Varoitus!

Näkö tai kuulo voi vaurioitua silmänräpäyksessä. Ja vaikka hengitysteiden ongelmat saattavat kehittyä salakavalasti pikkuhiljaa, nekin kannattaa ottaa vakavasti.         

kuva_1_iso.jpg

Suojaimien käytössä ei kannata lipsua. Tietyt työt kannattaa tehdä aina suojavarusteissa.

Korviemme hienot karvasolut muuntavat värähtelyt ymmärrettäviksi ääniksi. Karvasolut katkeilevat altistuessaan voimakkaalle melulle. Seurauksena on pysyvä kuulovaurio!

Kuulovaurion syntymiseen vaikuttaa melutason lisäksi myös altistumisaika. Jo muutaman minuutin välinpitämättömyys saattaa aiheuttaa pysyvät vammat. Meluisessa ympäristössä vain sataprosenttinen kuulosuojaimien käyttö estää kuulon heikkenemisen.

Äänen voimakkuuden yksikkö on desibeli (dB). Hiljainen kuiskaus on noin 45 ja keskustelu noin 65 desibeliä. Moottorisahan melutaso on sadan desibelin luokkaa. Kipukynnys tulee vastaan 130–140 desibelin tienoilla.

Kuulon alenemista aiheuttaa päivittäinen altistuminen 80 desibelin meluun. Jo silloin kannattaa käyttää kuulosuojaimia. Noin sadan desibelin melutaso aiheuttaa kuulon keskivaikean tai vaikean aleneman jo lyhyellä altistuksella. Kun melutaso nousee 105 desibelin yläpuolelle, lyhytkin altistuminen saattaa johtaa pysyvään kuulon menetykseen.  

Kuulonsuojaimien tarkoitus on alentaa korviin tuleva melu turvalliselle tasolle. Vaimennuksen desibelimäärä ilmoitetaan SNR-lukemana. Se löytyy kaikista kuulosuojaimista. Kotona, pihalla ja puutarhassa riittää noin 25 desibelin alennustaso eli vähintään SNR 25. Se saavutetaan korvatulpilla, sankasuojaimilla ja kevyeen teollisuuteen tarkoitetuilla kupusuojaimilla.

Kupusuojaimia saa myös erikoisominaisuuksilla varustettuina. Suojaimessa voi olla radio ja langaton Bluetooth-yhteys. Lisäksi tarjolla on turvallisuutta lisäävä ”kuuleva toiminto”, joka vahvistaa hiljaisia ääniä ja vaimentaa kovat äänet. 

kuva_2.jpg

 

Korvatulpat ovat kuulonsuojaamisen yksinkertaisimmat välineet. Seuraavina ovat sangalliset korvatulpat.

 

 

kuva_3.jpg

 

Kuulovammoja saattaa tulla muuallakin kuin työn ääressä. Esimerkiksi konsertissa voimakkaat äänet voivat viedä lapsen kuulon. Onneksi nykyisin valmistetaan kuppisuojaimia myös pienille korville.


Keuhkot puhtaina

Hengityssuojaimen käyttö on tärkeää, kun työskennellään pölyisissä tai esimerkiksi liuotinhöyryjä sisältävissä olosuhteissa. Esimerkiksi rakennus-, purku- ja kunnostustöissä on usein tilanteita, jolloin tarvitaan suojaimia.

kuva_4.jpg


Kertakäyttöiset pölynsuojaimet ovat kevyitä ja helppoja käyttää. Useissa malleissa on uloshengitysventtiili, joka lisää mukavuutta. Kiinnitysnauhojen väri osoittaa suodatusluokan 3M:n FF-suojaimissa.

 

 

Hiukkasia hengitysilmasta poistavat pölynsuojaimet jaetaan kolmeen tehokkuusluokkaan, jotka merkitään tunnuksilla P1, P2 ja P3. Luokkatunnuksessa on etuliite FF (Filtering Facepiace), kun koko suojain toimii suodattimena.  

FFP1 on lähinnä siivouspölyn ja siitepölyn torjuntaan sopiva. Kotona käyttökelpoisin vaihtoehto on FFP2, joka suojaa puun, metallin, kiven ja betonin hiontapölyltä. Virallisen luokituksen lisäksi 3M käyttää suojaimissaan värikoodeja keltainen, sininen ja punainen.

Kertakäyttöisissä pölynsuojaimissa on usein myös uloshengitysventtiili. Se lisää mukavuutta vähentämällä tehokkaasti lämmön ja kosteuden muodostumista sekä keventämällä uloshengitystä.

Kertakäyttösuojaimen käyttöikä on ”yksi työjakso”. Jokaisen lyhyen ja satunnaisen työrupeaman aluksi ei kuitenkaan tarvitse ottaa käyttöön uutta suojainta. Käyttöjen välit suojain säilytetään pölyttömässä paikassa ja vaihdetaan uuteen tervettä järkeä käyttäen. 

Kotonakin tulee tilanteita, jolloin pelkkä hiukkasilta suojautuminen ei riitä. Liuottimien, lakkojen, liimojen ja maalien käsittely erityisesti ruiskua käytettäessä saattaa edellyttää sopivan hengityssuojaimen käyttöä. Silloin yhdistelmäsuojain on hyvä vaihtoehto. Sellaisia ovat vaihdettavilla suodattimilla varustetut puoli- ja kokonaamarit sekä huoltovapaat puolinaamarit kiinteillä suodattimilla.

kuva_5.jpg

 

 

 

Hyvä vaihtoehto on huoltovapaa puolinaamari. Se on yhdistelmäsuojain, jossa on hiukkassuodattimien lisäksi kaasusuodattimet. Suojain säilytetään tiiviissä foliopussissa, ettei aktiivihiilisuodatin suotta työskentele varastoinnin aikana.

 

 

 

Kaasusuodattimia on useita tyyppejä. Käyttöalueluokat ja tunnusvärit ovat A-ruskea orgaaniset kaasut ja liuotinhöyryt, B-harmaa epäorgaaniset kaasut ja höyryt, E-keltainen happamat kaasut ja höyryt, K-vihreä ammoniakki ja sen yhdisteet. Kaasusuodattimien luokitus I–III kuvaa aktiivihiilen määrää suodattimessa pienimmästä kapasiteetista suurimpaan.

Yhdistelmäsuodattimet on vaihdettava uusiin, kun haju tai maku tulee läpi tai hengittäminen muuttuu raskaaksi.

Suojaa myös silmäsi

Silmävahinko saattaa tulla silmänräpäystä nopeammin. Niitä sattuu Suomessa vuosittain noin 10 000. Suurin syy on suojalasien käyttämättömyys, kun työskentelytilanne on tekijän mielestä riskitön. Pyörösahan terästä saattaa kuitenkin kimmota puunkappale. Kulmahiomakoneesta voi lentää silmään kuumaa ja terävää metallia. Jopa vasaran iskusta saattaa lennähtää silmää vaurioittava kappale terästä, kiveä tai betonia.

kuva_6.jpg

 

 

 

Usko tai älä, nämä tyylikkäät lasit ovat CE-hyväksytyt suojalasit.

 

 

 

 

 

Suojalaseja on kahta perusmallia. Sangalliset silmälasimalliset ja noin kolme kertaa suojaavammat naamiomalliset suojalasit. Silmälasimallia on saatavana useita erilaisia värivaihtoehtoja. Useimmissa on naarmuuntumisen ja huurtumisen esto sekä UV-suoja. Myös lasten kokoja on tarjolla!

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi