Jätevesiasiaa

Lähes viisitoista vuotta sitten kirjoitin erään lehden pääkirjoituksessa Paskarallin järjettömyydestä. Siihen aikaan rakensin yhtä omakotitaloistani kunnallisen viemäriverkoston ulkopuolelle. Hain lupaa jätevesien käsittelyyn imeytysjärjestelmällä. Sain tylyn vastauksen!

Minun pitäisi säilöä jäteveteni umpikaivoihin ja kuljetuttaa ne kuukauden välein noin viidentoista kilometrin päähän. Samaan aikaan rajanaapurini maajussi kärräsi kymmeniä tonneja lehmänpaskaa pelloilleen, kuten oli tehty jo sukupolvien ajan ja tehtäisiin ilmeisesti hamaan tulevaisuuteen asti. Asetelma ei sopinut silloin minun kallooni.

Ei ole paljon ajat siitä muuttuneet, vaikka määräykset jatkuvasti kiristyvätkin. Haja-asutusalueella nykyiset jätevesimääräykset ovat huomattavasti tiukemmat yksittäiselle kuluttajalle kuin kuntien jätevesien käsittelylaitoksille.

Eivätkä maajussitkaan ihan helpolla pääse. Vaikka kaksisataapäisen karjan aikaansaamien jätevesien käsittelyyn on rakennettu kalliit järjestelmät, tarvitaan vielä erilliset ja toisenlaiset järjestelmät maatilan nelihenkisen perheen jätösten käsittelyyn. Luulisi, ettei muutama pisara ihmisjätöstä muuta olennaisesti navetan lietelantalan sisällön koostumusta. Onkohan järjenkäyttö unohdettu tai jopa kielletty!