Kaakeliuunin tarina

Kaakeliuuni on ikivanha keksintö. Sen viehättävä ulkonäkö on säilynyt ennallaan vuosisatoja. Nykyaikainen kaakeliuuni kätkee uumeniinsa aimo annoksen uutta tekniikkaa ja teollisesti tuotettuja osia.

180x124_uuni.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turun linnaan muurattiin ensimmäinen kaakeliuuni vuonna 1543. Juhana Herttuan aika oli alkamassa, ja Katarina Jagellonica toi Suomeen uusia tuulia Euroopasta. Keskiaikainen kaakeliuuni oli vielä vailla hormia. Se toimi eräänlaisena patterina, joka lämmitettiin hiilillä.

Tekijät olivat savenvalajia ja ruukuntekijöitä. Muurarit ja uunisepät tulivat kuvaan vasta myöhemmin. Samoin oli tulossa hormillinen ja savupellillinen kaakeliuuni.

Nyt lähes 500 vuotta myöhemmin Turussa tehdään edelleen joka päivä kaakeliuuneja. Turun Uunisepät Oy, Pohjoismaiden suurin kaakeliuunien valmistaja jatkaa kunniakkaasti perinnettä.

Vuosisatoja kaakeliuunin ydin tehtiin poltetuista tiilistä savilaastilla muuraten. Samassa yhteydessä myös ulkopinnan kaakelit kiinnitettiin paikoilleen.

Valmistusmenetelmät ovat muuttuneet ja teollistuneet. Silti moni työvaihe vaatii edelleen taitavia käsiä ja perinteisten työtapojen perusteellista osaamista.

Nykyaikaisen kaakeliuunin runko koostuu päällekkäin ja sisäkkäin asennetuista elementeistä. Niistä muodostuu tarkasti suunniteltu tulipesä, palokammio ja savukanavisto.

Elementeistä rakentuvan tulisijan pystyttäminen sujuu riskittömästi. Siitä saadaan aina puhtaasti puuta polttava, tehokkaasti lämmittävä ja hyvin vetävä.

Uunin runko verhoillaan kaakeleilla, jotka kiinnitetään elementtien pintaan laastilla ja saumataan.

Suorien kaakeleiden lisäksi käytetään erilaisia koristekaakeleita. Ne valmistetaan perinteiseen tapaan käsityönä.

25 vuotta sitten

Ensimmäinen Turun Uuniseppien kaakeliuuni muurattiin keväällä 1982. Se toimii edelleen mainiosti. Muurarin pojan oivallus valmistaa uuneja valutekniikalla aloitti kaakeliuunien uuden aikakauden.

Muutama sata uudenlaista uunia valmistui entisissä yleisen saunan tiloissa. Koneina olivat romukaupasta hankittu luunmurskaaja ja käytettynä ostettu taikinansekoittaja.

Tuotekehityksen tuloksena Uuniseppien moderni kaakeliuuni on kotimainen huipputuote. Se on tehokas ja turvallinen lämmönlähde. Ja lisäksi komea ja helppohoitoinen katseenvangitsija.

Turun Uuniseppien kaakeliuunissa räiskyvä tuli tuo tunnelmaa jo yli 100 000 kotiin.

 Kivestä uuniksi

Rungon raaka-aineena käytetään kotimaista kiveä, jonka lämmönvarauskyky on huippuluokkaa. Se kuljetetaan rekka-autoilla siiloihin ja niistä kuljetinta pitkin myllyyn. Myllyssä siihen lisätään vesi, sideaineita ja kuituja.

100x70_uunivalu.jpg

 

Viisisataa vuotta sitten Turun linnan ensimmäinen kaakeliuuni syntyi savenvalajien ja ruukuntekijöiden taitavissa käsissä. Nykyisin suurin osa uunin elementeistä valmistuu automaattilinjalla.

 

 


 

 

Valmis massa puristetaan muoteissa elementeiksi automaattikoneilla tai käsinvaluna. Konevalun muotteja on viitisenkymmentä ja käsinvalussa noin sataviisikymmentä.

Massan kuivuminen kestää noin vuorokauden. Sen jälkeen elementit siirretään trukkilavoille ja kuljetetaan varastoon.

100x70_uunikuiv.jpg

 

Automaattikoneilla valetut elementit kuivuvat vuorokauden häkkivarastossa. Sen jälkeen ne kuljetetaan siirtonosturilla runkokokoonpanoon.

 


 

 

 

Massan ja elementtien laatua valvotaan yhdessä VTT:n kanssa. Niin varmistetaan tuotteiden jatkuva korkea laatu.

Paketti kuljetusvalmiiksi

Kokoonpano-osastolla tehdään uunin runkoja sarjatuotantona tilauskannan ja varastotilanteen mukaan.

Konevalulinjan siirtonosturi kuljettaa tarvittavat elementit häkkivarastosta kokoonpanoon.  Sinne tuodaan myös tarvittavat erikoiselementit.

100x70_uunilava.jpg

 


Tulisijan elementit kootaan uunin rungoiksi lavalle asennuspaikalle kuljetusta varten.

 

 


 

 

Yhdessä vuorossa valmistuu parhaimmillaan lähes 40 uunin runkoa. Valmiit rungot siirretään varastoon odottamaan pääsyä tulevaan kotiinsa.

Tytäryhtiöt ja alihankkijat toimittavat Turun tehtaalle uuneihin tarvittavat komponentit ja osat.

Jokainen uuni on yksilö, ja se räätälöidään asiakkaan toivomusten mukaisesti. Uunin elementit, luukut, laastit ja kivet sekä pellit kootaan lavalle, joka toimitetaan asiakkaalle odottamaan asennusta. Kokonaistoimitukseen sisältyy usein varsinaisen uunin lisäksi myös esimerkiksi hormi, palomuuri, puulokero ja rahi.

Kun uunin tarvikkeet on toimitettu asennuspaikalle, vuoroon astuu uuniseppä. Hän asentaa uunin täysin käyttövalmiiksi.

Teksti Hannu Hotakainen  Kuvat Turun Uunisepät Copyright www.hannuh.fi