Polta puuta puhtaasti

Voit vaikuttaa merkittävästi, millaista savua talosi piipusta tupruaa. Puhtaan palamisen päästöt ovat vain murto-osa huonon puunpolton päästöistä.

polta_puu_1.jpg 

Päältä sytyttäminen onnistuu yllättävän vaivattomasti kourallisella pieniä tikkuja ja muutamalla tuohisella. Palaminen etenee rauhallisesti, ja päästöjä syntyy vähän.

Puhdas palaminen edellyttää hyvää polttoainetta. Polttopuun pitäisi olla ylivuotista eli sen tulisi olla riittävän kuivaa. Kuiva puu on vaaleaa. Sen tunnistaa terävästä helähdyksestä, kun kahta kuivaa pilkettä lyö vastakkain.

Tulisijassa pitäisi polttaa vain kuivaa puhdasta puuta. Tulisija ei ole myöskään jätteiden polttouuni. Paperin ja muun roskan poltto tuottaa haitallisia päästöjä ja nokeaa tulipesän ja hormin. Se heikentää  tulisijan lämmönluovutuskykyä.

Näin poltat puhtaasti 

Lisälämmönlähteenä käytettävän tulisijan lämmittämiseen riittää parin pesällisen tehokas ja tasainen polttaminen. Polttopuuta kuluu sylillisestä kolmeen eli 5-15 kiloa ja aikaa puolitoista, kaksi tuntia.

Hyvän polttotuloksen saat varmimmin latomalla halkaisijaltaan 8–10-senttisiä klapeja ilmavasti vaakasuoraan.

polta_puu_2.jpg

 

 

 

 

Polta ainoastaan kuivaa ja puhdasta puuta. Sytykkeenä voit käyttää pieniä määriä päällystämätöntä paperia, pahvia ja sanomalehteä.


 

 

 

 

 

Aseta sytykkeiksi kourallinen pieniä tikkuja ja tuohta tai sanomalehtipaperia puiden päälle. Päältä sytyttäminen on paras tapa lähes kaikissa tulisijoissa. Silloin palaminen on mahdollisimman täydellistä ja päästöjä syntyy vähän. Noudata kuitenkin tulisijan valmistajan antamia ohjeita.

Valitse toiseen pesälliseen hieman edellisiä paksumpia klapeja. Lataa puut tiiviisti tulipesään vasta, kun liekkejä ei enää ole. Luukkujen lasien nokeentuminen vähenee, kun asetat puut pesän takaosaan hieman yläviistoon.

Sulje tulisijan savupelti oikeaan aikaan. Kun hiillos alkaa hiipua eikä siinä näy sinisiä liekkejä, voit laittaa peltiä pienemmälle. Pellin saa sulkea kokonaan vasta, kun hiillos on sammunut täydellisesti.

Tarkkaile aika ajoin savupiipustasi tulevaa savua. Vaalea ja heikosti näkyvä savu on puhtaan palamisen tunnusmerkki. Puhtaasti palavasta puusta ei synny pahalta haisevaa savua.

Pidä tulisijastasi hyvää huolta. Puhdista se säännöllisesti ja nuohouta tulisija ja hormi kerran vuodessa.

polta_puu_3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Säännöllinen parin pesällisen poltto riittää pitämään tulisijan lämpimänä. Se on myös tehokkainta ja vähäpäästöisintä.

 

 

 

 

 

 

Älä polta maalattua tai kyllästettyä puuta. Ne ovat jätettä, ja niiden hävittäminen polttamalla on sallittua vain luvan saaneissa jätteenpolttolaitoksissa.

Älä polta muutakaan jätettä, kuten pvc-muovia, tekstiilejä, nahkaa, kumia, kertakäyttövaippoja, lastulevyä, vaneria, kovalevyä tai ongelmajätteitä.

Älä polta puutarhajätteitä. Kompostoi ruohot ja lehdet. Silppua myös oksat kompostiin. Kotitalouksien puutarhajätteet voi monissa kunnissa viedä jätteiden vastaanottopaikkoihin.

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi  Copyright www.hannuh.fi

Lähde: www.hengitysliitto.fi