Helppoa kuin heinänteko

Kesämökin harmaitten jätevesien käsittely on yksinkertaista, edullista ja ekologista Uponorin harmaavesisuodattimella. Siihen voi johtaa pyykinpesukoneen, tiskikoneen ja suihkun vedet. Vain vesivessan jätevedet pitää käsitellä erikseen.

harmaavesisuodatin_3_72dpi.jpg

Järjestelmän asentaminen on helppoa, sillä sen voi sijoittaa lähes mihin tahansa – maan pinnalle esimerkiksi kalliolle, osittain maan alle esimerkiksi terassin alle tai kokonaan maan alle esimerkiksi maisemoituna kukkapenkkiin.

harmaavesisuodatin_123.jpg

Turve puhdistaa

Järjestelmän toiminta perustuu turvesuodatukseen. Turve on kotimaista erityisesti harmaiden vesien puhdistukseen valittua ja esikäsiteltyä. Suodattimen pohjalla on poistoputkeen liitetty salaoja kevytsorakerroksessa. Sen päällä on suodatinkangas ja päällimmäisenä suodatinturve. Harmaat vedet johdetaan suodattimen yläosassa olevan jakolevyn päälle. Kalanruotoa muistuttavan urituksen ansiosta vesi jakautuu tasaisesti turvekerrokseen ja poistuu prosessin jälkeen suodattimen alaosasta.

Suodatin toimii jopa sähköttömällä mökillä. Sen huoltotarve on vähäinen. Ainoa huoltotoimenpide on suodatinturpeen vaihto noin sadan käyttöpäivän jälkeen tai kolmen vuoden välein. Käytetty turve kompostoidaan.

Harmaavesisuodattimen mukana tulevat kaikki asennusosat, tarvikkeet, ohjeet ja suodinturpeet. Pakkaus on helppo kuljettaa mökille peräkärryssä tai jopa veneessä. Suodattimen asentaminen sujuu parissa tunnissa ilman koneita, erikoistyökaluja tai ammattimiehiä.

Lisävarusteina saa varustepakettia. Korotuspaketin avulla harmaavesisuodatin voidaan asentaa 25 cm vakiokorkeutta syvemmälle. Paketissa tulee mukana korotuskaulus, tarvittavat tiivisteet ja kiinnikkeet sekä tuuletusputken jatko-osa.

Talvella käytössä olevalle harmaavesisuodattimelle hankitaan talvivarustepaketti. Se sisältää suodattimen sisäpuoliset lämmöneristeet ja itsesäätyvän lämmityskaapelin. Varustepaketin lisäksi tarvitaan riittävä ulkopuolinen routasuojaus sekä tulo-, lähtö- ja purkuputkien eristys.   

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Uponor Copyright www.hannuh.fi