Perusovelle uusi ilme

Kylpyhuoneesta johti vaatehuoneeseen sileä valkoinen perusovi. Remontissa seiniin tulivat uudet laatat ja osittainen panelointi. Sen jälkeen valkoinen ovi suorastaan hyppäsi silmille. Mitä sille voisi tehdä? Sitten sain hyvän idean!

 

oveen_panelia_1.jpg

Tavalliseen laakaoveen saa nopeasti aivan uudenlaisen ilmeen paneelilla ja reunaa kiertävällä kulmalistalla.

Nostin oven saranoilta ja kannoin pihalle. Poistin painikkeet ja muuta helat. Sahasin paneelista sopivan mittaisia pätkiä reilut kaksikymmentä. Mitoituksessa otin huomioon oven karmin huulloksen ja paneloinnin reunaan tulevan kulmariman vaatiman tilan. Siihen lisäsin vielä kolmisen milliä pelivaraa.

Porasin reiät ruuveja varten jokaisen paneelin molempiin päihin. Ladoin paneelit oven päälle ja kiinnitin ne tasakantaisilla ruuveilla oveen. Painikkeen kohdalle tulevaan paneeliin porasin samankokoisen reiän kuin ovessa oli jo alkujaan.

Paneloinnin viimeistelin kulmalistoilla. Nurkissa ne sahataan jiiriin tai asetetaan puskuun, kuten minä tein. Listat kiinnitin pienikantaisilla listanauloilla.

Puupinnat voi lakata tai öljytä. Kätevimmin se sujuu ennen paneeleiden ja listojen kiinnittämistä. Jos pintakäsittelyn tekee vasta valmiiseen oveen, reunat kannattaa suojata maalarinteipillä.

oveen_panelia_2.jpg 

 

 

Paneelit kiinnitetään pienillä tasakantaisilla ruuveilla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

oveen_panelia_3.jpg 

 

 

Kulmalistan saa kiinnitettyä siististi kullanvärisillä listanauloilla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

oveen_panelia_4.jpg

 

Paneloinnin mitoituksessa pitää ottaa huomioon reunaa kiertävä kulmalista ja myös karmin ja kulmalistan väliin jäävä pieni rako.

 

 

Teksti ja piirros Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi  Copyright www.hannuh.fi