Porkkanoita lajittelijoille

Kompostointi on hyvä asia. Entä jos siihen innostettaisiin kepin sijasta porkkanalla?

Porkkanoita

Kompostointi on osa jätteiden lajittelua ja siten kansantaloudellisesti järkevää. Kyllä lajittelun tärkeyttä jaksetaankin korostaa eri tahoilla.

Yksittäinen ihminen kokee kuitenkin kovin vähäisiksi mahdollisuutensa vaikuttaa jätevuoren pienenemiseen. Etenkin kun mielikuvissa tehokas jätteiden lajittelu tuntuu rajoittuvan oman talon jätekatokseen.

Tavallista Maijaa ja Mattia kiinnostavat huomattavasti enemmän oman pihan asiat kuin kaatopaikkojen täyttymisellä pelottelu.

Entä jos korostettaisiin kompostoinnin hyötyjä yksittäisen asukkaan kannalta. Kerrottaisiin kuinka erinomaista multaa hän saa ilmaiseksi omassa pihassa. Pilaantuvat jätteet ja pihan lehdet, ruohot ja poistetut kasvit muuttuvat kuin itsestään ravinnerikkaaksi maanparannusaineeksi.

Kompostimultaa syntyy yllättävän paljon. Meidän kahden hengen taloudestamme ja muutaman sadan neliön pihasta kertyy raaka-ainetta määrä, josta muhii multaa 5–10 kottikärryllistä vuodessa. Sen lisäksi ei tarvitse kesän aikana ostaa lisämultaa kovinkaan kummoista määrää.

Tee vaikka näin

Jos kompostoit pelkästään puutarhasta tulevia jätteitä, voit tehdä itsekin yksinkertaisen kehikon. Toisin sanoen neljä pystytolppaa ja poikittaiset laudat tarpeeksi tiheästi riittävät. Kansi tai pressu suojaa tuulen riepottelulta ja estää kuivumisen.

Ruoantähteiden kompostointi tekee kasasta jo niin houkuttelevan, että se kannattaa suojata hyvin. Siitä kiinnostuvat niin pienet kuin suuretkin eläimet. Myös hajuhaittoja ilmaantuu.

Varminta onkin hankkia tehdasvalmisteinen kompostori. Jos se tulee ympärivuotiseen käyttöön, kannattaa varmistaa, että se soveltuu siihen.

Yleensä kompostoitavaa jätettä kertyy enemmän kuin uskotkaan. Nyrkkisääntönä pidetään, että pienimmät, 160–300 litran kompostorit riittävät pienen perheen keittiöjätteille, varsinkin jos kasvijätteitäkin kertyy vain vähän.

Hyvän kompostorin toimintaa voit säädellä ilmanvaihtoventtiilin ja lämpömittarin avulla. Se on erityisen tärkeää talvisaikaan, kun kompostoit vain pieniä jätemääriä.

Jälkikompostointia varten voi olla hyväksi hankkia toinen kompostori, suuri muovisaavi tai tehdä kehikko. Kehikon päälle on levitettävä suojapeite tai rakennettava kansi saranoilla tai ilman.

Miten ja mihin

Kompostorille kannattaa varata suojaisa, puolivarjoinen paikka mahdollisimman mutkattoman kulkumatkan päähän keittiöstä. Kaivoon tulee olla etäisyyttä vähintään 15 metriä, samoin rantaan. Tontin rajalta kompostin tulisi olla vähintään viiden metrin päässä, ja siitä on viisainta sopia naapurin kanssa etukäteen. Hyvä olisi löytää puun katve, jonka alle kompostori luontevasti maisemoituu.

Teksti Hannu Hotakainen Kuva Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi