Leikkimökki omaan pihaan

Leikkimökin voi tehdä itse alusta loppuun sen sijaan, että ostaa valmiina tai rakennussarjana. Rakentamisessa on mukavaa puuhasteltavaa koko perheelle.

leikkim_3.jpg

Leikkimökin perustuksiksi sopivat betoniset pihalaatat tai kevytsoraharkot. Sijoita ne sopivin välein samalle korkeudelle. Aseta pituussuuntaiset juoksut (kestopuu 50 x 100 mm) perustuksien varaan. Säädä ne tarkasti vaakasuoraan puukiilojen avulla. Käytä apuna vesivaakaa.

Lado poikittaiset lattiavasat pohjajuoksujen päälle kuudenkymmenen sentin välein. Kiinnitä ne vinonaulauksella tai kulmaraudoilla ja ruuveilla. Tarkista pohjakehikon suorakulmaisuus ristiin mittaamalla.

Tee mökin sisälattia ponttilaudasta (28 x 95 mm). Ennen asentamista käsittele laudat molemmin puolin puun väriseksi sävytetyllä Valtti-Pohjusteella. Se suojaa kosteutta, laho-, home- ja sinistäjäsienten vaikutuksia sekä auringon uv-valoa vastaan. Naulaa laudat urospontin juuresta vinottain 60 mm:n kierre- tai kampanauloilla.

leikkim_5.jpg

Voit tehdä sisälattian myös 15 mm:n havuvanerista. Kiinnitä levyt ruuveilla tai nauloilla. Saumat pitää sovittaa juoksujen kohdille. Poikittaisten saumojen alle naulataan tukipuut juoksujen väleihin. Vanerilattian saa samaan tasoon kuistin lautalattian kanssa, kun laittaa juoksujen päälle 15 mm:n vanerikaistaleet ennen lattialevyjen asentamista.

Terassin lattia kannattaa tehdä kestopuisista trallilaudoista (28 x 95 mm). Ne kiinnitetään nauloilla tai terassiruuveilla. Laudat voi käsitellä esimerkiksi Valtti Puuöljyllä, kunhan ne ovat kuivuneet riittävästi (keväästä syksyyn tai syksystä seuraavaan kevääseen).

Kattotuolit sarjatyönä

Sahaa kattotuolien vasat 48 x 73 mm:n mitallistetusta puutavarasta. Harjalle tulevan pään vinouden saa piirrettyä, kun asettaa kaksi soiroa mökin lattialle ristikkäin, katon kaltevuuden mukaiseen kulmaan.

Vasat liitetään toisiinsa vaakalaudoilla (höylätty 21 x 95 mm) piirroksen mukaisesti. Sahaa laudat vasojen mukaisesti vinoiksi vasta naulaamisen jälkeen. Valmis kattotuoli käännetään ympäri ja seuraavat kasataan sen päällä, jolloin kaikista kattotuoleista tulee tarkasti samanlaiset.

leikkim_1.jpg

leikkim_2.jpg

Seinien tekoon

Mökin lattia on oiva työskentelyalusta myös seinien teossa. Kokoa lattian varassa ensin pitkän takaseinän runkokehä tolpista ja alajuoksusta (mitallistettu 48 x 48 mm) sekä yläjuoksusta (mitallistettu 48 x 73 mm). Käytä kuumasinkittyjä 100-millisiä ja 125-millisiä nauloja. Varmista ristimittauksella kehän suorakulmaisuus.

Ennen seinän pystyttämistä voit kiinnittää myös ulkoverhouksen (hienosahattu UTV 20 x 95 mm) lukuun ottamatta ylimpiä ja alimpia paneeleita. Käytä kuumasinkittyjä nauloja (50 mm). Mittaile paneelien jaotus niin, että myöhemmin kiinnitettävä alin paneeli tulee oikealle korkeudelle.

Nosta seinä pystyyn omalle paikalleen. Naulaa se lattiaan alajuoksusta ja tue pystysuoraan tilapäisin, sisäpuolisin vinolaudoin. Käytä vesivaakaa!

