Muista vedeneristys

Keraamiset laatat eivät suinkaan muodosta vedenpitävää seinää tai lattiaa. Märkätiloissa niiden alle tarvitaan aina korkealaatuinen vedeneristys. Se kannattaa tehdä hyvillä aineilla ja erityisen huolellisesti. Esimerkiksi otimme hyvin testeissä menestyneen Kiilto Kerafiber -vedeneristeen. Se on 1-komponenttinen, kuituvahvisteinen ja helppo käyttää.

 

vedeneristys_1_6.jpg

Märkätiloissa laatoituksen alustana on lähes aina betoni, muurattu rakenne, sementtipohjainen tasoite tai tarkoitukseen soveltuva rakennuslevy. Eristettävän alustan pitää olla kuiva, kiinteä, pölytön ja tasainen.

vedeneristys_1_3.jpg

 

Kerafiberin yhteydessä ei tarvitse käyttää erillistä lattiavahviketta. Sen sijaan nurkissa, läpivientien ja ruuvinkantojen sekä seinämateriaalien rajapintojen ja saumojen kohdilla käytetään Nurkkavahvikenauhoja.

 


 

 

 

vedeneristys_1_7.jpg

 

 

Vahvikenauhat kiinnitetään vedeneristeellä nurkkiin, ruuvien kantoihin ja esimerkiksi putkien läpivientien ympärille.

 


 

 

 

vedeneristys_1_4.jpg


Kerafiber levitetään telalla koko eristettävälle alueelle. Kahden tunnin kuivumisen jälkeen levitetään toinen kerros. Sen kuivumisaika on vähintään kuusi tuntia. Lattian ja seinän liittymäkohdissa nauha nostetaan seinälle vähintään 10 cm.

 


 

 

 

vedeneristys_1_2.jpg

Lattiakaivon ympäristöä eristettäessä pitää olla erityisen huolellinen. Sen kohdalla vahvistus tehdään kahdella päällekkäisellä Lattiakaivovahvikkeella tai Kiillon itseliimautuvalla Kaivolaipalla. Lattiakaivovahvikkeet asennetaan ristikkäin toisiinsa nähden. Lattiakaivossa tulee olla valmistajan suosittelema kiristysrengas. Vahvikkeet kiinnitetään aina tuoreeseen Kerafiberiin telalla, siveltimellä tai sileällä muovilastalla hiertäen.

 

 

 


 

 

vedeneristys_1_1.jpg

 

 

Myös lattiaan telataan Kerafiberiä kaksi kerrosta. Yksityiskohtaiset ohjeet kannattaa lukea huolellisesti ennen työn aloittamista.

 

 


 

 

 

Yleisimpien lattiakaivojen ja Kerafiberin sopivuus on testattu ja hyväksytty. Sopivuus kannattaa varmistaa kaivon toimittajalta tai Kiillon teknisestä neuvonnasta.

Vedeneristystä tehtäessä asennuspaikalla pitää olla pysyvästi vakaat olosuhteet. Kosteuden ja lämpötilan vaihtelut aiheuttavat materiaalien mittamuutoksia. 

Huoneen ja alustan lämpötilan tulee olla 15–25  astetta.

Lattialämmitys kytketään päältä kaksi vuorokautta ennen työn aloittamista ja kytketään päälle asteittain noin viikon kuluttua laatoittamisesta. Kerafiberin kuivumista voi nopeuttaa tehokkaalla ilmanvaihdolla, mutta lisälämmittimiä ei saa käyttää.

Työkaluiksi riittävät tela, sivellin, sileä muovilasta ja mattoveitsi. Työvälineet ja tuoreet tahrat voi pestä vedellä. Kuivuneen Kerafiberin saa poistettua vain mekaanisesti.

Teksti Hannu Hotakainen Kuvat Kiilto Copyright www.hannuh.fi