Kattoon - seinään - lattiaan

Hyvännäköisiä pintamateriaaleja vyöryy kauppoihin kiivaaseen tahtiin. Se innostaa remontin tekoon. Usein ensin uusitaan lattia ja sitten seinät. Katto näyttääkin sen jälkeen nuhruiselta. Sekin saa uuden silauksen. Järjestys on kuitenkin väärä – katosta pitäisi aloittaa ja lattia tehdä viimeiseksi.

KATTO on useimmiten sileä ja lähes mattavalkoiseksi maalattu. Yleisiä ovat myös rosopintaiset ruiskutasoitekatot erityisesti elementtirakenteisissa kerrostaloissa.

Paneelikatoilla on saatu olohuoneisiin juhlavuutta ja takkahuoneisiin lämmintä kodikkuutta. Ajansaatossa tummiksi patinoituvat puukatot ovat saaneet väistyä viime vuosina. Tilalle ovat tulleet lähes valkoisiksi kuultolakatut paneelit.

180x124_kasela_1.jpgSileää kipsilevykattoa voi somistaa osittaisella paneloinnilla. Noin 60 sentin välein kiinnitettyyn rimoitukseen on naulattu sormipaneeli. Vaaleaksi kuultolakattu paneelilevy ikään kuin leijuu katossa.

Nykyaikaisella tuotantotekniikalla valmistetaan mdf-levystä erehdyttävästi aidon puun näköisiä paneeleita. Niissä pintana on muovikalvo, johon puun syykuviot on painettu. Paneelit eivät kieroudu eivätkä halkeile. Ne ovat ympäripontattuja, joten materiaalihukka on vähäinen.

100x130_kasela_4.jpg

 

 

 

Muovikalvolla pinnoitettu mdf-paneeli näyttää aidolta puulta.

 

 

 

 

 

 


Sisäkattoja varten on tehty monia muitakin verhoilulevyjä. Puukuvioiset, tekstiilipintaiset tai yksivärisillä kalvoilla pinnoitetut levyt on useimmiten pontattuja, jolloin niiden kiinnitysnaulat tai -hakaset jäävät piiloon.

100x70_kasela_haltex.jpg

 

Halltex-sisäkattolevy on luonnonmukainen ja ääntä vaimentava. Ympäripontattuna sen asentaminen on helppoa ja nopeaa vaikka yksin.

 

 

 

SEINÄT useimmiten maalataan tai tapetoidaan. Maalausalustaksi voi liimata lasikuitutapetin. Se ryhdistää alustan ja muodostaa maalipinnalle kudonnan mukaisen kuvioinnin. Myös maalaustekniikoita ja erilaisia maaleja on kehitetty. Niillä saa hyvin eläviä ja erikoisiakin maalipintoja.

Tapetoinnista on tullut entistä helpompaa. Non-woven -paperitapetit ovat mittapysyviä, joten ne voi kiinnittää vettymättöminä märkäliimauksella. Liima levitetään seinään tasaisesti maalaustelalla reilun vuodan leveydelle kerrallaan. Tapetit nostetaan seinälle suoraan rullalta kuvion mukaan kohdistaen.

Tapeteissa on taas voimakkaita kuvioita ja värejä. Usein huoneen yhteen seinään valitaan vahvakuvioinen tapetti. Muut seinät tapetoidaan sävyyn sopivalla neutraalilla tapetilla.

Yli kolmekymmentä vuotta sitten muodissa olleet fototapetit ovat tulleet takaisin. Nyt kuitenkin painotekniikka mahdollistaa huikeita kuva-aiheita.

100x70_kasela_12.jpg

 

Atlas Evolution 1 -kuvatapetit ovat vahvaa helposti kiinnitettävää kuitutapettia. Liima levitetään seinään ja kuiva tapetti tasoitetaan pintaan lastalla. Yksi kuva on painettu peräkkäisinä vuotina rullalle. Kuvavaihtoehtoja on yli 80.

 


Myös paneeleihin ja pinnoitettuihin rakennuslevyihin on saatu uusia pirteitä vaihtoehtoja. Värilliset vanerit ovat herättäneet kovaa kiinnostusta. Jopa tiili- ja kivipintoja voidaan kiinnittää tavallisiin puurunkoisiin seiniin.

100x130_kasela_2.jpg

 

 

 

Wisa-Pron Laine-, Tasa- ja Viiste-paneelien avulla on helppo suunnitella ja toteuttaa yksilöllisiä sisustuksia. Kolme erilaista profiilia, joita voi käyttää yksinään tai yhdistellä keskenään.

 

 

 

 

 

 

100x70_kasela_10.jpg

 

 

Uutta ilmettä saa helposti Art Stone -sisustuskivillä. Aidon kiven näköiset sisustuskivet ovat kevyitä ja helppoja asentaa lähes kaikille pinnoille.

 

 

LATTIAN materiaalina parketti on ollut pitkään ykkönen. Alkujaan parkettilattia muodostui paksuista sauvoista, jotka kiinnitettiin alustaan, hiottiin ja lakattiin. Sitten tulivat mosaiikkiparketit, joissa sauvat olivat huomattavasti ohuempia ja pienempiä. Myös ne liimattiin alustaan ja viimeisteltiin asennuspaikalla.

Nykyisin valtaosa parkettilattioista on uivia. Havupuisen runkolevyn päälle on liimattu haluttu puulaji. Lautoihin on jyrsitty pontit ja pinta on lakattu tai muuten käsitelty tehtaalla.

Uivassa lautaparkettilattiassa laudat on kiinnitetty toisiinsa lukittuvalla tai liimatulla pontilla. Lattia on yhtenäinen, alustastaan ja seinänvieristä irrallinen kokonaisuus.

Parketin kovaksi kilpailijaksi on noussut laminaattilattia. Se on aidon puulattian näköinen, ja asennetaan uivaksi samaan tapaan kuin lautaparketti.

100x130_kasela_5.jpg

 

 

 

 

Laminaattilattia kestää hyvin myös koiran kynnen raapaisut. Pintakerros on erittäin kova. Lisäksi runkona oleva mdf-levy on periksiantamattoman tiivistä, jolloin ei synny painaumiakaan.

 

 

 

 

 

Laminaattilautojen ytimenä on useimmiten hdf-levy. Sen päälle on kiinnitetty halutunlaisella kuviolla painettu paperi ja erittäin hyvin kulutusta kestävä, läpinäkyvä pintakerros. Laminaattilaudat liitetään toisiinsa lähes poikkeuksetta lukittuvalla pontilla ilman liimaa.

Kosteissa tiloissa ja eteisissä sekä takkahuoneissa keraamiset laatat ovat suosittuja. Ne kestävät hyvin kulutusta ja myös vettä, kunhan kiinnitysalustan vedeneristys on tehty asianmukaisesti.

100x130_kasela_3.jpg

 

 

 

 

Uusinta kehitystä edustavat, kuiviin tiloihin asennettavat keraamiset laatat, joissa on lukittuvat pontit ja joustavat saumanauhat. Lattiasta tehdään uiva ilman kiinnitys- ja saumalaastia. Sen voi myös purkaa ja asentaa uudelleen.

 

 

 

 

Keraamisen laattalattian yhteydessä suositellaan lattialämmitystä mukavuussyistä. Sellaisen voi asentaa ennen laatoitusta myös remonttikohteeseen.

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat valmistajien Cupyright www.hannuh.fi