Rakenna lyhyempi sivuseinä edellisen tapaan. Muista ikkuna-aukon ylä- ja alapuolen runkopuut. Ole huolellinen ikkuna-aukon pieliä paneloidessasi. Silloin niiden reunoja ei tarvitse peittää vuorilaudoilla karmikehikon asentamisen jälkeen.

Tue pystyyn asennetut seinät toisiinsa muutamalla yläjuoksuihin naulatulla poikittaislaudalla. Älä kiinnitä lautoja kattotuolien asennuskohtiin.

Ruuvaa kulmaraudat yläjuoksuihin jokaisen kattotuolin kiinnityskohtaan. Nosta kattotuolit paikoilleen ja kiinnitä ruuveilla kulmarautoihin. Tarkista vielä kerran, että seinät ovat suorat ja tarkasti pystyssä.

Päätyseinät tehdään paikalla rakentaen. Naulaa alajuoksut lattiaan. Oviaukon kohdalle sitä ei tule, mutta sinne tarvitaan ylävaakapuu. Pystytolpat saat kiinnitettyä alajuoksuun vinonaulauksella tai kulmaraudoilla. Yläpäässä kattotuolin vaakalauta on hyvä pystytolpan kiinnityspaikka.

leikkim_4.jpg

Päädyt voi verhoilla kokonaan vaakapaneelilla, mutta päätykolmioiden pystypaneeli elävöittää julkisivuja. Ne naulataan kattotuoliin ja pystytolppien väleihin kiinnitettyihin vaakapuihin. Paneeleiden yläpäät sahataan lopulliseen mittaansa vasta kiinnittämisen jälkeen kattotuolin yläpintaa noudattaen. Kuistin päätykolmion pystypaneelit kiinnitetään vaakalautoihin. Paneelien päät voi pyöristää kuviosahalla.

Harjakaiset häämöttävät

Kiinnitä sivuräystäiden otsalaudat (höylätty 21 x 95 mm) kattovasojen alapäihin. Varaa hieman ylimääräistä pituutta ja sahaa oikean mittaisiksi vasta päätyräystäiden otsalautojen asentamisen jälkeen.

Bitumikatteen alusta tehdään raakapontista (23 x 95 mm). Räystäällä ensimmäisen laudan pitää ulottua noin 20 mm otsalaudan ulkopuolelle. Siitä poistetaan naaraspontti ennen asentamista. Raakaponttilaudat naulataan 60 mm:n kuumasinkityillä nauloilla. Harjalla viimeiset laudat sahataan tai veistetään sopivan levyisiksi.

Räystäiden leveys on noin 15 cm. Kattolaudat sahataan oikean mittaisiksi vasta, kun koko lape on laudoitettu. Päätyjen otsalaudat kiinnitetään naulaamalla kattolautoihin noin 20 mm:n syvyydelle reunasta.

Raakapontin sijasta katon voi myös levyttää havuvanerilla. Silloin vanerit ulotetaan vain otsalautojen tasalle. Katon reunoihin kiinnitetään noin 20 x 20 -milliset rimat, jotta bitumikate saadaan käännettyä tippanokaksi.

Bitumipalakate sopii hyvin leikkimökin kattoon. Värejä ja muotojakin on paljon. Palakate on yleensä kolmen neliön paketeissa. Bitumikatteen voi tehdä myös perinteisestä rullatavarasta. Kate kiinnitetään naulaamalla huopanauloilla. Noudata tuotekohtaisia asennusohjeita!

Viimeistelyä vaille valmis

Kaiteen pysty- ja vaakarimat (höylätty 21 x 45 mm) kannattaa katkoa ja myös maalata ainakin kertaalleen jo ennen kasaamista. Tee se suoralla alustalla ja mittaile tasainen jako etukäteen. Naulaa tai ruuvaa pystyrimat vaakarimoihin. Kiinnitä valmiit kaide-elementit pystytolppiin kulmaraudoilla ja ruuveilla.

Ovi- ja ikkuna-aukkoon tehdään karmit höylätystä laudasta (21 x 95 mm). Oven karmiin kiinnitetään huulloksen muodostavat listat oven paksuuden etäisyydelle ulkoreunasta.

