaunu mahdollistaa itsenäisen mökkielämän. Onhan siinä liesi, jääkaappi ja wc omasta takaa.

Kysy etukäteen

Lähes kaikki rakentaminen ja myös suuremmat korjaushankkeet edellyttävät viranomaisen hyväksyntää. Rakennusluvan lisäksi vaihtoehtoina ovat toimenpidelupa ja ilmoitusmenettely. Jälkimmäisiä voidaan edellyttää, vaikka kyseessä eivät ole varsinaiset rakennukset. Toimenpiteellä saattaa olla vaikutusta esimerkiksi maisemakuvaan. Toimenpidelupa voidaan vaatia myös rakennuksen ulkoasua muutettaessa.
Luvanvaraisuus kannattaa varmistaa aina mökkipaikkakunnan rakennusvalvontaviranomaiselta.

Teksti, kuva ja piirrokset Hannu Hotakainen