Piha lasten ehdoilla

Osa pihasta varataan lasten telmimispaikaksi ja urheilupuistoksi. Myös kukka-, vihannes- ja yrttimaa voisi olla lasten oma hoitoineen ja sadonkorjuineen.

 

180x124_lastenpiha_1.jpg

Aikuisten toiveiden mukaan toteutettu piha on harvoin lasten mieleen. Eikä perheen multasormikaan pidä siitä, että lasten leikit ja pallopelit jyräävät rakkaudella vaalitut perennapenkit ja ruusuistutukset.

Järkevää olisikin suunnitella osa pihasta lasten omaksi alueeksi, jossa pelit ja leikit ovat sallittuja. Lapsilla voisi olla myös oma porkkanapenkki ja herneviljelmä. Ja omin käsin korjattu salaattisato totuttaisi terveellisille ruokatavoille jo nuoresta pitäen.

Urheilupuisto omaan pihaan

Lasten pihaan voi rakentaa erilaisia suorituspaikkoja. Sulkapallokenttä on tietenkin aina innostava. Kookas tramboliini kerää naapuruston lapset temppuja tekemään.

Perinteisetkin urheilulajit kiinnostavat varmasti. Korkeus- ja pituushyppypaikalle tarvitaan hiekkakasa, yksinkertaiset telineet neitiblankalle ja tietenkin ponnistuslankku pikkuevilälle.

50x50_lastenplankku.jpg

 

Pituushyppypaikalle upotetaan pätkä kestopuupattinkia ponnistuslankuksi. Pikkuevilät kilpailevat mielellään, etenkin jos vanhemmat ovat mukana järjestely- ja palkintokomiteassa.


 

 

70x100_lastenppiirr.jpg

 

 


Korkeushyppy luonnistuu hyvin ihan pienestä ipanasta lähtien. Vaikeusaste lisääntyy, kun pyörökepistä (15 mm) tehdyn riman korkeutta nostetaan telineen reikiin laitetuilla tikun pätkillä.

 

 


 

 

 

 

100x70_lastenpruuvl.jpg 

 

 

Jalkaosan rimat kiinnitetään säteittäisesti ruuveilla. Niitä varten kannattaa porata reiät, etteivät rimat halkea. Riman koko on 22x45 mm.

 


 


70x100_lastenpsulkap.jpg

 

 

 

Sulkapallokentän virallisia mittoja ei tietenkään tarvitse noudattaa. Pienempikin pelialue riittää mainiosti. Sen voi rajata nurmikolle narulla, joka ankkuroidaan maahan painetuilla rautalankahakasilla.

 

 

 


Syksyllä sipulit  

Sipulien istuttamisen aika on syksyllä. Järkevintä on sijoittaa sipulit ryhmiksi. Niitä varten voi kaivaa sopivan syvyisen kuopan, johon sipulit asetellaan. Päälle levitetään multaa ja jäädään odottelemaan seuraavaa kevättä.

Kukkasipulien istutusväli ja syvyys mainitaan pakkauksissa. Kokemus on osoittanut, ettei niitä kannata noudattaa kirjaimellisesti. Ohjeita tiuhempi istutusväli on usein parempi. Silloin kukkaryhmistä tulee näyttävän runsaita.                          

Kukkien parissa riittää mielenkiintoista puuhaa koko kesäksi. Ensimmäisinä kukkivat syksyllä istutetut sipulikasvit. Keväällä kylvetään kesäkukkien siemeniä ja kesän mittaan seurataan kasvun edistymistä, nautitaan kukkien kauneudesta, ja kenties poimitaan niitä silmäniloksi maljakkoonkin.

180x124_lastenpiha_2.jpg

100x70_lastenpsal.jpg

 

 

Lasten omasta salaattipenkistä on iloa ja hyötyä. Hyvällä hoidolla siitä riittää syötävää koko kesäksi.

 


 

 

 

100x70_lastenpmarj.jpg

 

Herukkapensaista voi popsia marjoja mahansa täyteen ja niitä riittää vielä säilöttäväksikin. Talvella mehulasin tai piirakan äärellä muistellaan kesää ja odotellaan tulevaa.

 

  


Teksti ja piirrokset Hannu Hotakainen Kuvat Anja Tuomi Copyright www.hannuh.fi