Hyvät pohjat nurmikolle

Pihanurmikosta saa kestävän ja kauniin, kun tekee pohjatyöt huolellisesti. Nurmikkoa täytyy myös hoitaa oikein.

1_nurnikon_pohjat.jpg

Pihasuunnitelma pitäisi tehdä jo ennen rakentamista. Silloin pohjamaa saadaan muotoiltua saman tien suunnitelmien mukaiseksi. Myös puiden, pensaiden ja kukkaryhmien istutuskuopat voidaan kaivaa samalla, kun tehdään muitakin maansiirtotöitä. Salaojitukset ja valaisinten maakaapeloinnit tulevat valmiiksi yhdellä möyrimisellä.

2_nurnikon_pohjat.jpg

Pohjamaa muotoillaan pihanurmikon mukaiseksi, mutta parikymmentä senttiä alemmaksi. Jos maanpinnan lähellä on kantoja tai isohkoja kiviä, ne poistetaan. Syntyneet kuopat täytetään ja myös tiivistetään, ettei nurmikkoon synny painaumia. Istutettavia pensaita ja puita varten pohjamaahan kaivetut kuopat merkitään.

Pohjamaa saattaa vaatia kunnostamista. Hiekkapitoiseen, huonosti kosteutta pidättävään pohjaan kannattaa lisätä kymmenkunta senttiä savimultaa. Se sekoitetaan pohjamaahan jyrsimellä.

Jatkuvasti hyvin märkänä pysyvä, tiivis pohjamaa täytyy salaojittaa. Putket asennetaan noin 50 sentin syvyyteen ja niiden päälle levitetään parikymmentä senttiä salaojasoraa.

Riittävästi multaa

Nurmikon kasvualustaksi levitetään 20 sentin kerros multaa. Isossa pihassa kannattaa harkita konevoiman 3_nurnikon_pohjat.jpgkäyttöä tai monipäistä talkooporukkaa. Kottikärryllinen multaa ei riitä kovin kummoiselle pläntille, joten lapiomiehille ja kärräreille riittää töitä.

Ellei multa ole valmiiksi lannoitettua ja kalkittua, lisätään multaan sataa neliötä kohti kahdeksan kiloa Puutarhalannoitetta tai Kanankakkaa viitisenkymmentä litraa. Puutarhakalkkia levitetään 50–100 kg/100 m².

Levitetty multa tasataan ja jyrätään niin tiiviiksi, ettei askelista jää jälkiä. Jyräämisen jälkeen tarkistetaan pinnanmuodot. Painaumiin lisätään multaa ja jyrätään uudestaan.

Kylvä kahteen kertaan

Siemenseoksia on monenlaisia. Seos kannattaa valita paikan ja nurmikon käyttötarkoituksen mukaan. Niittynurmikkaa runsaasti sisältävä siemenseos sopii kovan kulutuksen nurmikolle. Kuivilla ja varjoisilla kasvupaikoilla menestyy punanatavoittoinen seos.

4_nurnikon_pohjat.jpg

Nurmikon siemenseoksia on useita laatuluokkia. Parhaat ovat kalleimpia, mutta niillä saa yleensä kestävimmät ja kauneimmat nurmikot. Huolellisesti tehty nurmikon perustustyö menee hukkaan, jos loppuvaiheessa tinkii siemenien laadusta.

Kahteen kertaan ristiin kylvämällä saa tasaisen nurmikon. Siemeniä pitää kylvää myös sopiva määrä. Liian tiheä kylvös tukehtuu. Liian harvaan kylvettynä nurmikosta ei tule kaunis. Sopiva siemenmäärä on kolmisen kiloa sadalle neliölle.

Kylvös peitetään kevyesti haraamalla ja jyrätään. Maa kastellaan varovaisesti sumuttamalla, etteivät siemenet huuhtoudu veden mukana.

Siemenet itävät parissa viikossa. Ensimmäisen kerran nurmikko leikataan, kun se on noin seitsemän sentin korkuinen. Liian lyhyeksi sitä ei kannata leikata. Riittää kun latvoista nipsaistaan pois pari kolme senttiä.

5_nurnikon_pohjat.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yhtenäistä nurmikkoa on helppo hoitaa,kunpensaat sijoitetaan ryhmiksi reuna-alueille.

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi