Pieni talo riittää

Mikä ihmeen vimma on rakentaa ylisuuri omakotitalo? Neliöitä on vaikka muille jakaa, ja rahaa kuluu enemmän kuin pankki suostuu lainaamaan!

100x70_pieni_talo.jpg

Onko sinulla hyviä ideoita, miten saisimme nipistettyä rakennusbudjettia kevyemmäksi? Näin kysyi eräs tuttavani. Vastasin, että helpoin tapa rakentaa halvemmalla on tehdä pienempi talo.

Lasketaanpa, että rakentaminen maksaa noin 2 000 euroa per neliömetri. Sen mukaan 200 neliön talolle tulee hintaa 400 000 euroa. Vaikka hinta ei laske samassa suhteessa kuin neliöitten määrä, 120-neliöisen talon rakentaa noin 250 000 eurolla.
Niin se vain on! 

Erityisesti kaavoitetuilla alueilla tonttien koot ovat pienentyneet huimasti. Kuntien edun mukaista lienee, että saadaan mahdollisimman paljon asukkaita pienelle alueelle.

Tonttien pienuutta kompensoidaan rakennusoikeutta kasvattamalla. Kun 2 000 neliön tontille saa rakentaa ”vain” alle 300-neliöisen talon, 700 neliön tontilla rakennusoikeutta on lähes saman verran.

Ja kaikki rakennusoikeus käytetään aina – jopa vähän ylikin! Minkä ihmeen takia, vaikka tarve olisi vähäisempi ja rahat tiukassa? Lapseton nuoripari pyörittelee käsissään onnellisena 250-neliöisen talon suunnitelmia ja tuskailee myöhemmin äärirajoille kohonneiden rakennuskustannusten kanssa.

Entä asuminen?

Iso talo – korkeat lämmityskulut. Ja ne nousevat jatkuvasti, vaikka rakentaisi kuinka energiataloudellisen talon. Kun kaikki kulut ynnätään ja niihin lisätään vielä ylimitoitetut rahoituskulut, ollaan hankalassa tilanteessa. Pienikin negatiivinen muutos toimeentulotasossa aiheuttaa katastrofin, kun pelivaraa ei ole nimeksikään. Unelmat ihanista arkipäivistä vaihtuvat painajaisiksi. Miksi näin, vaikka muitakin vaihtoehtoja on!

Vaiheittain ja hätäilemättä

Entä jos talon rakentaisi vähitellen ja laajentaisi sitä perheen kasvaessa ja rahavarojen karttuessa.

pieni_talo_2.jpg

Jo reilusti alle 80 neliöön saa sopimaan kelpo kodin. Lasketaanpa nyt neliöitä ja otetaan esimerkiksi piirroksen viitteellinen pientalo.

Huoneet ovat kohtuullisen isoja, eivät mitään kopperoita. Säilytystilaa on mukavasti – ja lisää käyttöullakolla.

Talon päädyssä on katettu osa vaikkapa autolle. Siellä on valmis betonilaatta myöhemmin toteutettavalle laajennukselle. Myös vesi-, viemäri- ja sähkölinjoissa on varauduttu lisärakentamiseen.

pieni_talo_1.jpg

Laajennusosa on noin 30 neliötä. Kaksi huonetta ja tilaa riittävästi 2–3 lapselle. Entinen ulkoseinä ja ovellinen välieteinen äänieristävät lastenmaailman muusta kodista tehokkaasti.

Entä jos ei heti käyttäisikään jääräpäisesti kaikkea rakennusoikeutta.

Teksti ja piirrokset Hannu Hotakainen  Copyright www.hannuh.fi