Kivetty piha on upea, kunhan se perustetaan oikein

Kivetty pihanosa tai kulkureitti on mukava astella ja helppo pitää puhtaana. Siitä saa persoonallisen näköisen erilaisia kiviä yhdistelemällä. Mielikuvitusta käyttämällä voi loihtia suorina tai kaarevina eteneviä muotoja. Elävyyttä voi vielä lisätä erilaisilla ladontakuvioilla.

180x124_kivetty_piha.jpg

Hyvin tehtyyn pihakiveykseen ei tule routavaurioita eikä painaumia. Se kuitenkin edellyttää oikein tehtyjä perustustöitä. Pihan käveltävillä osilla riittää kevyt perustus. Huoltoajo- ja pysäköintialueilla tarvitaan järeämpää perustamista. Myös pohjamaan laatu ja eritoten sen routivuus vaikuttavat tarvittavien tuki- ja kantavien kerrosten määrään ja paksuuteen.

Ensi töiksi poistetaan kivettävältä alueelta humus eli multa ja tarvittaessa myös pohjamaata tulevien kerrosten yhteismäärän verran. Seuraavaksi pohjalle kannattaa levittää suodatinkangas. Se parantaa kantavuutta estämällä soran ja murskeen sekoittumisen pohjamaahan.

Suodatinkankaan päälle levitetään ja tiivistetään karkea murske tukikerrokseksi. Sitä ei aina tarvita, mutta pohjamaan laatu ja alueen käyttötarkoitus saattavat edellyttää jopa yli puolen metrin paksuista murskepatjaa.

Tukikerroksen päälle tulee kantavaksi kerrokseksi soraa tai mursketta noin 15 sentin paksuudelta. Murske ja sora tiivistetään kerroksittain tärylevyllä.

Vedet ohjataan kallistuksilla

Perustuskerrokseen täytyy tehdä kallistukset, joiden avulla vedet johdetaan kiveykseltä haluttuun suuntaan. Veden pitää aina valua seinänvieriltä poispäin. Kallistusta on oltava vähintään kymmenen milliä metrillä. Se tarkistetaan vatupassin ja suoran laudan avulla.

Ylimmäksi kerrokseksi levitetään asennushiekkaa tai kivituhkaa. Sopiva karkeus on 0–8 mm. Betonikivien ja -laattojen alle riittää 3–4 sentin kerros. Nupukivet tarvitsevat noin kymmenen sentin kerroksen. Luonnonkivet edellyttävät vieläkin paksumman kerroksen, sillä kivien alle pitää jäädä muutama sentti asennushiekkaa.

Asennushiekka tasataan suoralla laudalla. Isoilla alueilla voi käyttää apuna ohjainlautoja. Niiden varassa vedetään oikolautaa, jolla asennushiekka saadaan oikeaan tasoon. Ennen kivien asentamista ohjaimet otetaan pois ja urat täytetään asennushiekalla. Tasatulla pinnalla ei saa kävellä, joten työalueet ja asennussuunnat kannattaa suunnitella etukäteen.

Sora- ja asennuskerros ulotetaan parikymmentä senttiä kivettävän alueen ulkopuolelle. Silloin reunimmaisten kivien tuenta saadaan soran päälle.

Saumat täytetään hiekalla

Betonikivet asennetaan valitun ladontamallin mukaisesti. Kivien väliin jää noin 2 mm:n rako. Betonilaattojen väliset saumat voivat olla isompiakin.

Kiinteiden rakenteiden ympärillä edetään valittua ladontaa noudattaen. Jos kokonainen kivi ei mahdu, jätetään siihen aukko ja jatketaan eteenpäin. Aukkopaikkoihin leikataan sopivat kappaleet myöhemmin ja pienimmät kolot täytetään hiekalla.

Parhaiten kivien katkaisu sujuu laattaleikkurilla tai kulmahiomakoneen timanttilaikalla.

Valmiiksi ladotun kiveyksen saumoihin harjataan hienoa hiekkaa. Valmis kiveys ajetaan tärylevyllä, jolloin kivet asettuvat tukevasti paikoilleen. Tarvittaessa lisätään saumahiekkaa.

Kiveyksen vapaat reunat tuetaan soralla. Huoltoajo- ja pysäköintialueilla käytetään järeämpää tuentaa, esimerkiksi betonisia reunatukia tai painekyllästettyä puuta.

 

1_pihakivi.jpg

 

 

 

Sora- ja murskekerrosten on oltava riittävän paksuja, ja ne on tiivistettävä huolellisesti.

 

 

 

 

 

2_pihakivi.jpg

 

 

Harppilana helpottaa ja nopeuttaa työskentelyä kaarevan kiveyksen teossa.

 

 

 

 

 

 

3_pihakivi.jpg

 

 

Luonnonkivivyöhyke yhdistää toisiinsa erilaisista betonikivistä ladotut pihanosat.

 

 

 

 

 

 

4_pihakivi.jpg

 

 

Kaivonkannen ympäryksestä tulee viimeistelty yksityiskohta.

 

 

 

 

 

 

pihakivipiirros.jpgKÄVELYALUE
Routimattomalla vanhalla pihalla riittää 3–4 sentin kerros asennushiekkaa.
Routimattomalla uudella pihalla tarvitaan asennushiekan lisäksi kantavaksi kerrokseksi noin 15 senttiä soraa tai mursketta. Routivalla uudella pihalla kantavan kerroksen pitää olla reilusti paksumpi. Myös suodatinkangasta kannattaa käyttää.

HUOLTOAJO- JA PYSÄKÖINTIALUE
Routimattomassa vanhassa pihassa saattaa riittää asennushiekkakerros. Uudessa routimattomassa pihassa asennushiekan alle laitetaan vähintään 20 cm soraa tai mursketta. Uudessa routivassa pihassa tarvitaan suodatinkankaan päälle jopa yli puolimetrinen kerros karkeaa mursketta. Sen päälle tulevat lisäksi kantava kerros ja asennushiekka.

Teksti ja piirrokset Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi