Talo tontin laitaan

Toisinaan herää epäilys, että kaavamääräyksiä laaditaan menneitten aikojen ehdoilla. Entä jos asioita mietittäisiin hieman uudella tavalla?

Tontit ovat usein hyvin pieniä, etenkin kaavoitetuilla alueilla. Jopa viidensadan neliön tontteja kaupitellaan omakotitalojen rakennuspaikoiksi.

Lähes poikkeuksetta kaavamääräykset edellyttävät, että talon ympärille pitää jäädä tonttia metrikaupalla jokaiselle sivulle. Seurauksena on, että kunnollista pihaa ei muodostu lainkaan.

Otetaanpa esimerkki

Tontti on 20 metriä leveä ja 25 metriä pitkä. Tarkoituksena on rakentaa talo, jonka koko on 10 x 15 metriä. Ei mikään järin suuri talo nykymittapuun mukaan.

talo_tontin_laitaan_piirros.jpg

Pihasta muodostuu iso yhtenäinen alue, kun talon saa sijoittaa lähelle rajaa.

Kaava edellyttää, että talo rakennetaan vähintään neljän metrin päähän tiestä. Samoin kävelytiestä ja naapurista. Kaupungin puistoon rajoittuvalla sivulla etäisyysvaatimus voi olla vielä enemmän, jopa kuusi metriä.

Talolla on vain vähän vaihtoehtoisia  kaavamääräykset täyttäviä sijoituspaikkoja. Pihaa jää enimmillään vain kuuden metrin kaistale.

Etupiha on useimmiten vain läpikulkupaikka, kun siirrytään kadulta sisätiloihin. Siihen ei kannattaisi uhrata turhia neliöitä.

Minkä ihmeen takia ei voisi rakentaa vaikka metrin päähän tiestä tai kävelytiestä – puhumattakaan puistoalueesta!

Vähemmän nihkeillä kaavoitusperiaatteilla piha-alueista saataisiin huomattavasti nykyistä toimivampia ja yhtenäisempiä. Ja mikä parasta, ne voitaisiin sijoittaa ilmansuuntien ja naapureiden kannalta mahdollisimman hyvin.

Hämeenlinnassa oikea suunta

Hämeenlinnan asuntomessuilla oli kaavoituksessa lähdetty viisaaseen suuntaan. Vaikka tontit olivat isoja pääkaupunkiseudun mittapuun mukaan, talot sai sijoittaa aivan kadun varteen. Suojaisaa tonttia jäi yllin kyllin talon toiselle puolelle.

Entä jos Hämeenlinnan malli yleistyisi muuallekin? Eipä luulisi siitä olevan haittaa kenellekään.

talo_tontin_laitaan_kuva.jpg

Hämeenlinnan asuntomessualueella perinteinen raittiajattelu herätettiin henkiin. Talot rakennettiin aivan kadun varteen.

Teksti ja piirros Hannu Hotakainen Kuva Asuntomessut  Copyright www.hannuh.fi