Tee ikkunaan karmin sisään sopiva kehä höylätystä rimasta (15 x 15 mm). Kiinnitä kehän sisälle ristikkäiset rimat, joissa on lovettu liitos. Naulaa kehä ikkuna-aukkoon, sovita lasi (4 mm) sisäpuolelle ja kiinnitä se puulistoilla (15 x 15 mm).

 Ovi on kaksiosainen ja kaksikerroksinen, jolloin se on viimeistellyn näköinen sekä ulko- että sisäpuolelta. Vinoon ristikkäin naulatut paneelit (höylätty 15 x 95 mm) tekevät siitä lisäksi tukevan. Loppusilauksena reunat voi vielä listoittaa höylätyllä rimalla. Silloin oven mitoituksessa on otettava huomioon listojen paksuus.

Ikkunaluukut valmistetaan samalla tekniikalla kuin ovet. Sahaa sydänkuviot ennen paneelien yhdistämistä. Tasapainoinen kuvio syntyy kahdesta ympyrästä ja kärjellään olevasta suorakulmaisesta kolmiosta. Ikkunaluukut saranoidaan pystykarmeihin.

Sovita nurkkalaudat (höylätty 21 x 95 mm) ja maalaa ne valmiiksi, mutta kiinnitä vasta kun seinät on maalattu.

Maalaamisen voi toteuttaa monella tavalla. Vaihtoehtoja ja käsittelytapoja kannattaa kysellä asiantuntevalta kauppiaalta. Myös valmistajien nettisivuilta löytyy paljon hyödyllistä tietoa.   

Vielä penkki

Leikkimökin kuistille kannattaa tehdä irrallinen penkki, jolloin sitä voi siirrellä tarpeen mukaan. Sahaa kestopuusta (28 x 95 mm) kehikon laudat – kaksi pitkää ja kolme lyhyttä. Yhdistä ne ruuveilla. Kiinnitä kehikon nurkkiin jalat (mitallistettu 48 x 48 mm) kukin neljällä ruuvilla ristikkäin. Yhdistä kannen laudat (kestopuu 28 x 95 mm) alapuolelta poikittaisilla tukilaudoilla ja ruuveilla. Halutessasi voit kiinnittää kannen kehikkoon kulmaraudoilla.

leikkim_7.jpg     

 

Tarvikeluettelo

Määrät ovat suuntaa antavia. Esimerkiksi tarjolla olevan puutavaran pituus vaikuttaa hukkapätkien määrään.

Perustus

Betonisia pihalaattoja tai kevytsoraharkkoja 6 kpl
Sahattu kestopuu 50 x 100 mm noin 18 jm

Lattia

Ponttilauta 28 x 95 mm noin 42 jm
tai
Havuvaneri 15 mm noin 3,5 neliötä
Höylätty kestopuu 28 x 95 mm noin 22 jm

Seinät

Mitallistettu soiro 48 x 48 mm noin 30 jm
Mitallistettu soiro 48 x 73 mm noin 6 jm
Hienosahattu lauta 20 x 95 mm UTV noin 190 jm
Höylätty lauta 21 x 95 noin 12 jm

Katto

Mitallistettu soiro 48 x 73 mm noin 16 jm
Höylätty lauta 21 x 95 mm noin 21 jm
Raakapontti 23 x 95 mm noin 110 jm
tai
Havuvaneri 15 mm noin 9 neliötä
Bitumikate noin 9 neliötä

Kaide

Höylätty rima 21 x 45 mm noin 16 jm
Ovi, ikkuna ja luukut
Höylätty lauta 21 x 95 mm noin 6,5 jm

Höylätty rima 21 x 45 mm noin 4 jm
Höylätty rima 15 x 15 mm noin 6 jm
Höylätty paneeli 15 x 95 mm noin 26

Lasi 4 mm

Penkki

Höylätty kestopuu 28 x 95 mm noin 10 jm
Mitallistettu soiro 48 x 48 mm noin 1,5 jm

Lisäksi

Naulat, ruuvit, saranat, vetimet, lukot tai haat ja maalit

Teksti ja piirrokset Hannu Hotakainen  Copyright www.hannuh.fi