Lammikko elävöittää kotipihaa

Vesiaihe piristää pihaa, jossa vettä ei ole luonnostaan. Sen voi toteuttaa pienenä valmisaltaana ja suihkulähteenä tai pihalampena puroineen ja siltoineen.

180x124_allas_1.jpg

Jo pienikin lammikko avaa aivan uudenlaisen kasvimaailman viherpeukalolle. Vesi ja erityisesti sen solina myös rauhoittaa. Väreilevä veden pinta pysähdyttää katseen ja synnyttää tyynen raukeuden.

Helpoimmin vesiaiheen saa rakennettua valmisaltaasta. Niitä valmistetaan säänkestävästä muovista erikokoisina ja -muotoisina. Altaan porrastettu syvyys ja reunojen muotoilu helpottavat kasvien sijoittelua.

Altaan koon kasvaessa rakennusmateriaalina käytetään allaskalvoa. Sen avulla muodon ja syvyyden voi määritellä haluamakseen.

Suurissa puutarha- ja uimalammissa kannattaa käyttää kumikalvoa. Se on erittäin joustavaa ja kestävää. Kumikalvoa saa suurina saumattomina kappaleina, jopa viisitoista metriä leveänä ja kolmekymmentä metriä pitkänä.

Saumatulla kumikalvolla altaan kokoa voi kasvattaa rajattomasti. Saumaus mahdollistaa myös muutokset jopa vuosien kuluttua.

VESIAIHE HELPOSTI VALMISALTAAN AVULLA

100x70_allas_2.jpg

 

 

Aseta allas valitsemallesi paikalle ja merkitse se kepeillä ulkoreunojen mukaisesti.

 

 


 

 

100x70_allas_3.jpg

 

 

Kaiva altaan muotoinen kuoppa, joka on noin kymmenen senttiä isompi ja syvempi kuin allas.

 

 


 

 

100x70_allas_4.jpg

 

 

Poista kivet ja juuret kuopasta. Laita sen pohjalle suodatinkangas ja kymmenen sentin kerros soraa.

 

 


 

 

100x70_allas_5.jpg

 

 

Aseta allas kuoppaan. Tarkista vatupassin ja laudan avulla, että se tulee vaakasuoraan.

 

 


 

 

100x70_allas_6.jpg

 

 

Laske altaaseen vettä kolmanneksen verran. Täytä ympärys soralla ja tiivistä veden kanssa.

 


 

 


Istuta kasvit ennen altaan lopullista täyttöä. Käytä kasvikoreja. Se helpottaa kasvien vaihtamista myöhemmin. Jos laitat altaaseen vesisuihkun tai -putouksen, mieti tarkkaan pumpun kaapelin paikka. Sama koskee letkuja, joita tarvitset vesiputouksissa ja allassuodattimissa.

Hyödyllistä tietoa

Allaspumpun tarvitset suodattimeen, suihkulähteeseen, puroon ja ehkä myös patsaaseen.

Poista pumppu altaasta talveksi. Säilytä se vesiastiassa jäätymättömässä paikassa. Silloin lika ei pääse kuivumaan pumpun liikkuviin osiin.

Pimeneviin kesäiltoihin saat tunnelmaa valaistulla suihkulähteellä. Läheltä suihkua veden alta tuleva valo on elävä tehoste pihassa.

Suodatin huolehtii allasveden kunnosta. Valitse pumpun ja suodattimen kokonaisuus niin, että altaan vesimäärä virtaa suodattimen läpi kerran 4–5 tunnissa.

Allassubstraatti on suodattavaa ”soraa”, jota laitetaan altaan pohjalle ja reunakouruihin. Se estää tehokkaasti levän muodostumista sekä sitoo likaa ja pölyä.

Substraattiin vähitellen muodostuva pieneliöstö käsittelee likaa ja toimii biologisena suodattimena.

 

Teksti Hannu Hotakainen
Kuvat ja taustatiedot Ogashi Oy
Copyright www.hannuh.fi