YLÄJYRSIN LÄHIKUVASSA

Yläjyrsin on nikkarin hienoin työkone. Taitavissa käsissä sillä syntyy taideteos huippuinstrumentin lailla.

kuva_1.jpg

Yläjyrsimen osat ovat nopeuden säädin, jyrsinkorin pylväät, jyrsinkori, sivuohjain, syvyydensäädin, revolverirajoitin, kara eli istukka ja lukitus.

Yläjyrsin on useimmille outo laite, vaikka se on yksi nikkarin monipuolisimmista koneista. Yksinkertaistettuna yläjyrsimessä on jyrsinkoriin liitetty moottori, akselin päähän kiinnitetty teräistukka ja ohjailua varten käsikahvat. Tarkemmin katsottuna yläjyrsin on laite, jossa on paljon teknisiä yksityiskohtia.

Aloittelija pärjää edullisella ja yksinkertaisella perusjyrsimellä. Silti kannattaa harkita jo ensimmäiseksi koneeksi tehokkaampaa ja tarkempaa laitetta. Se maksaa enemmän, mutta täyttää myös vaatimukset pitempään. Kokemukset ovat osoittaneet, että ruokahalu kasvaa syödessä myös kotinikkarilla. Terien koko kasvaa, niihin tulee lisää muotoja ja jyrsintä muuttuu vaativammaksi.

kuva_2.jpg 

 

 

 

Hienosäätö löytyy parhaista sivuohjaimista.

 

 

 

 

 

Hyvien ominaisuuksien lisääntyminen ilmenee useissa yksityiskohdissa: Säädettävän nopeuden lisäksi elektroniikka valvoo, että kierrosnopeus säilyy halutun suuruisena kuormituksen vaihdellessa. Syvyyden hienosäätö mahdollistaa kymmenesosamillin tarkkuuden työskentelyyn. Revolverirajoittimen (jopa säädettävän) avulla on helppo edetä portaittain syvissä ja paljon lastuamista vaativissa jyrsinnöissä. Myös sivuohjaimessa voi olla hienosäätö.

Pieniä, mutta hyödyllisiä ominaisuuksia ovat myös karan lukitus, ohjainholkkien pikakiinnitys, jyrsinkorin pylväiden suojakumit sekä pölynsuoja ja purunpoisto.                 

Aloita näin

Tutustu huolellisesti käyttö-, huolto- ja turvallisuusohjeisiin.

Valitse sopiva terä jyrsintätyön mukaan. Kiinnitä terä lujasti karaan. Säädä työstösyvyys ensin karkeasti ja sen jälkeen hienosäätöruuvista. Tee tarvittaessa myös revolverirajoittimen säädöt. Aseta ohjaimet ja säädä ne. Vasta kaiken tämän jälkeen liitä pistotulppa sähköverkkoon.

kuva_3.jpg 

 

 

 

Osta yläjyrsimen teräsarja. Sen terillä onnistuu suurin osa tavanomaisista jyrsintätöistä. Puulaatikko on erinomainen säilytyspaikka.

 

 

 

 

Tartu tukevasti jyrsimen kahvoihin. Käynnistä jyrsin. Tee testijyrsintä koekappaleeseen. Kokeile eri jyrsintäsuuntia. Terä pyörii myötäpäivään päältä katsottuna, joten perussuunta on vastaanleikkaavasti eli vasemmalta oikealle. Jyrsi työkappale suunnitelman mukaan ja nauti kauniista lopputuloksesta. 

kuva_6.jpg

 

 

 

Jyrsimellä tehty nurkkaliitos on kaunis ja kestävä. Myös laatikon sormiaukot on tehty jyrsimen ja kaavion avulla.

 

 

 

 

 

kuva_9.jpg

 

 

 

 

Ammattilaistason jyrsimistä löytyy versioita, joissa tavanomaisen jyrsinkorin voi vaihtaa matalaan alaosaan. Se soveltuu erityisen hyvin vapaaseen jyrsintään.

 

 

 

 

 

 

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi