Nikkaroi riipputynnyri terassille

Terassille sijoitetusta tynnyrikeinusta tulee suosittu olopaikka. Eikä sen tekeminen ole vaikeaa.

180x180_tynnyri.jpg

Ensi töiksi kannattaa valita paneeli, josta tehdään tynnyrin kuoret. Latomalla kymmenen paneelia rinnakkain, saa yhden paneelin tarkan hyötyleveyden. Sen jälkeen lasketaan kannen ja pohjan koko. Sopiva ympärysmitta on noin 250 cm. Silloin halkaisija on noin 80 cm.

Esimerkki: Jos paneelin hyötyleveys on 85 mm, tarvitaan 30 lautaa. Niistä tulee tynnyrin kuorta 255 cm. Ympyrän säde saadaan jakamalla 255 cm 6,28 (2x3,14) = 40,6 cm.

Kannen ja pohjan materiaaliksi sopii 18 mm:n paksuinen rimalevy tai tukeva vaneri.
Sahauslinjan saa piirrettyä harpilla, joka muodostuu rimanpätkästä ja sen päästä 40,6 cm:n etäisyydelle lyödystä naulasta. Pistosahalla sahattujen ympyröiden reunat hiotaan hiekkapaperilla.

Paneelit sahataan 120 cm:n mittaisiksi ja niiden päät hiotaan. Paneelit kiinnitetään nauloilla tai ohuilla ruuveilla kansi- ja pohjalevyyn noin 5 sentin etäisyydelle päistä.

Kulkuaukko sahataan vasta tynnyrin valmistuttua. Paperista voi leikata kaavan, jolla piirretään ovaali sahauslinja. Aukon reunat hiotaan, puuosat lakataan, vahataan tai maalataan.

Kansilevyyn kiinnitetään kolme tukevaa, muttereilla varustettua silmukkaa. Silmukoihin kiinnitetään noin 60 sentin mittaiset kettingit. Niiden yhtymäkohdasta jatkuu yksi kettinki kattoon ripustamista varten. Pihakeinusta tuttu jousi kattokettingissä on luksusta. Ketjut ja niiden yhdistämisessä tarvittavat helat löytyvät varmimmin venetarvikeliikkeestä.

Lopuksi tynnyrin pohjalle hankitan tyynyjä pehmusteeksi. Sisäseinään voi rakentaa pienen lehti-, tai kirjatelineen. Kattoon kiinnitetään paristolla toimiva led-valaisin. 

100x100_tynnyri.jpg

 

 

 

 

Tarralla kiinnittyvä led-valaisin maksaa vain muutaman euron ja toimii paristolla.

 

 

 

 

Teksti ja piirros Hannu Hotakainen Kuva Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi