Ihminen on unohtunut

Perheen suurimpia unelmia ja investointeja on oman kodin rakentaminen. Haaveen toteuttaminen edellyttää kanssakäymistä monien tahojen kanssa. Mukana ovat kiinteistönvälittäjät, arkkitehdit, insinöörit, viranomaiset, rakennusliikkeet, tavarantoimittajat. Ketkä heistä välittävät ihmisestä ihan oikeasti? Johtuuko kiinnostus vain taloudellisen hyödyn mahdollisuudesta?

Ovatko projektissa lainkaan mukana todelliset ihmisasiantuntijat, psykologit, psykiatrit, filosofit? Ei ole näkynyt eikä kuulunut. Ihmisen hyvinvoinnin ammattilaisia ei näy mailla eikä halmeilla, vaikka tehdään koko elämän mittavimpia ratkaisuja.

Toimittajana ja rakentamisen lehtien päätoimittajana olen seurannut pientalorakentamista hyvin läheltä yli kolmekymmentä vuotta. Olen nähnyt toinen toistaan surullisempia kohtaloita vaikka kuinka paljon.

Perheyhteisö ajaa karille pelottavan usein ja nopeasti rakentamisen jälkeen. Siihen täytyy olla syy. Lieneekö asiaa syvällisemmin tutkittu? Tuskin, vaikka osa ikävistä tragedioista voitaisiin välttää jo ennaltaehkäisten.

Rahat eivät riitä

Olen pohtinut yhdessä kokeneen arkkitehdin kanssa erästä rakentamiseen liittyvää sivujuonta, joka liittyy talouspuoleen. Lähes kaikissa pientaloprojekteissa budjetti ylitetään 20–40 prosenttia. Näin on käynyt kymmeniä vuosia.

Oman kodin rakentamisesta haaveileva perhe joutuu toistuvasti sumutuksen kohteeksi rakentamisen kustannuksista. Ja mikä ikävintä, myös itsensä pettäminen on enemmän sääntö kuin poikkeus.

Mietimme arkkitehdin kanssa, että tarvittaisiin kansantajuista opastusta. Pieni vihkonen ”Vale ja emävale” listaisi kymmenkunta väärää uskomusta, sumutusta ja valetta, jotka lopulta suistavat rakentajan talouden, vie yöunet, musertaa parisuhteen ja lopulta hajottaa perheen. Selkein perusteluin osoitettaisiin, että valehteleminen ei kannata.

Mistähän saisi pientä rahoitustukea Valeen ja emävaleen toteuttamiseen? Tuntuu siltä, että alussa luettelemani tahot eivät ole kiinnostuneet – eivätkä pankitkaan. Sehän saattaisi häiritä heidän bisnestään.