Uunin kaakeleita käsityönä

Kullanarvoiset kädet tekevät päivittäin satoja kaakeleita Uuniseppien uuneihin. Suomen Muotokaakeli Oy:n toimitusjohtaja Jouko Kauppila arvelee hyvin harvan tietävän, miten paljon ammattitaitoa ja oikeaa asennetta vaatii uunin koristekaakeleiden valmistaminen.

Ensimmäisenä päivänä valetaan, toisena puhdistetaan ja fiksataan. Kolmas ja neljäs päivä kuivatellaan. Viidentenä poltetaan ja seuraavana jäähdytellään. Seitsemäntenä lasitetaan ja kahdeksantena taas poltetaan. Yhdeksäs jäähdytellään ja kymmenentenä pakataan. Sen jälkeen käsin tehty kaakeli on valmis kiinnitettäväksi Uuniseppien tulisijan pintaan.

180x124_kaakeli_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100x70_kaakeli_3.jpg

 

 

Mynämäellä sijaitsevan tehtaan tiloissa soi rauhoittava musiikki. On siistiä! Työn äänet kuuluvat vaimeina. Vain silloin tällöin hurahtaa käyntiin savensekoitin tai korviin kuuluu vaimeaa veden lorinaa. Töitä tehdään hymyssä suin. Tunnelma on kadehdittavan leppoisa.

 

 

 

Uunien kaakeliosien valmistus alkoi vuonna 2001. Henkilökunta toimitusjohtajaa myöten tuli alalle toisaalta. Kouluttautumisvaiheessa oli kovan työn takana saada sata valmista kaakelia työvuoron aikana. Nyt niitä valmistuu jopa kolmesataa, ja selvästi pienemmällä työntekijämäärällä kuin alkuvaiheessa.

Työntekijät ovat ylpeitä ammattitaidostaan ja iloisia siitä, että Uuniseppien asiakkaat ovat tyytyväisiä nauttiessaan kaakelinuunin lämmöstä ja tietenkin myös sen ulkonäöstä.

Monta monituista työvaihetta

Saveen lisätään vesi ja säätöaineet ruostumattomassa terässäiliössä. Sekoitettu massa pumpataan siivilän läpi valusäiliöön. Sieltä notkea savivelli siirretään putkea pitkin kipsimuotteihin.

100x70_kaakeli_2.jpg

 

 

Työmuotti on kipsiä. Sillä voidaan valaa 60–100 kaakelia. Määrään vaikuttaa kuviopinnan monimutkaisuus.

 

 

 

 

Savivellissä olevan veden annetaan imeytyä kipsimuottiin noin 45 minuuttia. Muotin seinämiin jähmettyy kerros valusavea. Juoksevassa muodossa oleva osa savesta kaadetaan pois muotista ja palautetaan säiliöön.

Kuivumisen annetaan jatkua toiset 45 minuuttia. Sen jälkeen muotti avataan. Kun taas on kulunut vähintään kolme varttia, hieman kutistuneet kaakelivalut on helppo poistaa muotista.

Karkean fiksauksen jälkeen kaakelit siirretään yöksi varastovaunuun. Seuraavana päivänä ne viimeistellään.

Kaksi päivää kuivuttuaan kaakelit ladotaan raakapolttovaunuun ja siirretään noin 1 000-asteiseen uuniin, jossa poltto kestää viitisen tuntia. Kaakelit jäähtyvät uunissa seuraavan vuorokauden.

Kun kaakelit ovat jäähtyneet, niiden pintaan valutetaan yksitellen lasite. Lasituspoltto kestää noin 7,5 tuntia. Silloin uunin lämpötila on 1 060 astetta.

100x130_kaakeli_4.jpg

 

 

 

 

 

Lasitusuunissa kaakelit saavat jäähtyä seuraavaan päivään. Sen jälkeen tehdään lopullinen laadun tarkastus. Siinä varmistetaan, että kaakelit ovat ehjiä ja suunnitellun värisiä.Jäähtyneet ja tarkastetut kaakelit pakataan asiakaskohtaisiksi yksiköiksi ja siirretään Uuniseppien Turun-tehtaalle.

 

 


 

 

 

 

klassikko_valssi_222x313px.jpg.jpg

 

 

 

Käsityönä tehdyillä kaakeleilla pinnoitettu uuni on kaunis taideteos. Kuvassa klassikkouuni Valssi.

 

 

Teksti Hannu Hotakainen
Kuvat Hannu Hotakainen ja Uunisepät
Copyright www.hannuh.fi